Monday, September 9, 2013

scandy,scandy, SCANDINAVIA!! :D (finland,finlandia)


Bismillah.

ku lihat HIJAUUU di FINLANDIA!:D

lepas trapped in a desert, kembali segar dengan tumbuh tumbuhan,winkwink ~^^~


flight dari denmark--> finland *tidur dekat airport,conquer deretan kerusi seperti biasa ^.^v *-->amik bus ke hotel.

first place kitrg g adalah botanical garden 

botanical garden ni mcm taman haiwan pun ada,mcm taman bunga and macam hutan simpanan,hee :D



 banyak sangat bunga segar bugaran kat sini,subhanallah syanteeek sangat sangat! :)


 tumbuhan menghijau,cantik kan?:) *hirup encikencik oksigen manyak manyak!*


ni kat depan greenhouse kat botanical garden. eksited muka teng jumpa pokok :P


 ini antara bungaa yang sangat cantik kat finland!unikkan dia punya corak polca dot!masyaAllah!


 haai semorang,chekolil skg kat finland!:)

bunga bunga bungaaa keorenan ^^

mr itik jalan2 pagi pagian kat botanical garden

 ni bunga macam kat cover lavender GLADE lah,eheh XD

 bangunan unknown kat seberang lake depan botanical garden




oraitorait, sekarang kitrg tengah cari LINANMAKI *finland most pops amusement park*
kata sepakat diba and mai, "kat sana!"
and and and..dlm pejalanan ke linanmaki ni,kitrg jumpa banyak sangat bangunan yang terkenal dekat helsinki,finland ni.

jadinya berlakulah proses singgah menyinggah dekat tempat2 berikut :D




 ni finland parliament building,cantik2,mcm petra pun ada gak *ada eh?:P*


 museum kat finland

 FINLANDIA :)

 okay,dah nampak LINANMAKI dari jauh

chumel pulak anjing dekat sini,bulu dia mcm teddy~

 ini angsa kan?eh x lah, gooselah!
ehek, sama la tu~
yang pasti ini bukan itiks.

eksited bg makan megi kat itik itiks and angsa angsas sekalian, tercemar abis angsa finland makan megi,haha :D




 SOOOO banyak kan? btw,ini bukan zoo :P

okay,sebelum pegi LINANMAKI ni,cdgnya nak g pantai tau,nama dia pihlajasaari.
cari2 kat peta,rasa cam dah sampai,tapi...uhukuhuk..





 kak paraha tengah bercakap dengan itiks  and burung2 sekalian XD

 "okayh,dah cepat cepat,nak g linanmaki ni!
tgk pemandangan,
eh,stylenya pakcik ni punya port baca payper~hehe
no stress~

 macam jungle tracking x?haaa
soo cool finland!:)


as denmark,laluan bawah jambatan:D



LEGA nyaa hati ni bila dah nmpk sign tu.


sampai dah!sampai dah!
yeeeha!
linanmaki.
mainan kirnu kat blkg tu siyesly,errrrr!
otakku digoncang tunggang terbalik.

punya kau x kau linanmaki ni punya tempat,xpenah penah pegi amusement park muntah muntahan,akhirnya diriku mengalah tatkala menaiki sampan besar yang dihayun kedepan belakang.
blueeekkkkk!

*ehem,sori,gamba for the peristiwa tidak ditayangkan,hehe*

muallll gilaaaaa!
and tyme tu dah kol 7 lebih,cerah lagi..sbb kat scandy ni gelap dia kol 10 lebih,itulah dia maghrib,
gap antara zohor asar and maghrib saaaaaangat lama!

okay,lepas muntahan tu,kitrg stop la jap main main,and g la kedai,beli eskerim.
2.5 euro?erk,okay,kalau bukan sbb mual,cannot buy laa..




                                        
hye semua,chekolil here~:)

balik balik tu kelaparan tahap giga byte,
masak nasi!! *beras and periuk yg bawak dari joden*

 
kat hotel ni xde dapur gas,ada microwave je,
jadinya,kitrg pun try and error masak nasi mentah pakai microwave :P
tunggu la dalam sejam,masak insyaAllah :D


 UKHUWAH ini kerana Allah selamanya insyaAllah:)

 cuaca dekat finland ni,macam lebih kurang plus minus winter kat joden haa
angin dia kuat buleh tahan~
belasan degree jugak ni.

 redup je alhamdulillah~


 ni kat KIASMA, finland art museum.

 okay,malaysia mmg di mana mana.tapi restoran serai ni chinese punya :D
serai oh serai~







 market square,ada baaaanyak sangat bunga bungaan kat sini :)


market square kat sebelah lautan,ada cruise kat sini bolehla naik,rasa angin sepoi2 bahasa laut.

 skg dekat suomenlinna, fortress and one of finland biggest maritime.


 cik peta.

 bangunan bangunan and binaan di soumenlinna

 cantikcantik.segar.




 jalanraya finlandia.




jumpa sorang makcik finland ni,lalu sebelah kedai dia,tiba2..
she  : "ibu ibu,mari sini murah saja.."
us    : "ibu dari mana?indonesia?"
she  : " enggak,ibu dari finlandia,tp tiba waktu musim sejuk,ibu berhijrah ke indonesia sebab enggak tahan sejuknya..ini lautan semua jadi ais,saljunya sampai takat lutut,ibu enggak tahan sejuk,lihat saja musim panasnya ibu pakai baju ini"

:D




paraha dan bunganya yang berwarna merah 


 lautan bunga kecil kecilan.

 mai with bungas :)


dan kurang pencemaran disini:)

 macam jungle tracking pun ada.hehe


mr boat kat semolina.


historical building dan tasik yang cukup menenangkan :)


okeh,tats oll for finland! wait for my next and next post,another 2 scandy~
conclusion: oh so osem!



Monday, September 2, 2013

KOBENHAVN,its COPENHAGEN!! :) (DENMARK)

ehekkk!alhamdulillah.
sem 2 yang uhukuhuk *batuk pulak* tu dah berjaya dilalui.alhamdulillah,alhamdulillah.
inilah dia zombi kg pisang,geng burung hantu irbid yang baru berapa hari habis exam,huh!

ingin saya nyatakan disini bahawa ke eksitedan kami berlipat ganda,sungguh!
wai eh?
sebabnya 
1)habis exam,yeayyy!!
2)nak g ooooliday ni!!
3)fes tyme g epot baru, QAIA yang dikatakan "alaala KLIA ni ha.

dan....
eksited sbb nak tgk lagi baaaanyakkk kebesaran dan kekuasaan ciptaan Allah swt kat atas muka bumi ni,hee :)

dan trip ke kobenhavn ni adalah trip rumah,tapi 7/8 je yang ikot sebabnya cik ahli rumah lagi seorg itu punya masalah dan kena delay flight dia,sobshh.






nampak x semua eksited,mana2 iklan ubat gg, buleh  amik kitrg jadi duta korang,haaaa.

Queen Alia International Airport,bau baru bau baru! :D



dan easyjetlah menjadi pilihan kami kerana x lain dan x bukan,kerana kosnya yang agak murah sedikit dan berpatutan dan bolehla..


ini dia easyjet tambang murah murah.


eh, sampai dahh

ni tgh nak tunggu beli tiket train and nak g check in hotel.

:D

otw to hostel,berenti sat sat :D

orang2 kuat peta yeah,tgh cari jalan


depan city link hostel:)


bangunan diorg sangat tersusun,macam malaysia :)

contengan contengan jalanan yang dirancang mungkin sbb sangat lawa!and mostly dinding2 kat sini ad contengan2 ni,mgkin ni under kementerian seni lukis diorang,hehe :D

jumpa hotel--> salah hotel-->book hotel lain
dan dah lambat!
kita kena cari....basikal!
guess what,kitrg travel satu kobenhavn by bicycle!!
dah la dah lama sungguh x naik basikal,basikal kat rumah malaysia pun dah berkarat dah rantai dia,
ttbe naik basikal pulak dah.
kalau bukan kerana kalori yang mahu dibakar,seyes xde  alasan lain nak naik basikal ni.haha

penat jalan jauh2 cari tempat nak sewa basikal,haha


sangat banyaak basikal!
majority org denmark transport diorg adalah basikal.
nak bayangkan macamana..erm,ha,bayangkan kereta dekat jalan kat kl tu 70% adalah basikal,itulah kobenhavn:)

 pilih mana basikal yang anda mahu!:)



ni Copenhagen opera house:)

 ni antara bangunan2 lawa singgahan park basikal kejap utk berehat ^^

yuk jalan lagi!-ni area2 depan opera house 


 and skg,kitrg kat the little mermaid~ni adalah top 1st attraction in copenhagen,diceritakan badan mermaid ni amik badan org lain and kepala dia kepala org lain,and ramai sgt org kat sini!


 tgk kitrg jumpa apa!besau gilaaa rabbit nihh!


"bukan anjing ah,telinga dia panjang!"
"aku rasa rabbit sbb ekor dia camtu"


seyesly tgk depan2 curious ni species apakah haiwan ini!



besarr kan!! @.@

 kat blkg tu ad crte fairytale org denmark orang bertukar jadi lembu~



hyee semua,kitrg bayt chekolil!:)


ni kat kobenhavn centali (central station) ,otw to bilun *satu daerah lain kat denmark*

peneman dimana jua anda berada,alhamdulillah :)


 jalan jalan pencarian bus station nak ke bilun  legoland!


 cari bus station smpai lalu bawah jambatan..?haha.




akhirnyaaa,smpai juga!and blom bukak lagi..b4 tu tgk kat tepi2 ni best gilaa nak buat port :D

 l.O.V.E!
:)

 penat dah pemandu pelancong sorang ni,huh


 :)

 kawan kat dunia,kawan kat syurga nanti jugak insyaAllah,amin..:)


:D


 OKAYH,dah penat main,jom tunggu bus,kita pulang yuk.

 rumah2 kat bilun :)

 kincir angin kan ni..?

kat mana2 pun ada tempat park basikal,hidup yang sihat!:)




945 malam dan masih cerah lagi~

 dekat stroget,tempat2 nak shopping kat copenhagen.


 one of historical building dekat stroget square


 ni antara target kat copenhagen,skali......masuk dia mak aih,harga kitrg usha kat on9 tu harga utk masuk saja tanpa main.gulp.

tivoli amusement park.




fav drink dekat copenhagen, kapicino slurppyy,sedaap!
kedai fevret kat sini pon 7eleven~

 
show kat storget street,


 main2 true or dare,awanis kena alihkan gol tu,haha

 abang,nak sign~
xD

 penat main,makan jom.
1 mangkuk for 3 people ea~

 kat Guinness world record,kobenhavn.


tallest man!




 mata dia~

 hai bang,bawak sy pegi JUST laju2 sikit ea,dah lewat ni,huihui.

 royal family~

 fattest man in the world!
okay seyes fat,

mine is only 9% je dari berat abe ni,erk.

 largest sosej in the world.

 semua ni largest replika.

 mystic exploration,best3.
dalam dia ada banyak2 benda peliks.


 okayh,tats oll for denmark.

conclusionmdenmark SANGAT OHHSEMMMM!:D