Thursday, June 14, 2012

siapakah itu! :o

golongan sedikit?apakah?
ana?enta?enti?au entum..?au mumkin ehna..?

assalamualaikum wbt semua:)

pernah x anda rasa nak nangis sebab rasa terharu sgt dengan apa yang ALLAH dah bagi kat kita dalam setiap aspek hidup kita..?kita mintak Allah bagi,kita xmintak pon ALLAH bagi.tp,"diba!aku mintak kat Allah tp Allah x respon pon!:'( "
kalau mintak x dapat..?ALLAH hang dulu tu..:)ad lagi BEST yang ALLAH nak bagi..percayalah.

Allah,.
be my air,always surround me,
be my oxygen,help me in living,
be my sunshine,shimmering my day,
be my moon,beautify my night,
be my soulmate,make me calm,
and...
thanks for being my everything..:')

sesungguhnya,SOLATKU,IBADAHKU,HIDUPKU,dan MATIKU..LILLAHI RABBIL 3ALAMIN..

berjalan kaki yang ambik masa +-20 mins ke mujama'(bus station) everyday utk pegi sekolah,memang menguji.

tengah2 jalan,mengeluh.panasnya!

bahang yang sebelum ni x pernah dibayang kebahangannya..baru tahu apa erti bahang sebenarnya.

tapi,tiba2 teringat kisah saidina umar denga seorang hamba Allah yang sedang tawaf kaabah ketika itu.

saidina umar terdengar doa yang dipinta oleh si HAMBA ALLAH itu kepada SANG PENCIPTA


"ya ALLAH,jadikanlah aku GOLONGAN YANG SEDIKIT"


saidina umar     : mengapakah kau mahu menjadi golongan yang sedikit wahai hamba ALLAH?"


hamba ALLAH: kerana..golongan yang sedikit itu adalah golongan mereka yang bersyukur wahai umar..

*tersenyum sebentar*:)

nikmat ada x hirau,nikmat hilang kita sibuk cari nikmat itu..
samalah macam kuman seberang,jelas je nampak,gajah depan mata..?*ad kaitan x?:P*

ingat lagi x..dulu kan,nabi MUHAMMAD,sebelum Allah angkat jadi RASUL..

Allah yatimkan nabi,supaya baginda sabar dan berdikari,
Allah jadikan nabi seorang pengembala kambing,supaya nabi itu menjadi seorang yang tabah dan sabar.

dan akhirnya,kita sendiri dapat lihat,nabi kita menjadi seorang yang dikagumi dan qudwah hasanah buat kita,sehinggakan kekasih Allah itulah yang kita mohon utk mendapat syafaat pada hari yangMATAHARI HANYA SEJENGKAL ITU!

kita pula..?
ALLAH kurniakan kita ujian cuaca yang panas sejuk,hujan basah,tengkujuh,puting beliung!insyaAllah utk membina kesabaran dan ketabahan juga..supaya,kita menjadi umat pertengahan yang kuat,unggul persis jitu!

alhamdulillah.alhamdulillah.alhamdulillah.



jom tengok pulak comparison between planet2 kat universe ni,bumi pon kecik daripada planet lain,boleh bayang x sebesar spora manalah kita ni agaknya..?kecik je kan?
kalaulah meteor garden tu jatuh berderai2 macam hujan kat bumi,kita nak lari mana,,?
xde dah tempat lain kan..?
subhanallah.MAHA SUCI ALLAH.

tp kenapa Allah jadikan kita sebagai khalifah dibumi?kenapa Allah nak cipta kita sedangkan kita ni hanya sekecil2 makhluk?
jawapannya anda betul! tahniah sebab ingat lagi kod hidup kita:)

52:56,2:30

dengan atas sebab musabab itulah,jom kita sebut sama2,alhamdulillah:)

mulia kita dengan ISLAM.


jadinya,sahabat2 yang ALLAH sayang sekalian,
ingatan utk diri ini juga..jom kita jadi golongan yang sedikit tu..:)
kita book tempat kat jannah teratassss sekali,insyaAllah..




Allah......cabaran bahang siang dan malam  ini akan kami jadikan sebagai wasilah untuk melatih diri untuk terus bersabar..dan  bersyukur atas setiap perkara,insyaAllah..

lastly,macam biasa yang xde lah biasa sgt,sy nak dedicate lagu kepada anda,anda dan anda!:)


moga bermanfaat utk semua,insyaAllah..:)
assalamualaikum wbt..


3 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. syukran ats prkongsian ini...

    moga dpt lg brkongsi trutamanya yg brkaitn dgn perubatan (hubungannya dgn iman)...agar kita lbih dkat kpdNya, mnjadi hmbaNya yg sntiasa brsyukur...

    byk lg yg tdk tahu...(saya)...sronok apbila mndgr kalam bicara ahli2 sains/perubatan...

    ssungguhnya golongan yg brsyukur itu amat sdkit...

    ReplyDelete