Monday, December 10, 2012

hello JORDAN!:)

bismillah,
assalamualaikum wbt.:)
waktu fes tyme nak apply jordan ni,me myself pon xtau sbenarnya,JORDAN ni dekat mana?negara arab ke?apa itu dan apa ni..semua x tau~
alhamdulillah,dah smpai sini,dah stat biasakan diri n jinak2 dengan JORDAN ni,alhamdulillah.:)
okay,LAST winter trip,okay,itu SANGAT lama dah sebenarnya..,satu sakan sahawneh1 *sakan budak mara* telah berpergian round2 JORDAN,kita tengok APA yang ada selain PETRA~

this is PETRA:)
tinggalan kaum nabi saleh.











***
and siapa kata dekat JORDAN xde pantai~


subhanallah..



tis is glass boat.


azkarullah:)


tenang je kat sini..

tdo ke teng?haha

eskimo?

we LOVE..to study?o.0

awat comey ngat hang neh?

orang kata,kalau datang aqabah,rugi kalau x makan ikan sebab ikan dia fresh,eh?fresh?freshlaa compare to ikan lain kot?:P



 seronok ekin nampak buaian for the first tyme here.haha.

 awesome moment:)


***
WADI ROM:)

 just love tis picture^^

 its truly nature:)




daki sampai ke puncak,mencabar!

 subhanallah..

eh,aqabah?:p



in the jeep:)


go wanis!u can do it  ~('.'~)(~'.')~
we're MEPian :D

 kami berdoa disini!:)

weheee!akhirnyaaa,smpai jugakk kat puncak..:)

***











Sunday, December 9, 2012

jiwa ITU elemen BERHARGA.

bismillah.
alhamdulillah,sedang korek2 bahan2 bacaan yang boleh menaikkan semangat supaya terus menaik..sangat berharap ada yang terkesan,tiba2 bukak grup DOME,ternampak ad sorang member post satu kata2 yang agak panjang,tapi SANGAT mendalam maksud dia!




Hidup menyediakan terlalu banyak pilihan untuk kita bahagia,
Hidup boleh mengertikan seribu satu makna dalam setiap titik ceritanya,
Hidup boleh menjadi sejuta alasan untuk manusia bebas dari fitrah asal mereka,
Demikian itu kerana manusia berbeza walau dalam sekecil- kecil sifatnya.



Manusia tidak hidup secara fizikalnya sahaja,
Tetapi mereka memiliki kehidupan pada elemen jiwa.
Manusia pada fitrah fizikalnya memang berbentuk serupa,
Tetapi pada elemen jiwa, ruang perbezaan tidak akan ada hujungnya,
Sungguh perbezaan manusia berasal dari jiwa yang membentuk mereka.

Memandang kepada yang miskin,
Nilai fizikalnya seperti tidak memberi harga,
Tetapi pada jiwanya,
Mereka tidak tahu apa itu tamak haloba,


Memandang kepada yang ditindas,
Harta yang ada mungkin sehelai baju lusuh sahaja,
Tetapi pada jiwanya,
Keberanian mereka mengatasi senjata pada sejuta tentera.


Melihat pada yang gagal dalam bekerja,
Manusia memang boleh memandang rendah padanya,
Tetapi pada jiwa mereka,
Kesakitan itulah semangat untuk mereka terus berusaha


Melihat pada yang teruk sakitnya,
Kelemahan fizikal mungkin menghalang mereka dalam banyak perkara,
Tetapi pada jiwanya,
Nilai kesabaran mendidik mereka untuk syukur dengan anugerah dariNya.

Ubahlah perspektif kita dalam melihat kehidupan,
Kurangkanlah keluhan apabila menghadapi permasalahan,
Kerana kita selalu tertipu dengan padangan fizikal dunia,
Yang menutup nilaian jiwa yang jauh lebih berharga.

Belajarlah dengan jiwa, sungguh jiwa itu tidak pernah penat dan bosan menerima,
Hargailah kelemahan fizikal kerana di situ ada kelebihan disisiNya.


"Hiduplah dengan jiwa, nescaya semua musibah menjadi bahagia"

credit: copyrightreservedariffsolihin/groupdome11

ya..hiduplah dengan JIWA,musibah x nampak musibah melainkan ujian utk improve diri menjadi hamba yang lebih baik..:)





UMAR vs UTHMAN?

bismillah.
assalamualaikum wbt:)

satu hari,time satu sembang2 malam dengan sorang senior and beberapa orang member,tengah bincang2 sembang2 pasal study,life kat malaysia macamana..so and so...tiba2,terdekik kat hati,nak cakap ke x ni?nak ke x?
okay,start.
perasaan saya tyme tu kacau bilau sebab baarruuu lepas ada satu kecelaruan,and its related to a frend.seriously,its not really a big problem,but for me,when it deals with friends,it becomes a  VERY  biiig problem.

