Sunday, February 10, 2013

winter trip DUBAI part #2

"dan milik ALLAH lah apa yang ada di langit dan apa yang ada di bumi,cukuplah ALLAH sebagai pemelihara"-ANNISA,99

Bismillah.3rd day di DUBAI.alhamdulillah..semua berjalan lancar setakat ni^^
dan mission kami hari ni,adalah utk continue mission hari semalam,iaitu..berjalan dan bermusafir di bumi Tuhan,mentadabur alam ciptaanNya..sedang kaki masih lagi kuat melangkah,berjalan tanpa henti,moga hati juga tanpa henti memuji alam ciptaan Si Dia, yang subhanallah..amat cantik..agak2nya,macamanalah syurga yang dikatakan indahnya itu?

"syurga itu adalah sesuatu yang mata tidak pernah melihat,telinga tidak pernah mendengar tentangnya dan akal tidak pernah terbayang akan keindahannya.."


Bismillah.hellooo DUBAI,3rd day,here we go!..:)

siap2 gosok gigi,solat subuh,mandi?,pakai baju,pakai tudung,ambik beg......jom!kita pegi shopping!
nak shopping kena rentas laut dulu~
ke mana kitorg nak pegi neh?
ehem.kitrg nak pegi souq a kebeer,tempat shopping yang masuk dalam list "MUST GO" (baca:kenapegikenapegi!!) kitrg:P

kat sinilah tempat nak beli souvenir bagai,tapi kalau pegi sini,macam semua souq pon,kalau tang kedai depan2 tu,jangan tanya harga-->terus beli.
no.no.no.nehi!la'ah!

masuk dulu.awal2 tu warm up je sukasuka tanya harga..
"how much is this?" " how much is tat?"
sbb nanti dah masuk dalam2,baru tahu yang hok dale2 tu laagi murah compare to yg lua2 tu..



burung2 pon berpagi2an, kelua cari rezeki utk anak bini~

yg atas neh..hurm!WONDER BUS!x sempat nak naik..huu,sedih la jugak sbb bus ni unik sangat!
dia ni bus reptilia,trip naik dia dari darat then,dush!turun ke laut cam gamba kat atas neh..
trip dia 1 hour 30 mins*if im not mistaken*..so best la kan naik bus reptilia.tapi x naik sbb suntuk noo waktu kat dubai ni,xde masa nak selitkan.




kitorang rentas laut tu naik perahu neh,abrar namanya~


see?no jaket keselamatan!pakcik2 sini naik perahu ni utk angkat barangan bndle seperti kain2 bundle utk berniaga kat souq al kabeer ni juga..

sama warna dengan itu langit!:D

antara souvenir yg ada kat situ..

pasyminar,batik india,kain pakistan,semua ada kat sini.
next,lps kol 1230,kitrg gi jalan2 dekat area gold souq,and stop!kita g souq naif jom!


dalam ni biasa je,ada banyak la jugak barang tapi barang #made in china and blouse2,skirt2,maxi.jubah pon banyak jugak,rambang mata tengok sbb jubah2 kat sini stail dia lain sikit dengan arab stail,dia macam arabian+asian pye stail,*memandai je,hehe*
conclusion dia, uniklah.. 



mata blinkblik,twinkle little star~

jalan punya jalan,korang!dah pukul 2 lebih!pakcik dubai safari amik pukul 230 kan kat hotel?
erkkk.semua lintang pukang jalan laju2 balik hotel..masuk2 hotel,pakcik berserban dan berkopiah putih pandang kitrg dengan tunjuk2 jam.

