Tuesday, July 1, 2014

hola ESPANA! :))

15 june 2014.
tarikh legend, khalas (finish) second sem,yeahhh!  habis exam ethics and management! alhamdulillah ^^~

ehem.spain and morocco,here i come!:D 
and for this time...yg specialnya kali ni me jaulah 2 country ni with faraha only~
honeymoon gitu.

first2 nak decide nak jalan bedua and time nak pegi tu,ada sikit rasa cuak sebab biasanya kitrg akan jalan ramai2,but then this time...quite different! :))

macam2 planning kitrg dah get prepared sepanjang otw perjalanan tu,

"kalau tertinggal tren....ingt tau,macamana2 pun tggu depan tempat yg kita nak pergi tu"

"last choise g cari tempat on9 keh,pastu contact tru wasep or fb"

***

visa! alamak x amik visa lagi.and x tahu pun visa dah siap ke blom.aher. 
actually kitrg dah hantar semua document utk buat visa g morocco tu a month b4,and mostly org kata kena call dulu kalau nak make sure dah siap blum visa tu. malangnya musim exam semuanya tergendala dan.....bila kol encik embassy morocco tu biar mesin yg jawab kol tu.

redha jelah apa jadi pun, so kitrg pergi je embassy on 16th june, alhamdulillah...semua setel!:D
actually rasanya pakcik tu baru buat visa kitrg time tu, sbbnya baru dia nak minta tiket feri kitrg from spain to morocco semua tu,so x taulah kenapa kena buat awal sebulan tu.er.entahlah.bialah pakcik tu.

and our flight on 17th kol 8 pagi,so kitrg decide utk stay amman je, of course macam biasa,tmpt tidur yang lebih selesa compared to bus station, adalah epot.

***
and the journey begins....




 transit at heathrow airport



 british airway jd pilihan hati majority sbbnya easy jet sudah tadak kat amman.


kitrg ingatkan tempat kastam scan beg and nak smpai gate flight to madrid to dekat je.
haah,mmg dekat pon.==' tu sempat bergamba semua tu,haha

plus....epot time beratur nak scan beg tu punyalah ramai orang masyaAllah!
berdebaq haih x tahan,flight kol 2 pm, and setengah jam b4 tu kitrg still beratur nak scan beg and ramai jiddan jiddan org kat depan!

maigoddd,camane ni!! and time tu x tahu lagi gate brapa boarding sbb lps scan baru ada yg papan besar gate boarding tu.

tgk jam..ada dua choise je,
1) "potong" que
2) tinggal flight

alhamdulillah makcik depan kitrg time beratur tu baiklah jugak sbb flight dia kol 330 pm,so lambat lagi.
dia bagi kitrg pass dia and....LARIII!!

alhamdulillah sempat! >.< and for sure...last call~


vege food,not that bad coz ada kacang kuda



sampai!sesampai kat epot madrid ni heran coz macam kitrg je ad kat situ,even kaunter kat situ pon mostly kosong >.<

and...the first spanish word to learn is..time cari baggage claim, its cinta~
btw,beg faraha da smpai lama dah and my bag delay (?) sbb  naik kapal lagi satu,so..kenalah tggu lama sikit kat epot tu


time kat prayer room epot madrid,jumpa sorg makcik ni,dia org algeria and hubby dia org spain
and aft that,kitrg terus ke stesyen train to barcelona.

train berkatil to barcelona. masuk2 cabin tu,masyaAllahh,panas! pastu x tahu nak cakap camane sbbnya diorg x paham kitrg cakap english and diorg solid guna spanish. alahai.

"we're not tourist,we're traveler"
yeah,so selepas word cinta tadi,kitrg search kat offline dictionary yg dah didonlod siap2 b4 sampai spain.

searching....."hot"= calido.


searching...."cold" = frio

then..cakap kat makcik dlm cabin kitrg tu, calido calido *buat kipas kipas tanda panas*
then..dia reply apa x paham and kitrg concludekan, dia kata..nnt bila tren dah tgh jalan baru econ pasang.




sampai! terus pergi stadium FCB.


okey,xkenal pon org dalam gamba tu,hihi XD


lpas tu,kitrg g daki bukit ke park guell, siyes x sangka jalan ke park guell tu macamni. masyaAllah,makcik2 and pakcik2 tua pon daki bukit ni steady je >.<,kuat sangat diorg.so they can,why cant we?

