Thursday, July 3, 2014

hola espana (part 2)

Bismillah,continue the journey or part 2! (*-^.^-*)

malam tu tdur atas bas.

chit chit..bunyi burung
eh,dah sampai cordoba! :))alhamdulillah..

tempat ni adalah antara tempat yg sangat sangat sangat aku nak pergi,dulu waktu belajar sejarah form 4,macam wah sangat rasa bangga dengan sejarah Islam yg pernah sgt dicuaki and dihormati oleh pihak musuh,but macam akk cakap..

pilihan rantaian sejarah ni ada dua. 
1)meneruskan rantai rantai sejarah yang telah jatuh akibat kelalaian umat yg dah pernah bangkit dulu lepas jatuh kerajaan turki uthmaniyah

2) meneruskan rantaian umat2 yang pernah bangkit dulu terutamanya waktu kemuncak 2/3 dunia,kerajaan abbasiyah.

am thinking..

 yeay,Alhamdulillah sampai jugak cordoba *cium lantai*.


pagi tu berlapikkan indo mee as sarapan,minta air panas kat cafe and berbekalkan energy indo mee and chocolate snikers,kami bergerak untuk menjejaki....

THE GREAT MEZQUITA OF CORDOBA

herm.itu nama dulu btw,but now skg lebih dikenali dengan nama CATHEDRAL OF OUR LADY

asalnya cathedral ni adalah temple,then kerajaan islam ambil,then...bila kerajaan islam jatuh,turned into church .

regarded as most accomplished monument of umayyah dynasty of cordoba.

tinggalan islamic design kat sini





nak masuk sini kena datang awal2 pagi buta sebabnya dia bukak kol 8 pagi,and pukul 8 tu for freeeee!
boleh masuk and tgk2,kalau lps kol 930 kena baya.aher,so...bangun awal keh kalau nak free xD

lps kol 9lebih lebih tu dah kena halau dah.


dalam ni ada mcm2 patung, and mmg mcm x nampak langsung pernah jadi masjid suatu ketika dulu..hu.


this one is nice but still,nothing can challenge the beauty of  alhambra :))

susun kerusi utk "solat" diorg maybe?


disebabkan pernah jadi masjid suatu ketika dulu,so..akk2 cakap,kalau pegi sini jangan lupa cari satu tiang ni yg still ada kalimah la ilaha illallah.the one and only tiang.

bertekad habis nak cari,dah dekat agak sejam cari tiang bertuah tu x jumpa..
but then alhamdulillah....jumpa!:")


tapi..tulisan dia still kabur2 and mcm nampak x nampak..


and apa yg menyedihkan adalah bila tgk belakang tiang tu..sobbish,hu T,T

luar mezquita.


ni kat lua mezquita jugak,herm,nampak reka bentuk dia mcm hasil tinggalan islam.




tis one is roman bridge of cordoba.


cordoba:))

next to go! ke medinat azzahra.kitrg dah book bus on9,tapi nak cari tempat bus tu x jumpa2..sebab mmg ada satu bus ni je yg bawak g sana,so,kena jugak pergi!

punya lah cari2 pusing sana sini.kalau ikut peta betul dah kitrg kat situ,last2...rupanya sign utk tunggu bus hanyalah benda kuning terpacak kat situ.heh.

nilah benda kuning tu=='

sampai kat medinat azzahra,tgklah kitrg jumpa sapa niii,asma,ain,pujah and mira~
geng trip spain lagi satu xD alahai keciknya dunia~

antara benda best kat medinat azzahra tu adalah dpt tgk macamana islam tersebar dulu kala.
ada banyak komputer dia dia sediakan utk tgk susur galur islam,dari zaman nabi muhammad saw kat mecca sampai zaman andalus.

the spread of islam in spain.

toriq bin ziyad,penakluk bumi andalus.
kisah toriq bin ziyad sangat best utk dibaca and hayati.roh and semangat dia sangat hebat!




medinat azzahra,dibina oleh khalifah abdurrahman III,arab muslim medieval town and the de facto capital of andalus


medinat azzhra terdiri daripada hall utk ceremony and reception,masjid,government offices,gardens and residences.


tempat ni still lawa lagi masyaAllah :))


inilah bus yang bawa pergi medinat azzahra,dari city center of cordoba tu,dalam 20-30 mins.
kejap je.


ni plak tempat mandi khalifah.kalau nak cari dia mata kena tajam macam helang.eceh.xdelah,dia macam tersorok sikit,dekat dengan city center of cordoba.

