Sunday, June 29, 2014

we will meet soon,insyaAllah :")

last paper last paper yeay,ni lah masa yg sangat ditunggu2!
maigoddd!:'D

dulu waktu first..second year.. awal sem third year..tanya akk2 pasal system, GIT..PNS(?),CNS.....UGS..rasa cam wow like seyesly i'm going to sit for those papers?
excited nak blaja  tapi..ada segelintir perasaan cuaks x sudah everytime masuk sistem baru.
tachy (very rapid heart pumping) non stop!

***
ustaz pahrol:

kajian menunjukkan 60% dari takut dtg dari negative thingking tentang apa yg kita x tau pun apa akan jd kat depan.

25% manusia takut sebab peristiwa lampau yg dia pernah alami,mungkin pernah gagal..takut gagal lagi..

25% balance nilah baru sebenar2 takut bila minus benda2 external factor tadi.

wow,seyeslah =='

ok fine,cubalah calm,
tapi still,takut!

***

waktu form two dulu,subject science ada cakap pasal badan manusia ada 9 sistem, and nak hafal sistem2 tu pun rasa macam kenapa asing2 sistem ni?

nak hafal radius,ulnar..cervical..thoracic,lumbar..bla blas,
seyes kena hafal?? @.@


***
and now, for all subsubject in the system (all nine),the same question pops out,

siyesly lah kena hafal semua ni?

member: diba,kau hafal ke ni??
me: entah,mcm nak hafal tp mcm x payah je..?


and for the same question,this time with different answer bila mengeluh dekat ummi,
"penatlah every system mcm ni..=[ "

" ibah nak jadi doktor x?kalau nak jadi kenalah sabar..nothing easy tau"

hurm..hermm,okey...

after all those up and down, beberapa kali down,belek2 slide...okay ada brapa slide je ni,saiko je 60 lecture notes..40 lecture notes tu...just kill the paper!just kill them! 

malam nak exam...
sikit je lagi..sikiit je lagi..sikittt je lagi...
"i need  benzodiazepine!(antianxiety),ergh!"

and nak naik balik semangat b4 exam tu sangatlah kena pandang langit lama2,kumpul kekuatan balik...sambung baca..faham...hafal...

feeeuhh!how seniors can do it,so do us batch of 2011!

rasa macam nak give up pun ada tgk material yg sumpah banyak. 
pagi nak exam time tulah, "rasa mcm hypoglycemic...nak pengsan...
seyeslah diba..=='
seyes! 
***

"Barang siapa yang bertaqwa kepada ALLAH s.w.t nescaya DIA akan mengadakan baginya jalan keluar.Dan memberikannya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangka.Dan barang siapa yang bertawakal kepada ALLAH s.w.t nescaya ALLAH s.w.t akan mencukupkan (keperluan) nya.Sesungguhnya ALLAH s.w.t melaksanakan urusan (yang dikehendakin) nya.Sesungguhnya ALLAH s.w.t telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu"-attalaq, 2-3


for every hardships,there must be a way out.
and this is one of my fav quotes in the holy quran,akk pernah cakap...just strenghten ur faith and do believe in the power of tawakkal.

sometimes, things that we think its really hard for us to face,and maybe it seems impossible to make it,
                                                                                      

but then...alhamdulillah, miracles do happen when you believe in Allah plus.. hard work to prove to Allah, that we really want the thing that we never missed in our dua every salah, and every day.

and my last liqa b4 final lab exam for last system UGS, sorg kakak ni cakap,

"korang (mentioning liqa members yg JUST)  untung tau dapat belajar sebaik2 ciptaan Allah dengan sangat dekat...kalau x nampak hebatnya kuasa Allah time stadi tu pelik sikit kot.."

"Hanya yang takutkan Allah di kalangan hamba-hamba-Nya adalah ulama"- Surah Al Fatir:28 

Saidina Anas R.A menambah,”Sesiapa yang tidak takutkan Allah bukanlah orang ‘alim".

zasssss,
pedih sikit. deep deep deep word and sgt zouq! after all,alhamdulillah, diberi kesempatan untuk belajar tentang ciptaan Tuhan yang sebaik2 ciptaan ni,alhamdulillah..alhamdulillah..:D

and now,hoping for bintang bintang berkelipan   in clinical years, i've heard a lotss from seniors,seems like fun and awesome dari preclinical..
hurm,okey~ x sabar nak tggu awesome things tu,aher.

***

the excited-ness of khalas-ing  (read: finish) system bertukar jd....

min: "diba....diba bukak twitter x??"

aku tahu ada something happen, sbb suara min tu....bukan suara biasa aku dengar...

min:" diba....ummi......dah xde...ummi dah meninggal lps maghrib tadi....."

time tu jalan otw balik rumah dari rumah junior jumpa parent dia dtg joden,
for hours without internet.


lari balik rumah, i just need someone to talk to....ayuni time tu ada meeting. lari pergi humaira...solat ghaib kat sana,
b4 ni solat sunat ghaib x terasa sgt sebab jenazah mungkin x terlalu "dekat" untuk rasa sebegini sedih.

wassep grup puteri2 sixten yg dulu xdelah hari2 masuk msg, kali ni sejak ummi accident tu..nearly everyday ada noti..semua orang xsabar nak tau perkembangan kesihatan ummi..

"diba...kau boleh je jumpa dia lagi tau...kau jumpa dia kat syurga..doa dia dapat jawab soalan and hisab semua smooth okay?"

:")

tugas dia as khalifah dah habis dah kat atas muka bumi ni...
tugas kita yg still belum lagi...mesti ada sebab kenapa Allah matikan dia dulu...kita hidup lagi...
mesti ada sebab...mesti..

"sedih bukan je sepatutnya kita sedih dengan perginya dia,tapi sedih bila fikir kalau kita ada dijemput Allah saat ni,mampukah dengan amalan ni..."

xda siapa pun boleh sangka yg reunion kitrg last september tu adalah last reunion kitrg dengan dia..
Allahu,temukan kami dlm reunion kat syurga nanti..

aisyah (member kat alex) kata...ayah ummi kata, kalau korg rasa give up nak stadi ke...malas ke..ingatlah kat ummi..

ummi nak jadi dentist,tapi x kesampaian.
tapi battle tu x kan terhenti kat situ tanpa disambut,
kitrg akan sambut battle tu dan teruskan semua ni..insyaAllah,biiznillah..

ummi,
kitrg sayang kau sgt2..sangat2...orang yg sangat cool..calm..
tunggu kitrg kat sana keh :")

it really means a lot buat kitrg utk ambil ibrah dengan apa yg dah jadi,
seyesly.








mira,ummi,diba,min



ummu,ummi,zal

stay in heart,forever and always.
<3



***
and the next day...me and faraha fly to madrid,espana!:D

-->to be continued,next post!















No comments:

Post a Comment