"u girls are late!"

kitrg tgk jam,dah  pukul 220 pm.alamak!xsolat zohor lagi==
haabislahh pakcik marah~xp

"hurry up,hurry up!"
berkerut2 pakcik tu kitrg lambat,hehe.
then cepat2 siap solat sume,trus,kua hotel..nak kereta macam pajero tu pergi...desert dubai safari!:)
yes!!"
p/s: ni list kenapegikenapegi kitrg jugak neh!yahoo!
smpai2 je situ,pakcik tu pancitkan tayar~
eh?kenapa pancitkan tayar??pelik muka semua org.rupa2nya..kitrg nak ber "roller coaster"  kat desert ni!





this is cool pakcik.soo cool!xsangka pulak ad aktiviti yg sangat best ni kat tengah padang pasir!
btw,desert safari ni kalau kita book*center dia ada dekat dubai mall*,dia akan ambik kita kat mana2 tempat pon kat dubai ni,utk pergi kat desert ni..sebab tmpat ni cannot reach by car-->katanya si iklan itu.



 smpai2 je,trus amik gamba,haha :D

fyi,dalam pakej dubai safari ni jugak ada macam2 lagi,antaranya :

*ad certain makanan ringan2 free +dinner free. (jagung bakar x free ye,sekian.*
*henna free
*desert "ski"
*desert valley ball
*camel riding free
*shisha free-->erk?
*belly dance-->time kitrg pegi ni,xde belly dance~alhamdulillah~~sebabnya,hari itu maulud nabi!so aktiviti tu dimansuhkan utk hari itu^^
*dan macam2 lagi~


 ni lah dia pakcik yg bawak kitrg trip dubai safari yang ohhsemm sangat ni!

 henna!

 ^^

 gerai syawarma unta,FREE!rugi2 x amik!

 angin tiuup je,fiuhh!mata mulut semua masuk pasir~

 inilah syawarma unta!sikiiiiit je isi dia bubuh,haha.
rasa dia bolehhla tahan,sedap2.tapi kalau boleh nak tanya je pakcik tu,"fii ketcup?" *ada sos x?*:P



 ni semua tgah tunggu turn pakai henna sambil makan syawarma.

 lia sedang diproses oleh makcik utk berhenna:D

 jangan fokus kat kitrg,fokus kat sunset blakang tu!:P subhanallah cantikk sangat :')

 katanya ini desert ski.tapi musykil ana,ianya  bergerak dengan "lajunya"..hehe xD

dah penat tawaf satu desert,tibalah masanyaa..dinner!
ALLAHU.katiiirrr makanan!ambik semua sikit2 tapi nak rasa semua,last2,setimbun!
apa rasa?okayla..spagetti,buah,air.. universal international taste,kalau yg lain tu..erm..rasa tempatan dia kot~


 antara makanan free kitrg rasa,dia macam donut n ada taruk somethg like madu atas dia,sedap3!

eh ferari world?xD

naik untaa,ini free!
okay,lps habis penat bergembira di dubai safari,dalam planning asal nak pergi global village..
kat situ ada fire work exhibition and souq jugak,tapi pakcik tu kata jem nak ke sana,,takut otw balik kitrg kena charge mahal sangat taxi,so..batalkanla niat suci itu,kitrg g jalan2 kat sekitar hotel..gold souq..

24.1.2013^^
kitrg ke palm island,kenapegikena pegi!
dalam minda kitrg dah bayang dah image ini:



tapi smpai2 tanya pakcik,eh?mana palm nya?ingat boleh nampak jiran cabang daun palm island ni,tapi dop napok pong~pakcik tu just kata kitrg tgh brada dkt salah satu cabang palm island tu..
oowh,gitu.
then,kat palm island ni,ada satu hotel limabintang yang satu malam rasanya kalau x salah,harga dia 2000++ dirham.fuh,kitrg ingat nak masuk,tumpang toilet ke,sajelah nak tgk macamane rupanya singgahsana dalam ni,sampai je dekat area2 taman2 dekat dengan pintu gerbang masuk tu,pakguard kata, "your area for photography until here,only.".smile.hehe

tgk makcikpakcik foreigner lain yg nak masuk tu,semua bertag "atlantis hotel"~




^^~in front of atlantis hotel.
and depan hotel ni,ada pantai..yakni pantai yakni palm island.

