Sunday, February 10, 2013

winter trip DUBAI part #2

"dan milik ALLAH lah apa yang ada di langit dan apa yang ada di bumi,cukuplah ALLAH sebagai pemelihara"-ANNISA,99

Bismillah.3rd day di DUBAI.alhamdulillah..semua berjalan lancar setakat ni^^
dan mission kami hari ni,adalah utk continue mission hari semalam,iaitu..berjalan dan bermusafir di bumi Tuhan,mentadabur alam ciptaanNya..sedang kaki masih lagi kuat melangkah,berjalan tanpa henti,moga hati juga tanpa henti memuji alam ciptaan Si Dia, yang subhanallah..amat cantik..agak2nya,macamanalah syurga yang dikatakan indahnya itu?

"syurga itu adalah sesuatu yang mata tidak pernah melihat,telinga tidak pernah mendengar tentangnya dan akal tidak pernah terbayang akan keindahannya.."


Bismillah.hellooo DUBAI,3rd day,here we go!..:)

siap2 gosok gigi,solat subuh,mandi?,pakai baju,pakai tudung,ambik beg......jom!kita pegi shopping!
nak shopping kena rentas laut dulu~
ke mana kitorg nak pegi neh?
ehem.kitrg nak pegi souq a kebeer,tempat shopping yang masuk dalam list "MUST GO" (baca:kenapegikenapegi!!) kitrg:P

kat sinilah tempat nak beli souvenir bagai,tapi kalau pegi sini,macam semua souq pon,kalau tang kedai depan2 tu,jangan tanya harga-->terus beli.
no.no.no.nehi!la'ah!

masuk dulu.awal2 tu warm up je sukasuka tanya harga..
"how much is this?" " how much is tat?"
sbb nanti dah masuk dalam2,baru tahu yang hok dale2 tu laagi murah compare to yg lua2 tu..



burung2 pon berpagi2an, kelua cari rezeki utk anak bini~

yg atas neh..hurm!WONDER BUS!x sempat nak naik..huu,sedih la jugak sbb bus ni unik sangat!
dia ni bus reptilia,trip naik dia dari darat then,dush!turun ke laut cam gamba kat atas neh..
trip dia 1 hour 30 mins*if im not mistaken*..so best la kan naik bus reptilia.tapi x naik sbb suntuk noo waktu kat dubai ni,xde masa nak selitkan.




kitorang rentas laut tu naik perahu neh,abrar namanya~


see?no jaket keselamatan!pakcik2 sini naik perahu ni utk angkat barangan bndle seperti kain2 bundle utk berniaga kat souq al kabeer ni juga..

sama warna dengan itu langit!:D

antara souvenir yg ada kat situ..

pasyminar,batik india,kain pakistan,semua ada kat sini.
next,lps kol 1230,kitrg gi jalan2 dekat area gold souq,and stop!kita g souq naif jom!


dalam ni biasa je,ada banyak la jugak barang tapi barang #made in china and blouse2,skirt2,maxi.jubah pon banyak jugak,rambang mata tengok sbb jubah2 kat sini stail dia lain sikit dengan arab stail,dia macam arabian+asian pye stail,*memandai je,hehe*
conclusion dia, uniklah.. 



mata blinkblik,twinkle little star~

jalan punya jalan,korang!dah pukul 2 lebih!pakcik dubai safari amik pukul 230 kan kat hotel?
erkkk.semua lintang pukang jalan laju2 balik hotel..masuk2 hotel,pakcik berserban dan berkopiah putih pandang kitrg dengan tunjuk2 jam.

"u girls are late!"

kitrg tgk jam,dah  pukul 220 pm.alamak!xsolat zohor lagi==
haabislahh pakcik marah~xp

"hurry up,hurry up!"
berkerut2 pakcik tu kitrg lambat,hehe.
then cepat2 siap solat sume,trus,kua hotel..nak kereta macam pajero tu pergi...desert dubai safari!:)
yes!!"
p/s: ni list kenapegikenapegi kitrg jugak neh!yahoo!
smpai2 je situ,pakcik tu pancitkan tayar~
eh?kenapa pancitkan tayar??pelik muka semua org.rupa2nya..kitrg nak ber "roller coaster"  kat desert ni!





this is cool pakcik.soo cool!xsangka pulak ad aktiviti yg sangat best ni kat tengah padang pasir!
btw,desert safari ni kalau kita book*center dia ada dekat dubai mall*,dia akan ambik kita kat mana2 tempat pon kat dubai ni,utk pergi kat desert ni..sebab tmpat ni cannot reach by car-->katanya si iklan itu.



 smpai2 je,trus amik gamba,haha :D

fyi,dalam pakej dubai safari ni jugak ada macam2 lagi,antaranya :

*ad certain makanan ringan2 free +dinner free. (jagung bakar x free ye,sekian.*
*henna free
*desert "ski"
*desert valley ball
*camel riding free
*shisha free-->erk?
*belly dance-->time kitrg pegi ni,xde belly dance~alhamdulillah~~sebabnya,hari itu maulud nabi!so aktiviti tu dimansuhkan utk hari itu^^
*dan macam2 lagi~


 ni lah dia pakcik yg bawak kitrg trip dubai safari yang ohhsemm sangat ni!

 henna!