*gamba atas ni is one of the stage nak naik bukit ke park guell

otw to park guell

and donut ni utk ganti dinner smlm,breakfast and lunch, its dibrunch! XD

in front one of the "cave" in park guell

park guell ni istimewanya dari segi architecture dia, designed by antoni gaudi. antoni gaudi ni for me boleh tahan hebat jugak sbb kat Barcelona ni,banyak sgt bangunan yg dia design and mostly bangunan tu ada peliks and unik value kat situ.

building with pieces of ceramics utk bumbung,cantik subhanallah :))


look what we found here,bungass! 


"...kemudian dengan air itu ditumbuhkanNya tanam tanaman yang bermacam2 warnanya..."- azzumar,21

lautan bunga yang dari sumber air yg sama,tapi menghasilkan bunga dengan pelbagai warna,subhanallah :))


lautan pokok dan bunga:))

bink bungas!

ada bunga raya kat sini :))

dah macam kat beach dah budak2 ni main pasir - park guell




paraha with tongkat xD

around the longest bench in the world




me with faraha:))


otw balik tu jumpa pakcik ni,dia main satu alat musik ni,bentuk dia  macam belakang kuali tu xp
tp sedap!tenang je..

and tis is barcelona city from the top


besar jiddan kan anjing ni,tinggi dia hampir reach tinggi pinggang manusia ,uhuuu! >.<


next to sagrada familia,designed also by antoni gaudi.
sejak 1883-sekarang still under construction. pembinaan dia pernah di interrupt oleh spanish civil war and continue balik bina church ni.dijangka siap 2026. pelik kan punyalah lama nak bina benda ni. kalau Allah x izin,apa pun boleh jadi.


sagrada familia


next,la pedrera. time ni kitrg cari guna peta x jumpa2. then..tanya makcik2 tepi jalan

"donde casa mila?" - where is casa mila?
"casa mila?la pedrera?"
ohkay,casa mila ni lebih well known dengan la pedrera.
la pedrera,also designed by antoni gaudi.
tempat ni utk ada certain pertnjukan and activities in barcelona.

dah sampai,tengok2..under construction.herrr.oklah.google image je nnt keh XD



under construction


tgh2 jalan jumpa barcelona universitas.*written kat pintu masuk*,tapi siyeslah ni uni? @.@
i donno~



next! cari batllo,also designed by antoni gaudi. 


unik sgt bangunan dia,made from pieces of ceramics and nampak x balkoni dia bentuk mcm eye mask.

berenti tengah jalan sat...

fountain :))

banyak sangat merpati subhanallah! 

makcik tengah bagi makan kat merpati 


pasar buah buahan kat barcelona,masuk utk tgk je macam pameran pun ada xP


peace faraha peaceee :))


look!its rambutan and manggis! :D

mula2 ingatkan macam mainan yg bentuk2 mcm roti ada bau roti,mainan waktu zaman skolah dulu,rupa2nya ni candy.haha.

"plis dont touch it!"-marah makcik jaga kedai tu
oups.sori~siyes blur ingatkan mainan,luls.

candies~




its dinner time~kitrg try rasa makanan tradisi spain, PAELLA


paella ni boleh pilih nak ayam ke,daging ke,seafod ke...tp kitrg pilih seafood sebabnya xboleh makan ayam and daging.

nasi bulat kecik2,and rasanya dia masuk microwave ni,hee,and rasa dia....macam rempah2 kari sikit,ok lah not bad utk kenyangkan perut yg kelaparan


paella


me depan kedai makan paella  at barcelona port.


"dan semua sujud kepada Allah baik yang di langit dan dibumi,baik dengan kemauan sendiri mahupun terpaksa (dan sujud pula) bayang bayang mereka pada waktu pagi dan petang hari"- arra'd,15



port barcelona



cantiknya,subhanallah :))

with simba:))

masked man

next!nak cari mezquita toriq bin ziad.cari punya cari tanya makcik tepi jalan,pakcik kedai semua orang x tahu.tgh2 nak putus asa sbb dah lewat and still x jumpa masjid toriq tu,Allah hadirkan sorg makcik yg berhijab utk tlg tunjuk jalan:")
 alhamdulillah..Allah izin jugak kitrg utk g tgk and solat dlm masjid tariq tu.