^^

chekolil di palm island~:D
nextt location,kitorg pegi..souq el madina.tempat ni enggak bisa shopping apa2 sangat sbb barangnya,eerm.bolehla tahan mahalnya jugak,boleh kering kalau shopping sini.xboleh.xboleh.

                              
                             


 Doctors of Middle East?:P

 jubah2 yang ada dekat situ.


 
next station,jumeira/marine beach! kat sini ramai foreigner bersantai2an berjemur2an.ha!dari sini pon nampak burj khalifa!

info:burj khalifa ketinggiannya mampu dilihat sejauh 95km!subhanallah..

 ini burj al arab,sempat melihat dari jauh~:)

okay,tibalah masanya utk sirih pulang ke gagang,balik hotel.then prepare2 utk flight malam ni,kol 9 pm ke alexendria,egypt^^

dengan ini,berakhirlah permusafiran kami di bumi Dubai yang telah kami tinggalkan tapak kaki dan kenangan ,memory capture yang insyaAllah xkan dilupa sampai kapan pun.:)awesome DUBAI!

 
kata2 yg  terpatri pada dinding pameran burj khalifa.

farewell dubai, :')
mmg pengalaman di dubai ni sangat mahal nilainya sebab inilah kali pertama belajar melihat peta,cari hala tuju hendak kemana,search sana,search sini,tanya org tu,tanya org ni..and betullah kata nenek atuk dulu,malu bertanya sesat jalan!xnak sesat?tanya!

bermusafir ini bukan saja sekadar cuci mata,pandang sana,cantiknyaaa!pandang sini,cantikkknya!tapi,ia lebih dari sekadar cantiknya alam ciptaanNya,yang x terungkap dengan kata dan tulisan ibrahnya yang diperoleh.subhanallah..

musafir,plus mengajar diri utk lebih matang berfikir untuk membuat keputusan,tapi juga dapat mengenal apa itu mahalnya erti sebuah ukhuwah yang terjalin. 
apa2 pon yang terjadi,kita redah sama2!:D
okay then,dah bye3 tanah dubai ini,kita hye2 pula tanah para ulama' dan mujahidin itu!

allu egypt!!perjalanan musafir ini masih lagi jauh,nantikan,apa yg kami lalui di bumi kinanah itu pula!:)


Sunday, February 3, 2013

WINTER TRIP to DUBAI,ABU DHABI part #1 ^^

Bismillah.
new sem!tuptap,habis dah cti yg sangatlah pendek tu..alhamdulillah,walau sangat pendek cti tu,tapi,sangaaaat bermakna bg diri ini,sangat!^^

winter break kali ni sangat istimewa bagi diri sy..kenapa ea istimewa sangat?apa istimewanya trip kali ni?sebab...orang2 yang telah bersama harungi suka duka time trip ni lah yang telah melakar seni dan peranan masing2 dalam kotak memori sy yg xkn dilupa saaampai bila2,insyaAllah..

final exam?akan ku redah dengan tabah!walau badai datang menghalang....eh?knp x jadi exam pathology esok?
semua muka tekejut.

sumber: page Majlis Mahasiswa Just(MMJ)

Assalamualaikum w.b.t

[PENGUMUMAN PENTING BERKENAAN PEPERIKSAAN PADA 9/1/2013 dan 


10/1/2013]

Merujuk perkara di atas, tarikh peperiksaan di atas akan ditangguhkan kepada 


9/1/2013 - 17/1/2013


10/1/2013 - 19/1/2013

Sumber : http://www.just.edu.jo/NewsCenter/Lists/EventsAnnouncements/


DisplayItem.aspx?ID=119

Sesungguhnya, Allah jualah sebaik - baik perancang. Semoga semua Mahasiswa


 JUST tetap bersabar dalam menempuh semua ujianNya.

