Sunday, September 23, 2012

sentimental oh sentimental!



sentimental things given from beloved ones especially ur mother really makes u feel infinitely guilty and miserable when u lost it.

perut dah bunyi krik.krok.krik.
tanda sangatlah lapar.
"balikni..tarukk je brg siap2 sume,then nak mkn!"

sblm mkn,minum air dlu,kan?
bukak2 beg sekolah,
manaaaa botolll biruu!!

:'o

cari punya cari punya cari.
xde.
MANAAAA!

sepantas petir,siap2 pergi bus stesyen balik.
cari punya cari punya cari bus yg sy nek td tuu x jumpaaaaa ,xjumpaaaa:'(
ya.
tyme cari tu.kalau hilang barang,mmg akan menggunakan perasaan 110% dan akal 50 % ==
cakap punya cakap dengan pakcik arab yg x paham2 ap yg cuba sy sampaikan mmg membuahkan rasa penyesalan teramaaat sangt,ha.sape suruh x pandai cakap arab fluent?!kan dah kena batang hidung sendri,xde sapa boleh tlg!




pengalaman dikerumini dan semua org cuba memahami apa yg cuba sy smpaikan mmg sangatlah tdak boleh diblah kan bila pk balik,tp, one thing that i realized from the incident is,they actually care and try to care about things happening to me.subhanallah.alhamdulillah,syukur Allah who sent those great Muslims to help me when i was in trouble.:')

and alhamdulillah.syukur Allah,ad sorang pakcik arab neh yang sangat fluent speak english,paham ap yg sy cuba sampaikan dari tadi tu,dah dia jadi perantara antara sy dan manager stesyen bus tadi.
alhamdulillah..

"what colour of bus did u left ur thing?"

in reply,honestly and SIYESLY!,i did not remember what colour the bus was.

"what thing did u left inside the bus?"

in reply,a blue bottle.

the pakcik said,"huh?bottle"

in reply,"okay,that bottle was given by my MOTHER!MY MOTHERRRRR!" *in package with facial expression*

:(

for about 20 mins,im waitinng,n wainting for any good news yg pakcik tu nak ghoyak,tp tarak!

in that 20 mins tyme,sempatlah jugak sy nak layan jiwa kacau ni,teringat dulu tyme balik cuti bulan 8 haritu.


***

umi: "ibah cakap haritu botol pink hilang kan sem lepas,next sem guna botol ap?"
me: "oowh,haaa..nak3 botol,nak ganti balik botol biru hilang tyme fes sem haritu.."
umi:"amiklah botol besar camtu ada,tp kaler ungu..kaler biru umi pakai"
me:"heee..nak kaler biru boleh x umi?"
umi:"ad nama atas tu,xpeke?"
me:"absolutely okay!"

*perbualan diatas bukanlah perbualan sebenar2 ayatnya,tp isi yg disampaikan itulah yang benar.*
p/s:sejarah.
sem 1: botol sejibik sejiban botol biru yg umi bagi tu adalah botol yang pernah sy guna dan hilangkan tyme fes sem,dan x jumpa2.tertinggal kat kelas bahasa arab kat just waktu petang.esoknya,datang, tempat itu bersih tanpa ada kesan peninggalan botol itu walau sedikit:(

***


lps 20 mins tunggu,pakcik tu kata,kawan dia akan tolong carikan kat semua bus besar yg tgah ada kat JUST tyme ni.
then pakcik tukata,esok pagilah awak datang..insyaAllah ada,dan dia meninggalkan sy bersama phone numbernya.

balik dengan tangisan dan hampa yang infinity.
sedih tahap gaban!

balik rumah,lps solat zohor,trus siap2 balik,g lagi bus stesyen,sbb hati x sedaaap sgt,dan takut sangat kalau x jumpa botol ni.

setibanya di bus stesyen tu...