tapi time kitrg sampai,
eh,dah tutup :(
pakcik tu suruh datang esok.esok?okeh wasalam xdapat masuk.

stesyen train kat cordoba.

next to go isssss.....GRANADA!

kitrg ke granada by bus

tiket masuk alhambra

kitrg punya hotel agak jauh dari alhambra ni.and....nak ke sana kena pagi pagi pagi!sebabnya masyaAllah beratur panjang hebeh~

dalam kol 7 tu xda bus lagi,so dari hotel pakcik hotel kolkan taxi..and sampai dalam 7 lebih2 org dah ramai~
alhamdulillah asma and the geng sampai awal,so...."korg..belikan tiket buleh?xD"

la alhambra:)

rasa macam dalam cerita alice in wonderland!


ni daisy kannn?uhuuu!

bangunan dalam alhambra.

also,bangunan dalam alhambra



dengan geng spain lagi satu :))

alhambra,bukti sejarah khalifah umayyah  di andalusia. alhambra adalah satu fortress of andalusia satu ketika dulu.

alhambra dikenali dengan kota merah.terdiri dari kediaman dan istana kerajaan islam granada.



waktu penaklukan islam atas spain,bermula dari bawah ke bahagian atas spain,time tu kerajaan eropah especially spain sgt goyah and byk sangat penindasan terhadap rakyat sampai sangat ramai yg berhijrah ke africa utk dapat kedamaian dari pemerintahan islam kat sana yang lebih telus time tu.

dan toriq bin ziyad dengan tenteranya menakluk spain bermula dengan bahagian bawah seberang selat antara africa and eropah,dan berucap atas bukit gibraltar *now well known as jabal toriq* untuk naikkan semangat tentera muslimin time tu untuk bawak pembaharuan pada rakyat spain yg dalam kegelapan time tu.

tentera kafir time tu sangat takut dengan kekuatan tentera islam walaupun bilangan tentera islam sikit compared to theirs yang banyak.12000 muslimin vs 100 000 tentera lawan.

tentera islam pecah pada 4 kumpulan,untuk menakluk cordoba,malaga and granada.
wat amazing here is...semua kota2 tu diserahkan pada tentera islam tanpa perlawanan yg susah  sebab mereka takut dengan tentera islam.subhanallah kuatnya Islam time tu :")

senibina dalam nasrid palace,subhanallah cantik sangat ukiran dalam ni.each and every angle dalam ni ada ukiran seni bina islam.

ولا غالب الا الله.dan there's nothing greater than Allah.

cantik kan?subhanallah :))
kota granada dari alhambra.

penduduk muslim waktu kerajaan andalusia zaman dynasty umayyah mencecah 5 juta penduduk (80%).kerajaan yang paling stabil dan maju di eropah pada waktu tu.

singa dalam buku sejarah :DD
singa lambang kekuasaan islam waktu kerajaan andalusia.



nasrid palace,alhambra.


dinding2 dalam nasrid palace.





garden in nasrid palace

okeh,faraha suka pintu ni,sampai ada  pakcik yg lalu time kitrg ambik gamba ni,dia dah dua kali lalu dah kitrg still kat situ ambik gamba,leuls.

dia pon pandang pintu tu muka heran...apa ada kat pintu tu? xD


la alhambra:)ni otw to generalife.

dalam alhambra sangat banyak bunga buka aneka warna!cantik subhanallah!



ولا غالب الا الله..

konflik kuasa (perebutan kuasa) raja abdullah III dengan bapanya yang meminta bantuan raja ferdinand II dan ratu  isabella (the king and queen of catholic) untuk mendapatkan kuasa.and at last..bagaimana takutnya tentera kafir menyerahkan daerah2 di spain kepada tentera toriq bin ziyad, begitulah takutnya raja abdullah menyerahkan kunci alhambra kepada raja ferdinand dan tentera christ waktu tu..




al malikullah,alqadarullah,al 'izzatullah.


sedihnya kejatuhan islan di spain is totally related to perayaan april fool every 1 april.after kejatuhan kerajaan islam di granada, raja ferdinand II and ratu isabella nak free spain from any islamic  residence. umat islam spain pada waktu tu,they got only 2 choices,

1) keluar agama islam and teruskan hidup as a christ.
2) keluar dari spain

raja ferdinand sediakan kapal besar  untuk umat islam keluar dari spain untuk ke negeri luar dan tinggalkan rumah mereka di spain.

tapi lepas kapal tu belayar,kapal tu dibakar..macamtu senang je umat islam spain dihapuskan dari tanah diorg sendiri


*more stories in: sejarah hitam andalusia http://halaqah.net/v10/index.php?topic=3033.0

peristiwa berdarah april fool bagi umat islam.