Keep calm and keep on studying :)

"MMJ Together We Achieve"


"Komuniti Inspirasi Permai"



NGANGA.eh?19..?tiket guane?17 hb tiket g dubai..

tgah tekejut dengan rasa stress hafal x habis2 material..selak2 langsir..SNOWWWW!!!

irbid snow lah!:D



"Allah xnk bg kita exam esok ni sbb Allah nk bg kita main snow ni.."

positif2.:)




dalam mood eksited tgh2 nak fly 17 hb jan ke dubai Allah berikan ujian sedikit utk uji kami2 yg nak exam ni..Allahu..
gedebuk satu masalah,lagi gedebuk lagi satu masalah bila paper genetic yang sepatutnya ad pada 13.1 pon tangguh jugak kpd 20 hb..


makanya..tiada jawapan lain melainkan delaylah tiket kitrg ke 20.1,flight 10 pm.
ambil secara positifnya,

"WAMAKARU WAMAKARALLAH..WALLAHU KHAIRUL MAKIRIN.."

senyum!:)

DUBAI+ABU DHABI  and EGYPT!
lokasi pilihan kali neh..
btw,fyi,ni trip pertama kitrg redah sama2 tanpa bantuan tour guide time kat DUBAI,n dengan bantuan senior KASYFILLAH=kash,abe kpd awanis~n ahlis bayt dia yakni seniors azhar yang lain..btw,diorg ni tahun 3 medic :)

perjalanan kitrg:

Amman-->dubai-->abu dhabi-->egypt

***

DUBAI.


alhamdulillah,tiba di airport DUBAI jam 2pagi lebih2~:)
lokasi pertama pagi tu..
BURJ KHALIFA!
the tallest building in the world~




 bgga tba2 dgn petronas twin tower,dari dubai smpai ke egypt.."ure malaysian?kuala lumpur?oow,petronas twin tower!"
dunia  mengenali Malaysia dengan petronas twin tower itu^^


now,we're at the top of burj khalifa..

kami bertujuh!

 *sold out!*


dah penat2 eksited ats burj khalifa tu..g la mkn..cari2 mknn,eh?nasi goreng 55 aed? (currency=~ RM)
uhuk.
cari punya cari..nampak la satu lagi menu,nasi goreng telur dadar,28 aed.betullah ap senior cakap,makanan kat dubai mmg mahal..




nilah dia tempat persinggahan.letih dah semua berjalan sepanjang hari..

next..
candylicious!!
seyesly syurga dunia dlm neh..



 nk tnm pokok ni kt rumah,wee,bestnyaaa

 so nooot true.haha



 besau benaaau botol diaaa,masuk beg x muat neh..

 izzah n baby m&m~

perang bubble gums ngn juru cam

save the earth!


fountain keluar coklat kisses.;D

next...DUBAI underwater zoo!



siyesly besaaar gila ikn ni




ni otw nak ke tmpat ular2,spider2..ehem.ulat gonggok pon jadi pameran,==
wanis kata: kat longkang umah aku banyaaak gila kot..xD

:)

eksited fes time jumpa mr. and mrs pingu!

haa..yang ni siyesly osem!!masuk2 je balik dubai mall,nampak makhluk tinggi neh,diorg berkeliaran dekat ground floor dubai mall tu,motif?mungkin utk penghiburan pengunjung:P

haa,ini kes dah penat jalan dah ni,duduk jap..ambik nafas tengok ikan :)


burj khalifa..with naddy^^

inilah masa yang kitorg tunggu2 selama neh..dubai fountain!!^^
subhanallah.masyaAllah..cantikk sangat..kalau g dubai,xpegi sini,mmg sangat rugi..ada dua lagu yang dimainkan utk fountain ni..lagu fes,undefine:P sbb lagu arab kan,
lagu second..lagu celine deon kalau x silap?