 ^^

 gerai syawarma unta,FREE!rugi2 x amik!

 angin tiuup je,fiuhh!mata mulut semua masuk pasir~

 inilah syawarma unta!sikiiiiit je isi dia bubuh,haha.
rasa dia bolehhla tahan,sedap2.tapi kalau boleh nak tanya je pakcik tu,"fii ketcup?" *ada sos x?*:P



 ni semua tgah tunggu turn pakai henna sambil makan syawarma.

 lia sedang diproses oleh makcik utk berhenna:D

 jangan fokus kat kitrg,fokus kat sunset blakang tu!:P subhanallah cantikk sangat :')

 katanya ini desert ski.tapi musykil ana,ianya  bergerak dengan "lajunya"..hehe xD

dah penat tawaf satu desert,tibalah masanyaa..dinner!
ALLAHU.katiiirrr makanan!ambik semua sikit2 tapi nak rasa semua,last2,setimbun!
apa rasa?okayla..spagetti,buah,air.. universal international taste,kalau yg lain tu..erm..rasa tempatan dia kot~


 antara makanan free kitrg rasa,dia macam donut n ada taruk somethg like madu atas dia,sedap3!

eh ferari world?xD

naik untaa,ini free!
okay,lps habis penat bergembira di dubai safari,dalam planning asal nak pergi global village..
kat situ ada fire work exhibition and souq jugak,tapi pakcik tu kata jem nak ke sana,,takut otw balik kitrg kena charge mahal sangat taxi,so..batalkanla niat suci itu,kitrg g jalan2 kat sekitar hotel..gold souq..

24.1.2013^^
kitrg ke palm island,kenapegikena pegi!
dalam minda kitrg dah bayang dah image ini:



tapi smpai2 tanya pakcik,eh?mana palm nya?ingat boleh nampak jiran cabang daun palm island ni,tapi dop napok pong~pakcik tu just kata kitrg tgh brada dkt salah satu cabang palm island tu..
oowh,gitu.
then,kat palm island ni,ada satu hotel limabintang yang satu malam rasanya kalau x salah,harga dia 2000++ dirham.fuh,kitrg ingat nak masuk,tumpang toilet ke,sajelah nak tgk macamane rupanya singgahsana dalam ni,sampai je dekat area2 taman2 dekat dengan pintu gerbang masuk tu,pakguard kata, "your area for photography until here,only.".smile.hehe

tgk makcikpakcik foreigner lain yg nak masuk tu,semua bertag "atlantis hotel"~




^^~in front of atlantis hotel.
and depan hotel ni,ada pantai..yakni pantai yakni palm island.

^^

chekolil di palm island~:D
nextt location,kitorg pegi..souq el madina.tempat ni enggak bisa shopping apa2 sangat sbb barangnya,eerm.bolehla tahan mahalnya jugak,boleh kering kalau shopping sini.xboleh.xboleh.

                              
                             


 Doctors of Middle East?:P

 jubah2 yang ada dekat situ.


 
next station,jumeira/marine beach! kat sini ramai foreigner bersantai2an berjemur2an.ha!dari sini pon nampak burj khalifa!

info:burj khalifa ketinggiannya mampu dilihat sejauh 95km!subhanallah..

 ini burj al arab,sempat melihat dari jauh~:)

okay,tibalah masanya utk sirih pulang ke gagang,balik hotel.then prepare2 utk flight malam ni,kol 9 pm ke alexendria,egypt^^

dengan ini,berakhirlah permusafiran kami di bumi Dubai yang telah kami tinggalkan tapak kaki dan kenangan ,memory capture yang insyaAllah xkan dilupa sampai kapan pun.:)awesome DUBAI!

 
kata2 yg  terpatri pada dinding pameran burj khalifa.

farewell dubai, :')
mmg pengalaman di dubai ni sangat mahal nilainya sebab inilah kali pertama belajar melihat peta,cari hala tuju hendak kemana,search sana,search sini,tanya org tu,tanya org ni..and betullah kata nenek atuk dulu,malu bertanya sesat jalan!xnak sesat?tanya!

bermusafir ini bukan saja sekadar cuci mata,pandang sana,cantiknyaaa!pandang sini,cantikkknya!tapi,ia lebih dari sekadar cantiknya alam ciptaanNya,yang x terungkap dengan kata dan tulisan ibrahnya yang diperoleh.subhanallah..

musafir,plus mengajar diri utk lebih matang berfikir untuk membuat keputusan,tapi juga dapat mengenal apa itu mahalnya erti sebuah ukhuwah yang terjalin. 
apa2 pon yang terjadi,kita redah sama2!:D
okay then,dah bye3 tanah dubai ini,kita hye2 pula tanah para ulama' dan mujahidin itu!

allu egypt!!perjalanan musafir ini masih lagi jauh,nantikan,apa yg kami lalui di bumi kinanah itu pula!:)


2 comments:

  1. awk syg, seronoknyaa dia berjalannn !!! len kali ajak kami skali naaa :3 heheee. tapi awok, dessert tu pencuci mulut syg~ heheh. :P

    ReplyDelete
  2. HAHA,aduhai,segan ana dgn enti,satu s ea eja desert pdg pasir?xD edited!

    ReplyDelete