one of the quran in the masjid

dalam masjid


rasa hiba tiba2 bila keluar masjid,bar kat sebelah tu ='(
Islam yang gah dengan kerajaan islam andalusia yang pernah masyur dahulu dengan gahnya alhambra,cordoba,granada..hanya tinggal sisa2 yang mcm melukut kat tepi gantang,hu.
suatu hari nanti insyaAllah :')

otw jalan to masjid toriq tu scary jugaklah,sunyi sangat..masjid toriq tu cuma rumah kedai

otw tu masjid toriq,if pergi Barcelona,plis jgn tinggal masjid toriq ni as one of must go place,rasa zouq bila jumpa masjid ni sangatlah priceless :')

landmark ke masjid toriq,nampak kedai ni,insyaAllah dekat dah ni.

dekat dah ni dengan masjid toriq,landmark.

sepanjnag la ramla,shopping road in barcelona.


next!museu nacional d'art de catalunya,ada majid fountain depan dia

nightview in barcelona,time ni dah pukul 9 lebih,baru start gelap,thats why jalan waktu summer best sebab terang lama,gelap kejap :))


malam tu,tdo atas tren jugak,tp kali ni atas seat~

next day,to madrid!first place in madrid,stadium jugak,naik tren turun kat santiago bernabeu.

luar stadium barca lagi lawa kot (?)XP




xD

waktu jumpa makcik algeria kat epot kelmarin,makcik kata kena pergi emtrenta (M30)
masjid terbesar kat madrid (or maybe in spain?),rupa2nya m30 ni islamic center in madrid!

emtrenta:))
besar sangat masyaAllah.

written there,centro cultural islamico,rasa best sangat,subhanallah ada islamic center   dekat tengah bandar madrid yg penuh dengan bar mcm cendawan tumbuh lepas hujan!

pintu masuk


ruang solat:)

amazed sgt tgk dalam masjid ni,seyeslah  im in madrid!? :"D

1-5 pillar of islam (rukun islam)

alquran collection in all languages,searching for malay xD


kawasan emtrenta

islamic world map,searching for spain. kaler putih which means <10% islamic population




emtrenta

next makan! tanya makcik kat emtrenta utk kedai makanan halal,then naik tren to istanbul restaurant.

 in love with this bunga,comel sgt putih kecik2 :D


bunga ungu! okay ni otw to zoo of madrid!tempat fav ni


\
otw...

tgk zoo dari jauh!

lookkk who i meet here,mr and mrs  pinguusss! :DDD geli hati tgk dia jalan,comel sgt!

encik tapir ni tido je dari tadi,nganga2 mulut dia,penat sgt ke ni~ 

and the most interesting haiwan kat siniiii,pandaaa!lupalah nama dia apa

okey,penat dah makan buluh,masuk rumah tdo pon best jugak

unik kan haiwan ni >.<

ibu gajah dengan anak dia,ayah dia kat zoo lain kot..

i forgot the exact scientific name lembu garang ni,conclusion lembu+ kerbau

one of haiwan yg x penah lg tgk b4 ni!

replica of elephant made from flowers,menarik!



:D 

family of....

ni flamingo kan??

and againnn,mr panda with his bamboo!:DDD


all are babooons!

badak sumbu

camel

kambing gurun

tgk janggut dia mcm rebonding!

pony horse :D

comey ngat ni,tido dari tadi lagi beruang ni,sunbath agaknya


okay habis geli hati tgk haiwan2,jom balik!



tgk langit,subhanallah cantik:))

sunset with love

cari2 port solat yg out from crowded people,nilah tmpt paling strategik.tepi jalan balik bukit.and..step by step becoming compass expert.


dalam setiap kegelapan,pasti ada ruang utk cahaya tembus.love tis view so much!

"Allah (pemberi) cahaya (kepada) langit dan bumi.perumpamaan cahaya Allah adalah seperti lubang yang tak tembus,yang didalamnya adalah pelita besar.pelita itu didalam kaca dan kaca itu seakan akan bintang yang bercahaya seperti mutiara yang dinyalakan dengan minyak dari pohon yang berkahnya (iaitu) pohon zaitun yang tumbuh tidak di sebelah timur, sesuatu yang tidak pula disebelah baratnya,yang minyaknya saja hampir hampir menerangi,walau tidak disentuh api...




and this one too!subhanallah.

...cahaya diatas cahaya,Allah membimbing kepada cahayaNya siapa yang Dia kehendaki,dan Allah memperbuat perumpamaan perumpamaan bagi manusia,dan Allah maha mengetahui segala sesuatu.."-annur,35


alhamdulillah.....setel part one!
next to come is the one of my fav place in spain,granada,alhamra <3!and also cordoba.

teaser:

alhamdulillah,jumpa singa dalam buku sejarah!:"DD

No comments:

Post a Comment