"akk..saya just cakap macam tu je dekat dia..lontarkan pandangan saya..kenapa dia emo sangat?salah ke saya cakap macam tu?erghhh!"


akk tu just senyum and start berkata..

"awak rasa kan..dulu waktu zaman SAHABAT..semua orang COOL macam nabi ke?sifat UMAR terkenal dengan apa,cbe bagitau akk.."

"GARANG?PEMARAH?"

"haa..erm,sifat UTHMAN pulak macamana?"

"LEMBUT.."

"haaa..macamana UMAR and UTHMAN boleh sama2 sebarkan dakwah dan berjuang bersama,bermusyawarah bersama utk dapat satu solusi..tentang satu masalah,and tegakkan agama Allah ni sedangkan dua2 ni kita tahu..ada DUA SIFAT YANG JAUUH bezanya..banyak BEZA yang melengkapkan hidup mereka..kan?"

:')


wehee!now i understand!
okay..saya fahamm....expecting everyone to be LIKE YOU,oh heaven,its imPOSSIBLE,rite?
tiba2 rasa neutral pulak dengan situasi tadi,jelas semua.






that PANIC ruin ALMOST everythg.

Bismillah.
alhamdulillah,dah lamaa rasa x tulis,exam.exam.exam yang xde hujung dia
finished 2nd exam,final pulak dah nak datang menyapa..huh!

if i ask them to label me,what is the MOST popular poll i'll get?or even me,label tis character to mySELF.
yes,i know.
its KABUT,gelabah,cepat PANIK.senang KECUT.PANIK.PANIK.PANIK!
its me.yup,truly ME.*cop kat dahi*
dulu..tyme sekolah,its not only ME yang ada sifat yang bolehlah jugak dikatogorikan sebagai x menyenangkan..disebabkan itu,xdelah terasa sangat yang saya ni mudah panik,sebab ADA yang LEBIH panik daripada paniknya SAYA bila ditimpa apa2 unexpected things.jadi,adalah sedikit ketenangan yang saya rasa saya ada waktu itu..

sekarang.present.
im just feeling like im the only one yang ada sifat tu,and honestly saying..
i've TRIED my very hard to erase it from my life dictionary,but.as u know,its DEADLY HARD to change our "habit".especially the bad one.SUPER seriously.especially when u tend to express your panic and worries to others,in crowd.and its DUPER NEGATIVE!


banyak sangat ke ADRENALINE saya ni?kadang2,saya akan tiba2 rasa cuak x tentu pasal sedangkan perkara yang dicuakkan tu,adalah satu benda yang SANGAATTT kecik dan x patut pon dikecutkan..
dan perasaan kecut tu saya tahu,sangatlah penat.penat!
tahu x macamana rasa dia bila benda sekecik habuk boleh kecut,apatah lagi kalau waktu exam.apatah lagi bila masa menjawab cuma tinggal 5 mins,dan time tu adalah kemuncak kecuakan sekalian alam..kecut macamana?ALLAH je yang tahu..seyesly!
setiap kali nak exam,umi akan pesan,"JANGAN kabut tau!jawab dengan tenang..."
okay umi,i'd tried my very best not to mess myself with tat kalut feeling,but still.ergh.

kata seorang senior,itulah mujahadah awak kan?its not really bad to try kan?lama2,awak akan dapat ketenangan tu..satu kemenagan bagi diri awak tau!





"akal yang WARAS,minda yang COOL, tindakan yang BERPADA..lahir dari minda dan JIWA yang tenang kan?...awak boleh..:)"

:)

honestly,my personal thought,i really admire..ANYONE who can control the cuak-ness and gelabah-ness in every single thing,from the very small thing to the very huge one.yes.i admire U!for being cool all the time.
FYI,every KALUT person DOES!
itulah nilai tambah pada diri anda yang tiada pada diri ini,and steps taken is to control those weirdy acting seketat2nya,really hope that one day..
mereka yang memandang saya,adanya rasa TENANG setenang awan dilangit dan setenang air sungai yang mengalir...amin infinity.



yes SYAZA ADIBAH, by the end of this post,u're the COOLEST person, ever! believe me.SAY NO TO PANIC and KABUT!
o:)