"dan orang orang yahudi dan nasrani tidak akan rela kepadamu  (Muhammad) sebelum engkau mengikuti agama mereka.katakanlah," sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk yang sebenarnya."dan jika engkau mengikuti keinginan mereka setelah (ilmu) kebenaran sampai kepadamu,tidak akan ada bagimu pelindung dan penolong dari Allah"-albaqarah,120.

lepas jatuhnya alhambra ke tangan christian,diorg bina palace ni as palace lambang kekuatan satu kerajaan.but still,xdapat challenge the greatest nasrid palace of alhambra.

roses are pink:))

:))

out!


then pergi surau attaqwa,granada utk solat zohor and asar,terkejut yang x terkejut sgt,ada jumpa doorgift majlis kawen sapa tah kat masjid ni.adalah dalam 10 biji buku ni. koleksi surah2 pilihan.
masyaAllah,very good idea btw xD

masjid attaqwa,granada,spain.


next is to makan! cari punya cari punya cari.jumpalah satu kedai makan sultan ni kat souk maghribi,souk maghribi ni majority org morocco kat sini and jual souvenir and brg2 from morocco.

kalau pergi granada and cari kedai makan,makanlah kat sini,sedap dan murah. :D

harira,sejenis sup tradisi maghribi
roti arab

nasi arab yg rasa mcm nasi ayam.

ukiran2 dinding (or should i write,plaster?Xp) dalam kedai ni pun macam dah ala ala alhambra gitu. 

along the road in granada.

and...malam kat granada ni ada benda best kitrg buat.haaa!nama tour ni the adventure of alhambra bersama tour guide.

it took about 3 hours daki2 bukit and tengok alhambra dari atas bukit waktu malam and pergi ke rumah orang granada yang tinggal dalam gua,can u imagine?heer,legend jiddan diorg duduk dalam gua!


b4 adventure tour tu,plis makan dulu kalau x....hypoglycemia~


apa beza durum *gamba atas ni* dengan burger dengan syawarma dengan kebab?

tak payah jawab panjang,kat spain semua ni rasa dia sama ja tapi beza dia roti kat lua,haa~

view alhambra dari atas bukit berhampiran :))

bukit yg didaki utk tgk night view city of granada dari atas bukit


yeay sampai!:DDD


la alhambra:)


me with faraha :DDD

house in a cave!sooo wow kan? tapi auntie tour guide tu cakap,lalu depan rumah diorg ni kena diam sikit sebabnya...yela rumah org kan?
usha2 rumah diorg from afar nampak diorg tgh tgk tv,FIFA agaknya,tapi okeylah hidup diorg siap ada tv and scooter semua,tapi dalam gua,maju wat?

dengan grup member yg lain,adventure night tour ni sangat osemm! 

"all the remaining muslims in spain was converted to christian in one of  church in granada named the church of our savior,due to the event of saving those muslim's faith.its the savior for them."-tourist guide said.

hurm.


house in a cave

pengalaman daki bukit dengan tangga,turun bukit waktu gelap dengan nyalakan anjing sangatlah scary! dah turun sikit bukit yang curam tu,jalan dia sangat narrow and kena jalan silang2 kaki.jalan sikit tiba2 org depan stop,sebab pakcik gua tu x bagi lalu ikut jalan tu plus ada anjing halang laluan depan tu.

debar tahap gaban and kawan2!

time turun tu,kena pulak duduk belakang sorg kakak ni from aussie,umur dalam 25 and currently doing research in psychology.alhamdulillah badan dia agak besar and agak stable pegang dia time turun bukit curam yang nampak x nampak jalan tu.

rasa nak nangis pun ada takut jiddan sebab jalan dia masyaAllah gelap and bekalan cahaya dia hanya head torch tu.okay,memanglah ni adventure night tour!

"u can do it,i promise u,dont be scared...nothing to be scared of....all is going to be fine.."

dari tengah bukit sampailah ke bawah tu dia keep on cakap ayat ni kat aku.
jejak je,rasa legalah amat sangat!


head torch.

alhamdulillah,khalas part 2 for granada and cordoba!
next to go is.......

to watch  tis awesome brown thorny guy in a show!


bye,ramadhan kareem  everyone!

may all of us always be in His maghfirah and rahmah especially during this month of mercy!

1 comment:

  1. AS SALAM. BEST menarik baca blog tuan dr. dah keja or still study?

    ReplyDelete