Monday, September 9, 2013

scandy,scandy, SCANDINAVIA!! :D (finland,finlandia)


Bismillah.

ku lihat HIJAUUU di FINLANDIA!:D

lepas trapped in a desert, kembali segar dengan tumbuh tumbuhan,winkwink ~^^~


flight dari denmark--> finland *tidur dekat airport,conquer deretan kerusi seperti biasa ^.^v *-->amik bus ke hotel.

first place kitrg g adalah botanical garden 

botanical garden ni mcm taman haiwan pun ada,mcm taman bunga and macam hutan simpanan,hee :D



 banyak sangat bunga segar bugaran kat sini,subhanallah syanteeek sangat sangat! :)


 tumbuhan menghijau,cantik kan?:) *hirup encikencik oksigen manyak manyak!*


ni kat depan greenhouse kat botanical garden. eksited muka teng jumpa pokok :P


 ini antara bungaa yang sangat cantik kat finland!unikkan dia punya corak polca dot!masyaAllah!


 haai semorang,chekolil skg kat finland!:)

bunga bunga bungaaa keorenan ^^

mr itik jalan2 pagi pagian kat botanical garden

 ni bunga macam kat cover lavender GLADE lah,eheh XD

 bangunan unknown kat seberang lake depan botanical garden




oraitorait, sekarang kitrg tengah cari LINANMAKI *finland most pops amusement park*
kata sepakat diba and mai, "kat sana!"
and and and..dlm pejalanan ke linanmaki ni,kitrg jumpa banyak sangat bangunan yang terkenal dekat helsinki,finland ni.

jadinya berlakulah proses singgah menyinggah dekat tempat2 berikut :D




 ni finland parliament building,cantik2,mcm petra pun ada gak *ada eh?:P*


 museum kat finland

 FINLANDIA :)

 okay,dah nampak LINANMAKI dari jauh

chumel pulak anjing dekat sini,bulu dia mcm teddy~

 ini angsa kan?eh x lah, gooselah!
ehek, sama la tu~
yang pasti ini bukan itiks.

eksited bg makan megi kat itik itiks and angsa angsas sekalian, tercemar abis angsa finland makan megi,haha :D




 SOOOO banyak kan? btw,ini bukan zoo :P

okay,sebelum pegi LINANMAKI ni,cdgnya nak g pantai tau,nama dia pihlajasaari.
cari2 kat peta,rasa cam dah sampai,tapi...uhukuhuk..





 kak paraha tengah bercakap dengan itiks  and burung2 sekalian XD

 "okayh,dah cepat cepat,nak g linanmaki ni!
tgk pemandangan,
eh,stylenya pakcik ni punya port baca payper~hehe
no stress~

 macam jungle tracking x?haaa
soo cool finland!:)


as denmark,laluan bawah jambatan:D



LEGA nyaa hati ni bila dah nmpk sign tu.


sampai dah!sampai dah!
yeeeha!
linanmaki.
mainan kirnu kat blkg tu siyesly,errrrr!
otakku digoncang tunggang terbalik.

punya kau x kau linanmaki ni punya tempat,xpenah penah pegi amusement park muntah muntahan,akhirnya diriku mengalah tatkala menaiki sampan besar yang dihayun kedepan belakang.
blueeekkkkk!

*ehem,sori,gamba for the peristiwa tidak ditayangkan,hehe*

muallll gilaaaaa!
and tyme tu dah kol 7 lebih,cerah lagi..sbb kat scandy ni gelap dia kol 10 lebih,itulah dia maghrib,
gap antara zohor asar and maghrib saaaaaangat lama!

okay,lepas muntahan tu,kitrg stop la jap main main,and g la kedai,beli eskerim.
2.5 euro?erk,okay,kalau bukan sbb mual,cannot buy laa..




                                        
hye semua,chekolil here~:)

balik balik tu kelaparan tahap giga byte,
masak nasi!! *beras and periuk yg bawak dari joden*

 
kat hotel ni xde dapur gas,ada microwave je,
jadinya,kitrg pun try and error masak nasi mentah pakai microwave :P
tunggu la dalam sejam,masak insyaAllah :D


 UKHUWAH ini kerana Allah selamanya insyaAllah:)

 cuaca dekat finland ni,macam lebih kurang plus minus winter kat joden haa
angin dia kuat buleh tahan~
belasan degree jugak ni.

 redup je alhamdulillah~


 ni kat KIASMA, finland art museum.

 okay,malaysia mmg di mana mana.tapi restoran serai ni chinese punya :D
serai oh serai~







 market square,ada baaaanyak sangat bunga bungaan kat sini :)


market square kat sebelah lautan,ada cruise kat sini bolehla naik,rasa angin sepoi2 bahasa laut.

 skg dekat suomenlinna, fortress and one of finland biggest maritime.


 cik peta.

 bangunan bangunan and binaan di soumenlinna

 cantikcantik.segar.




 jalanraya finlandia.




jumpa sorang makcik finland ni,lalu sebelah kedai dia,tiba2..
she  : "ibu ibu,mari sini murah saja.."
us    : "ibu dari mana?indonesia?"
she  : " enggak,ibu dari finlandia,tp tiba waktu musim sejuk,ibu berhijrah ke indonesia sebab enggak tahan sejuknya..ini lautan semua jadi ais,saljunya sampai takat lutut,ibu enggak tahan sejuk,lihat saja musim panasnya ibu pakai baju ini"

:D




paraha dan bunganya yang berwarna merah 


 lautan bunga kecil kecilan.

 mai with bungas :)


dan kurang pencemaran disini:)

 macam jungle tracking pun ada.hehe


mr boat kat semolina.


historical building dan tasik yang cukup menenangkan :)


okeh,tats oll for finland! wait for my next and next post,another 2 scandy~
conclusion: oh so osem!



No comments:

Post a Comment