Monday, March 18, 2013

EGYPT!! :D

Bismillah,assalamualaikum semua!:)
dengan habisnya HLS exam yang dah seminggu ni..alhamdulillah,second sem proceed with another system,ya3ni respratory system!!yahooo!:D *excited!*

okay,walaupun rasa cam dah lama dah dekat nak dua bulan dah gamba2 ni terperap dalam lappy ni,hehe still!nak jugak buat post pasal trip ke EGYPT ni....:)
egypt?best ke..?
hurmmmm...
ceritanya egypt ni kan,kitrg planning bolehla kata prepare awal2 jugak kan,a month b4 pegi ni..dah agih2 dah tugas dgn si syasya and awanis.
cairo,alex,luxor and aswan~

dsbbkan b4 pegi egypt ni kami menyinggah lah dulu dekat dubai tu,last2 excited dubainya mengatasi egypt!
hehe
and.....
guess wat apa berlaku~

jeng3,tengah2 kat dubai tu..*time kat hotel*
barulah kitrg teringat!
xbawak semua planning yang dah diplan tyme kitrg nak ke mesir nanti..
sudahhhhh...==
acane ni!!
xpelah...nak buat camane,....Allah nak suruh kita gamble nehhh~

.dalam plane nak ke mesir from dubai tu,barulah kitrg korek2 balik minda,open balik file yg dah save kat
"pocket" hanset
dan....alhamdulillah,perjalanan kat mesir ni SANGAT awesomee!:D



 

siapa x kenal kepala singa ni?semua org pun tahu bnda ni ada kat mesir!
so..kitrg pon pegila..sbb semua org yang dtg mesir,semua pun pegi situ,,
eh?camtu ea?
hhaha,xlah.sebab kat sini...tempat yang SANGAT bersejarah tau!bukan nak lihat dan mengagumi tempat  kerajaan mesir time dipimpin oleh laknatullah FIRAUN tu..tapi,kami mahu ambil ibrah..^^

"maka tidakkah mnjadi petunjuk bg (org2 musyrik) berapa banyak generasi sebelum mereka yang telah kami  binasakan,padahal mereka melewati (bekas2) tempat tinggal mereka (umat2 itu)?sungguh,pada yang demikian itu terdapat tanda2 (kekuasaan Allah) bagi org2 yang berakal-(20,128) 



sejarahnya kepala singa (sphinx) ni..dia melambangkan kekuasaan seorg pemimpin time tu,dulunya ada janggut tau kepala singa ni tapi katanya si penjaga kawasan ni,janggutnya sudah dibawa lari ke france..betul atau tidak,Dia lebih tahu
                           
                             
               diba+caca!

                             

and kat mesir ni sebenarnya ada 138! and one of the pyramid tu adalah wonders of the world..ya3ni pyramid GIZA~

okay,next,pharaoh's village..
melayunya: kampung firaun.


kat sini kitrg naik bot sepanjang perkampungan firaun and tengok lakonan semula orang2 mesir purba..
macamana diorg lenyekkan biji gandum tu smpai jadi tepung!*lenyekkan biji gandum-sori x jumpa term lain selain lenyek* :P


penatnya kakak ni ddk mengipas dari pagi smpai ptg~hehe

aktiviti melenyek or supposedly menggiling..?xD
best la jugak kat sini,ada BANYAK GILA museum,ada 8,korang pilihlah 4 museum nak masuk,dan bagi sesiapa yang meminati sejarah lampau dahulu kala,amatlah sesuai utk anda lawati tmpat ini x)


okay,antara bnda2 yang menarik dalam kalangan yang TERMENARIK dekat mesir ni kan,sy dapat jumpa geng2 sepintar!:)
farhana yg join sepanjang trip egypt,cae yang jumpa kejap and chuyah yang dah bz macam mak org jaga baby kakak dia tu.


next!kitrg pegi..kincir angin nabi yusuf...tapi boleh ambik gamba dari lua je sbb under construction.ea?rasanyala sbb nampaknya dari lua begitu~


                                    

yang ini pula dekat muzeum ketenteraan mesir,ad monumen2 pemerintah mesir yang dulu2,pedang2..etc~

                                               

and kat cairo kitrg pergi hadiqah AZHAR juga..^^
ad pokok2,sesuai utk picnic and tenangkan fikiran~

                                   


kalau dah dtg mesir,janganlah ketinggalan utk merasai yg anda kini berada di malaysiaaa!
weheee!makan dan makan dan makan!!
boleh katakan kat sana makan 3x sehari~ makan je..hhehe*kempunan sgt*
antara makanan yang berjaya ktrg makan adalah nasi kerabu,ikan keli masak pedas,roti canai,teh tarik,horlick ais,kuew teow goreng,nasi goreng kampung,telur bungkus,tomyam seafood dan.....burger yang x ramlee sangat,hehe

tapi malangnya ni je gamba makanan yg sempat ambik,yg lain semua dah habis dulu sblm teringt nak amik gamba,haha :P


                                  

okay,slalunya baca2 and dengar2 je pasal tmpat ni..tapi at last,dapat juga ku berpijak di tempat ini!*cewah* hee
tmpat apa tu?

UNIVERSITY AL AZHAR!^^
ataupun bdk2 mesir panggil gamaah azhar~



pintu gerbangnya..

dewan ni utk student melayu saja~
unik kan meja dia boleh lipat gitu..jimat space mungkin?

farhana^^

masjid AL AZHAR,cantik subhanallah!:)

errr..ehna tullab kulliyah da3wah islamiyah..wink3! ;)

next, CITADELL!

