Sunday, August 5, 2012

saya mahu itu,saya mahu ini,saya mahu syemua!!


ASSALAMUALAIKUM semua..!
bangun pagi tadi,tengok luar matahari terang,indah berseri macam biasa,tapi semakin dekat harinya,semakin berseri saya lihat mentari di IRBID ni,

ESOK.
hari yang ditunggu2 setelah hampir setahun sy berada di bumi barakah SYAM ini..MALAYSIA.HERE I COME!:)

kalau tengok fb pon,kat homepage,masuk summer semester je,at least a day,mesti ad sahabat2 kita yang post tentang rumah,homesick,nak balik,ingat yong taufu malaysia,nak makan abc frado seksyen 2 shah alam kenangan ketika zaman kanak2 ribena di INTEC dulu,dan tidak lupa juga kepada mereka yang tak saba2 nak balik rumah utk tolong mak buat kuih raya utk AIDILFITRI yang bakal menjelang beberapa minggu saja lagi..

_____________________________________________________________________

hari ini,5 hb august 2012.
rata2 sahabat2 kita sudahpun menjejakkan kaki di bumi MALAYSIA terCINTA
sungguh,biarpun sy masih belum lagi tiba di tempat kelahiran sy itu,sy tahu,BANYYAAAKKK cabaran yang bakal sy tempuh tatkala sy tiba di sana nanti.SUNGGUH.ini tidak bohong.lagi2,beberapa minggu dari sekarang saja lagi, adik kecil di bawah ini bersama keluarga tercintanya akan mula terlepas dari gari!




"Ia iblis berkata,"Tuhanku,oleh kerana Engkau telah memutuskan aku utk SESAT,aku PASTI akan mejadikan (kejahatan) TERASA INDAH  bagi mereka di bumi,dan aku akan menyesatkan mereka KESEMUANYA".-ALHIJR,39

sedang membelek2 ayat2 cinta SI DIA, tiba2 jiwa tersentap membaca tafsir ayat 39,surah ALHIJR ini..

ALLAH.KESEMUANYA MAHU DISESATKAN..??
CONFIRM.IM INCLUDED.EVERYONE'S INCLUDED.

walaupun tidak berbicara dari hati ke hati dengan semua orang,saya yakin dan percaya..SEMUA orang pon mesti pernah alami situasi berikut.

#1.di bazar ramadhan:

tipah: eh..3 bungkus bubur lambuk joyah..?banyaknya membeli,..?bukan duduk berdua je ke dengan si minah tu??
joyah: saya dah lamaaaaa mengidam nak makan bubur lambuk ni tipah..sy datang awal ke bazar ni pon sebab nak beli bubur cik diba tu,kalau lambat nnt selepas asar mesti dah licin dah..mengidam pulak saya nanti..

PEMBAZIRAN.



#2.di shopping complex 

leha: mak3,tengok ni lawanyeeewww baju songket ni,leha dah lamaaaa dah tengok baju ni tau mak,haritu kan..sampai mimpi2 leha dbuatnyaaa..mak3,nak satu boleh..??nak pakai waktu rayaaaa*mata kelip2 bersinar bak bulan purnama*

maknya: eh,bukan ke dah ad lima pasang ke songket kat rumah tu tahun2 lepas punya?haih budak ni,berapa tu harga?

leha:errmm,250 ringgit je maak tau lepas diskaun!harga asal 300!untung 50 ringgit!:D

haih,no comment.

______________________________________________________________________
bila kita kaitkan diri kita dengan jual beli dan pembaziran,jaraknya adalah antara dua jari.
sahaja.

bukan tidak boleh,tapi tidak berlebih..
alasan yang sering digunakan.

alahh,biasalahh,ompompuan,,,,shoopping je kje,normallah tu!

itu tidak normal boleh sy katakan sekiranya shopping beli baju smpai x muat almari nak bubuh!

dan juga,makanan yang ALLAH kurniakan utk kita topup tenaga itu,dibuang ke tongsampah kerana takde sape nak habiskan..rugi kan?

muhasabah.

cabaran.cabaran.cabaran.

di irbid,tengok tv,macam tengok wayang bisu,xpaham ap yang tv tu cakap,sampai malaysia,baanyak sgt cerita2 yang kita confirm faham dan tinggal kita je sendiri nak pilih,which one is the best for us.

ps2,ps3,ps4,ps5*ad ke?*..haa,banyak kan cabaran dia?

tapi sahabat2 yang sy sayangi sekalian,
disebalik cabaran2 itu..ingatlah,apakah KESEMUA yang mahu disesatkan itu SEMESTINYA akan sesat..?

nahe2,no2,LA'AH!

"KECUALI HAMBA2 MU yang TERPILIH di antara mereka.."-AL HIJR,40

dalam setiap golongan itu,PASTI akan ada GOLONGAN yang terkecuali.
jom kita sama2 jadi golongan terkecuali itu!golongan terpilih itu!

macamana nak jadi golongan yang terpilih jika kita pon x pandah nak memilih?
jadi..
berbelanja tidak salah.main ps2345 x salah,tengok tv pon x salah!
tapi yang salah nya siapa?kita yang salah jika kita OVERDOSE bnda2 tu..sampai kita lupa...apa kod rahsia hidup kita yang kita kongsi bersama..

52:56,2:30
abid dan khalifah.


:)


okay,skg pon dah nak smpai pengakhiran fasa maghfirah...jom kita polish ramadhan kita!kita kan nak jadi golongan yang terpilih dan beruntung!jadi...JOM!manfaatkan masa ramadhan berbaki ini!
"perumpamaan mereka yang melalaikan RAMADHAN adalah ibarat memasuki lombong EMAS pada awalnya,malangnya.. keluar  daripada lombong membawa hasil COPPER.."-->rugikan?


wallahu3alam
semoga bermanfaat utk semua,moga ALLAH REDHA..^^
assalamualaikum wbt:)
selamat menonton!

(specially written to DOMERIANS,tazkir qulub ramadhan)
dan utk semua juga!:)

1 comment: