Wednesday, April 10, 2013

jom pakai spek baru!winkwnik!:D

 
 
"PARADIGM are powerful bcz they create the lens tru which we see the world."-Stephen R.covey

paradigma diibaratkan seperti akar kepada suatu pokok pada diri yang sangat besar,dirimbuni daun2 yang sangat rendang yaitu behavior/attitude.

paradigma=sangkaan/perspektif/cara kita melihat sesuatu.

bila suatu paradigma shift dilakukan,memandang sesuatu dengan suatu kelainan atau lebih tepat memandang sesuatu dengan kaca mata tarbiyah,setiap yang dilakukan orang lain terhadap diri kita atau apa2 situasi yang berlaku di sekeliling kita adalah suatu pengajaran dan mempunyai mesej yang baik yang ingin disampaikan oleh yang MENCIPTA situasi tersebut.

pandanglah sesuatu dengan kaca mata tarbiyah.dengan "shifting the paradigm" mampu mengubah sangkaan dan behavior/attitude kita terhadap sesuatu situasi.apabila kita "mengubah" akar dengan memilih utk sangkaan2 kebaikan,secara logik dan automatiknya,daun2 yang rendang itu akan turut berubah mengikut perubahan si akar.

"wahai org2 yang beriman,jauhilah banyak dari prasangka,sesungguhnya sebahagian prasangka itu dosa,dan janganlah kamu mencari2 kesalahan orang lain,dan janganlah ada diantara kamu yang mengunjing sebahagian yang lain."-49,12

jom sama2 tukaaa new specs,kaca mata tarbiyah!
private victory precede public victory.
:)

No comments:

Post a Comment