                                             
masyaAllah semua pokok2 yang macam ni kat citadel disenikan dengan kalimah Allah:)

                                                   
                                              


                                     
focus kat awan2 yang beratur kat belakang sy and farhana...cantik masyaAllah!^^

kalau sape2 pernah pergi turki,citadel kat cairo ni sebijik cam bluemosque,turki! rekaan dia shantekkk sangat subhanallh!

                                      
           

                 
subhanallah,cantik kan? :')

                   

nexttttt!!
WONDER WORLD!


  apa kitrg buat kat sini?kitrg...main!kembali ke zaman kanak2~ XD

                             

kitrg main ni~

                                 
main ni~

                 
dan ini~ xp



ini pula masjid imam syafie..
nampak x atas kubah tu ada cam simbol kapal layar,katanya senior cash,ini simbolik pelayaran imam syafie ke mesir suatu ketika dahulu...

masuk masjid ni bau kemenyan melebungi~huhu

ini tyme kat hanging church,cairo..dalam ni ada la wedding hall,and tmpat2 suci org kristian yg lain.

***

lepas gi CAIRO,kitrg gi luxor and aswan.masyaAllah perjalanan naik tremco tu selama........13 jam! T.T
aiyooooo,tido,bangun,tido,bangun,pandang lua....padang pasir lagi?bila nak jumpa penempatan ni....wuu!
mmg hari tdo sedunia la tyme otw g luxor aswan ni..

btw,fyi,aswan mmg jauh sbb dah nak smpai sempadan sudan.


tyme kat sana,ad satu family ni jemput ktrg datang rumah dia,and tyme tu lah fes tyme makan nasi yang dimasak skali dgn spagetti~dapat bayang x?hehe



menu kat aswan time ni adalah *diintepretasikan dalam menu melayu,nama arab x tahu pula ana*
daging masak merah yang masam2 sikit,roti+sup yang ada makaroni rebus dalam dia,sup rumpai laut yang likat..*siyesly likat,,kalau tarik sudu tu nak ceduk sup rumpai tu,lendir sikit la..hak3*
eh,jangan geli nak makan,xgeli pun...sedap je..kata diorg la..hehe

tmpat menarik kat sini adalah empangan aswan yang dikatakan empangan terbesar egypt!



empangan

me+farhana =)


okay ni plak time dekat depan salah sebuah masjid kat LUXOR ^^


                                              
:D

nak pergi temple of luxor kena naik bot,so kami pun naiklah bot~:D

with izzah at temple of luxor~ *mana templenye?haha* XD



inilah templenya,ukiran2 kepercayaan manusia zaman kala purba itu~




tyme kat luxor jugak kitrg naik kereta kuda pusing2 bandar luxor..



***
mantiqah seterusnya yg kitrg pegi,ALEXENDRIA!

bibiliotica!



bibiliotica,perpustakaan yang sangat cantik!
info!
bibiliotica adalah perpustakaan dalam bahasa perancis,
eh,apa kaitan mesir dgn perancis?
sbb..mesir ni dlu pernah dijajah oleh perancis...


:)


dikatakan atas dinding pintu masuk bibiliotica ni ada tulisan seluruh dunia dari zaman dahulu hingga sekarang!
ehem.kitrg tawaf la jugak sepanjang dinding ni cari tulisan selamat datang ke,selamat pulang ke-->bahasa melayu,malangnya tiada pula ktrg jumpa~mungkin sbb banyak gila tulisan~


tren kat alex,diorg (student mesir) kata ketapi kat sini sangt efisyen smpaikan every 15 mins akan ada je train lalu~
haaaaa,efisyen2!

jeng3,nextttt!kitrg g tempat yang sangatlah best ni...
Mediterranean sea!!!



nilah dia geng2 yang setia menjaga ktrg tyme kitrg kat mesir,thanks senior2 bayt xde nama,haha
diorg ni senior tahun 3 medic azhar,tengkiu veri muchs korang!



best ni!naik basikal sepanjang laut Mediterranean ni..:)



laut ini menjadi saksi pertemuan kami disini,cewah xD


kami ber 4!:)

kat alex kitrg dduk kat  bangunan MARA, and tgh makan2 kat foodcourt bangunan mara tu,tiba2 jumpa pegawai mara mesir, ustaz ishak and en. bakri!!!

en bakri  : macamana mesir,best?
kami       : best3!^^
en bakri  : dah makan puas2 dah b4 balik joden?
kami       : alhamdulillah,berjaya sumbat setakat mampu~
en bakri  : ha!result dah kua kan?camane okay x result?
kami       : *trsenyum kerang busuk,haha*





 setelah lebih kurang 5 hari ktrg kat egypt ni,alhamdulillah,tibalah masanya utk sirih pulang ke gagang,dan tamatlah sudah fairytale kami di negara org,kembali ke negara "asal" utk kembali ke dunia nyata,menuntut ilmu dengan penuh kegigihan!fuhhh! xD

sungguh!permusafiran ini mengajar diri ini utk lebih mengenal erti kehidupan dan nilai sebuah ukhuwah tu sendiri^^
okay sekarang,berpijak di dunia nyata,RS!!here i come!!

moga DIA permudahkan segala2nya utk kita semua,amin..:)



JOM kita sambut CINTA dari langit dan sebarkan kepada semua penduduk bumi!^^~





















No comments:

Post a Comment