"YALLAH ya sobayaaa,hunn!"

pakcik tadi membawa sy ke sebuah kedai nescafee  sebelah stesyen tersebut,dan.....
JENG.JENG.JENG.
guess what,cuba teka!
i found my bottle!!!:')
woah,tacing gila dapat jumpa alhamdulillah.

kakak senior slalu kata,setiap perkara ada hikmah,
and tru this incident,
sy dapat temui banyaaakk sangat kelemahan diri.
especeli.
CARELESS!
carelessness,taking for granted in learning arabic language, and paling penting.
adalah USAHA.
usahalah rahsia kejayaan sy menemui kembali botol itu,heha.
alhamdulillah.
dan mulai hari ni.
wahai botol,ak akan menjaga engkau dengan sepenuh jiwa dan raga,walau ditimpa badai gelora,
akan kutempuh,asalkan kau bersama ku.
:P





inilah botolnya.written on top,fariza.:)



Tuesday, September 18, 2012

what is the meaning of 'civic' in life dictionary?




salam alaik!

the definition of civic value  in everyone's life dict. is different, and bcz of tat, civic values that we practiced daily is TOTALLY different.




kalau sama,kenapa masih ada org yang sesuka hati buang sampah merata2 tempat,sedangkan ad yg rasa buang sampah tu adalah suatu JENAYAH yang cukup besar!

masakan ada yang still merokok dekat tempat awam*ni boleh tahan lagi*, tapi,kalau merokok dekat kedai makan itu sangatlah tidak boleh diterima pakai siviknya itu.apeelah sivik yang sedang digunakan itu :?*heransebentar*

dan masakan ada lagi si atasan bermain wang orang lain,berasuah sana sini dah jadi macam trend terkini yang rugi kalau x ikut.

anda percaya kalau saya katakan saya pernah berada ditempat yang berterbangan sampahnya bak burung berkicau indah diangkasaraya?
dan mereka yang sesuka hati membuang tok nenek sampah atas jalanraya sampaikan padang kosong menjadi tempat longgokan sampah menggunung tinggi bak everest?

kalau macam itulah dunia,memang betullah apa yang malaikat tanyakan kepada sang PENCIPTA.

"adakah kau mahu jadikan mereka yang akan melakukan pertumpahan darah dan membawa kerusakan kepada muka bumi?"

ALLAH lebih mengetahui.

satu soalan mahu ditanya.selesakah hidup dalam keadaan cenggini?saya tanya kat cik peah kat fesbuk dia mengadu kat saya,rimas katanya datang sini bau rokok,sana bau syeeshaa,pandang langit ada "burung hitam dan warna warni"  tanpa kepak dan mata,pandang bumi,burung yang x diterbangkan angin.

semalam bercerita dengan parents kat skype,diorang cerita yang setahun lepas ad kawan umi yang meninggal sbb lung cancer,and.yup.her husband is a smoker.he is a SMOKER.


seeee sekarang,dengan mata hati dan mata fikiran.
kenapa stil mahu merosakkan hidup orang lain?sedangkan hidup masing2 Allah dah ciptakan utk kita jaga dan pelihara.kenapakah?


xde sivik.xde kehidupan harmony, n now, im just feeling like im promoting everyone to ingat balik apa nilai sivik yang kita blaja dulu.its commonsense kan utk fikir tentang maslahat orang lain?

jomlah sedar2kan kawan2 kita yang still x sedar tntang common sense yang sangatlah common ni..
dalam masalah masyarakat yang merokok still x kata any bubbye,.masalah "rokok paip" dah kata hyehye.if only they know,my lecturer said in biostat clas this morning
1x hisap syisya= 50 batang rokok
i knew it,and i want everybody know it.