22.1.2013..
pukul 330 pagi,bus ke abu dhabi~
semua sengkang mata tahan mengantuk yg amat lps seharian jalan2 tawaf dubai mall,burj khalifa,candylicious and dubai aquarium underwater zoo..
kitrg ke abu dhabi from dubai naik bus airport flydubai.sementara nak tunggu 330 pagi tu,tdo dulu kat surau airport tu~






berpagi2an di abu dhabi,abu dhabi..kabus tebal sangat time pagi n malam..

 tidur..?xD

next...FERRARI world!yeah! tmpat ni sangat best..tapi rasa sangta rugi sebab x dapat main semua permainan kat sini..kitrg smpai lewat sebab bus dtg lewat,so..kalau nak g sini mmg kena g awal2..kena spend seharian kat sini,baru puas!
ad 2 je major game yg kitrg sempat main,yakni..roller coaster n G-force.apa istimewanya roler koster kat sini?dikatakan kat ferari world ni roller kosternya adalah the fastest roller coaster in the world.
fes2,xdapat nak bayang apa yg fastestnya..~~
sblm naik tu,makcik jaga kaunter naik roler koster tu akan bg google taw,sy kan specky,n dgn yakinnya cakap kat makcik tu..
i dont think i need this*google*
in reply: I'M SURE U NEED TIS..
huh seyesly..?
seyesly!
time naik tu..Allah...rasa cam dah nak kena jemput Tuhan==
mmg rasa spek tu dah hilang dah..haiiih! 
 ahlan wasahlan!^^

p/s:anda lemah jantung?jangan naik please.

 pameran kereta ferari dari awal wujudnya dia smpai skg..


 G force~yg ni better kot..

 kaunter2..


kitrg dduk kat ferari world smpai kol 730 malam,then gerak g souq central market yang unknown place==
punya jalan tanya org tu,org ni last2 jumpa la jugk..n tmpat shopping dia biasa2 jexD
okay,next,tempat MUST VISIT kitrg..SYEIKH ZAYED MOSQUE!
kat sini ad hand made carpet terbesar dunia!3an jadd?*katanya*..sah am la?ana ma ba3raf ya3ni~

kabus..masya Allah teballll sangat222..smpai dalam jarak beberapa meter je jalan dah x nampak bangunan lain..agak scaryyy sbb dah lewat malam time neh..

time kitrg masuk ni dalam dekat kol 11 malam,masa melawat dah habis..:(
xsempat nak bergambar sakan sangat dalam masjid sbb pak guard merata2 dalam masjid ni,n kena sorok camera..kitrg just cakap kitrg nak tumpg solat pakcik pleaseeee..?alhamdulillah,atas belas ihsan "we're muslim right?"..dia bagi kitrg masuk:)

 focus on kabus blakang tu..seyesly teball sangat!

 ni seludup2 punya gamba,peace!subhanallah cantik^^


 sape nak amik kitrg ni..bus 44..cepatlah datang..wanis dah nangis dah tu,haha:P
ha!lagi satu..kereta2 lalu sini semua pakai lampu kecemasan..mgkin sbb xnmpk jln yg brkbus tu..

 seni dalam masjid syeikh zayed..

okay.kita ni jauh ke dengan syari3 naseer tu?tempat bus fly dubai yg nak naik kol 330 pg nanti,
adelah dalam 20 mins..?

tunggu punya tunggu bus,x datang2 jugak,last2....kitrg naik teksi..pakcik teksi yang baik masyaAllah sangatttt33 baik..honestly,kami berjaya travel sendiri di dubai n abu dhabi atas belas ihsan penduduk negara ni yang sangat baik hati,btw,they speak english fluently,even makcik yang cuci toilet pon speaking u know?
walaupun bahasa perantara utama negara ni adalah bahasa arab,tapi mungkin disebabkan negara pelancongan,diorg boleh get in ngn semua tourist,dengan sangatt baik!^^

dah jumpa pakcik teksi baik,smpai kat tmpat bus flydubai..pakguard situ tanya..awak nak pegi kedai x beli apa2 makanan ke ap ke..
laju je jawab,nak!

skali pakcik tu hilang time kitrg tgh nak kemas2 barang sikit..tuptap,pakcik dtg bawak ini utk kami....:')