Tuesday, September 18, 2012

what is the meaning of 'civic' in life dictionary?




salam alaik!

the definition of civic value  in everyone's life dict. is different, and bcz of tat, civic values that we practiced daily is TOTALLY different.




kalau sama,kenapa masih ada org yang sesuka hati buang sampah merata2 tempat,sedangkan ad yg rasa buang sampah tu adalah suatu JENAYAH yang cukup besar!

masakan ada yang still merokok dekat tempat awam*ni boleh tahan lagi*, tapi,kalau merokok dekat kedai makan itu sangatlah tidak boleh diterima pakai siviknya itu.apeelah sivik yang sedang digunakan itu :?*heransebentar*

dan masakan ada lagi si atasan bermain wang orang lain,berasuah sana sini dah jadi macam trend terkini yang rugi kalau x ikut.

anda percaya kalau saya katakan saya pernah berada ditempat yang berterbangan sampahnya bak burung berkicau indah diangkasaraya?
dan mereka yang sesuka hati membuang tok nenek sampah atas jalanraya sampaikan padang kosong menjadi tempat longgokan sampah menggunung tinggi bak everest?

kalau macam itulah dunia,memang betullah apa yang malaikat tanyakan kepada sang PENCIPTA.

"adakah kau mahu jadikan mereka yang akan melakukan pertumpahan darah dan membawa kerusakan kepada muka bumi?"

ALLAH lebih mengetahui.

satu soalan mahu ditanya.selesakah hidup dalam keadaan cenggini?saya tanya kat cik peah kat fesbuk dia mengadu kat saya,rimas katanya datang sini bau rokok,sana bau syeeshaa,pandang langit ada "burung hitam dan warna warni"  tanpa kepak dan mata,pandang bumi,burung yang x diterbangkan angin.

semalam bercerita dengan parents kat skype,diorang cerita yang setahun lepas ad kawan umi yang meninggal sbb lung cancer,and.yup.her husband is a smoker.he is a SMOKER.


seeee sekarang,dengan mata hati dan mata fikiran.
kenapa stil mahu merosakkan hidup orang lain?sedangkan hidup masing2 Allah dah ciptakan utk kita jaga dan pelihara.kenapakah?


xde sivik.xde kehidupan harmony, n now, im just feeling like im promoting everyone to ingat balik apa nilai sivik yang kita blaja dulu.its commonsense kan utk fikir tentang maslahat orang lain?

jomlah sedar2kan kawan2 kita yang still x sedar tntang common sense yang sangatlah common ni..
dalam masalah masyarakat yang merokok still x kata any bubbye,.masalah "rokok paip" dah kata hyehye.if only they know,my lecturer said in biostat clas this morning
1x hisap syisya= 50 batang rokok
i knew it,and i want everybody know it.




"dan janganlah kamu berbuat KERUSAKAN di muka bumi setelah diciptakan..."-AL A'RAF,56.

inilah dunia yang berputar diatas paksinya,
jomlah sayang bumi dengan x buang sampah merata2,dan sayang jugak penduduk yang bertapak diatasnya dengan say "tak nak rokok maupon syesyaa"

haih.rosak.rosak!

and yes!starting from me who responsible for this post and u who read this post, no buang sampah,isap syesha n rokok rata2 naa!deal!





No comments:

Post a Comment