"dan janganlah kamu berbuat KERUSAKAN di muka bumi setelah diciptakan..."-AL A'RAF,56.

inilah dunia yang berputar diatas paksinya,
jomlah sayang bumi dengan x buang sampah merata2,dan sayang jugak penduduk yang bertapak diatasnya dengan say "tak nak rokok maupon syesyaa"

haih.rosak.rosak!

and yes!starting from me who responsible for this post and u who read this post, no buang sampah,isap syesha n rokok rata2 naa!deal!





Sunday, September 9, 2012

amazing eid:)

my raya for this year sangat best sebab setelah sekianlah lama tak jumpa dengan ramai2 sedare semara semua,dapatlah berjumpa jumpaan dengan diorang tyme proses ziarah menziarahi itu berlaku.

dan,yang paling obvious sy rasa for this raya is.....

"ramainyalah anak sedara ak skg ni!bila diorang dilahirkan..?:P,".heh,nyanyuk smpai tahap x ingat,huhu

dan hampir setiaplah minggu ada sedaranya bertunang dan berkahwin!bulan perkahwinanlah gamaknye ni,
last week, hari sabtu,kami dikejutkan dengan pertunangan yang mengejutkan * i mean tiba2 bertunang..?* sbb si jejaka yang menyunting my sepupu tu bekerjanya di Germany,so,eloklah sekiranya dipercepatkan benda yang baik itu kan?
dan,pada hari esoknya pula,berlakulah satu lagi pertunangan sepupu belah umi pulak.

then,today!yakni hari sabtu,sepupu belah umi berkahwin~
dan dijangka pada bulan2 depan,ad lagi 2 pasangan sepupu sy mahu ke jinjang pelamin~
alhamdulillah....

makin bertambah2 lah anak sedara sy ni next year..amin~~*senyum*:D

 bersama cousin n kakak ungu kita yang comel


 si pengantin yang ayu lagi bergaya


:)

*   *  *

okay,pengantin kedua!

ni baru selamatnya nikah tadi,denga cerite sekali lafaz je.wah,*banyak kali ke praktis najhan ni?*hehe

*  *  *
my shining,shimmering n splendid family members <3
:)


b4 pergi beraya~*@kg sg ramping

 di pagi raya!

 anak sedara kat perak


hanta kakak sy yg kecik comel ni  balik melaka lps jalan2 dgn dia,spending cooool time with her:)

ALLAH..infinity of tengkiu3 soooo very much to You sbb hadirkan sy org2 yg menceriakan hari2 sy,walau kdg2 ad misunderstanding terkadang2 itu,tp,we're trying hard to understand each other espesheli the like and dislike part,ermmmm!,but not that hard to fully understand semua bnda2 tu~alah bisa tegal biasa,kan?:D

yes! ive spent my precious school break with those precious person,key of my happiness.:)
may they'll  always and always and always be in His love,rahmat,inayah and EVERYthing will be ease by HIM,,amin..
:)

Saturday, September 8, 2012

argggh!*sebut panjang sikit*

tuptaptuptap,
my school break nk abes dah..:(
seyes,rasa semalam je baru balik rumah..*over je.huhu*
after nearly a year x balik rumah terchenta ni,ddk sebulan..then kena balik balik memasukkan diri dalam kusut masai tu balik,hu.

n now..xsmpai seminggu lah nak ddk rumah.
ok.
be positivelah!
banyaak benda kena belajar lagi..
kalau ddk goyang kaki je,apa pon tadak,
so..as human being,kita kena usaha kan utk dapat sesuatu!

malaysia dah slow2 kata pergi,jordan dah tunjuk muka garang kata mari,
so,i choose to go, n i'll face EVERYthing till the end.:')

p/s: praying that i'll be calmer n coooooler when it comes to home thingyyyy.

go syazadibah,u can do it!
hurmmmmmmmh!

huh!sy ingin kembara lagi,lagi dan lagi.
sebab ilmu itu tidak pernah akan habis utk dituntut.
Maha suci DIA atas segala ilmuNya..

"do what u love, love what u do n deliver more than u promise"
insyaAllah,kheir..