Saturday, June 2, 2012

oh ME want syitak or SOIFI actually??


manusia TIDAK pernah akan hargai teriknya MENTARI selagi mana mereka duduk di GURUN SAHARA, ataupun gurun otw g JUST tu pon boleh.dan manusia yang 24 jam duduk dalam aircond atau kat antartika takkan pernah hargai nikmat sejuk itu SELAGI MANA dia x rasa kepanasan bahang sang mentari itu.

assalamualaikum wbt semua:)

syitak ataupon WINTER yang sudah lama berlalu.ya.detik itu.sewaktu membawa diri di TURKI,sejuk melampau mencecah -15 degree Celsius SANGAT menguji iman.waktu itu,terdetik dihati,"ALLAH......XSABAR nya nak soifi!*summer*,sejuk geletaq xleh buat apa ni!"

smpaikan tyme jalan2 kat konya,TURKI itu,keluar statement ambil gambar pakai "memory capture" saja kerana terlalu sejuk utk keluarkan tangan dari winter coat utk ambil gambar.

TAPI,di jordan,suhu paling sejuk syitak 2012 adalah -2  *if im not mistaken*

-15/-2 degree------------>40 degree???an jad??!*seriously?*
(makluman:suhu irbid tidak sepanas itu setakat ini.hanya mencecah 30 degree mungkin..?)

subhanallah.

summer break kami diisi dengan trip ke aqabah,kami bertolak pada jam 11 malam. perjalanan irbid--> aqabah lebih kurang tempoh perjalanan kajang-->kulim,kedah.6jam

ya.sewaktu didalam koster otw ke aqabah.cuaca SANGAT lah panas.lagi2 sewaktu merentasi kawasan GRAVITI TERENDAH DUNIA.laut mati. telinga berdesing!selepas melepasi kawasan GRAVITI TERENDAH itu,pak cik koster singgah di sebuah perhentian,masjid. berpeluh!waktu itu juga dapat melihat semangat kekitaan bersatu teguh bercerai roboh  rakan2 dalam menyapu sunblock utk elak kulit terbakar.

lega.membawa diri ke toilet nak air utk basahkan diri.

tapi,hati hancur berkecai bila pegang tombol paip air itu pon suam2 rasanya.bukak paip,rasa air.subhanallah.air ini rasanya sangat sedap jika kita guna utk mandi tyme syitak ==''


sewaktu iman berada pada percentage rendah itu,terasa diri ini amat tidak bersyukur.waktu syitak dimintanya soifi.waktu soifi.dimintanya syitak.

"xbestnya soifi! dah la BANYAK NYAMUK,dah tu pulak,nak keluar PANAS BAKAR2!"

M.U.H.A.S.A.B.A.H

"dan DIAlah pemilik sumber RAHMAH yang tidak PERNAH putus memberikan segala kenikmatan"-terjemahan ALFATIHAH,3

LIHAT?ALLAH sayang kita kan?DIA bagi kita macam2 nikmat.regarding to musim2 ni.ADA kelebihan dia,ADA juga kekurangannya masing2.hatta MUSIM TENGKUJUH pon,ad kelebihan kelemahan dia juga.banyak IKAN yang lazat diperoleh,tapi.banjir akan menyelubungi pantai timur kelantan terengganu itu.

"kemudian kami membangkitkan kalian dari KETIDAKSEDARAN dan KAMI AJARKAN agar kalian BERSYUKUR atas nikmat kami ini.juga kalian melaksanakan HAK ALLAH dengan jalan bersyukur"-terjemahan ALBAQARAH,56.



dalam tengah merungut di hati air yang panas  di masjid  itu tadi,tiba2,bila masuk masjid,ada penyaman udara,subhanallah...TYME tu baru menghargai nikmat ALLAH itu,sangat ALLAH itu MAHA mendengar!

HEBAT aturan ALLAH utk kita,kan? :')

hargai dan syukuri SEMUA nikmat ALLAH.*ingatan pada diri juga*, sekecil nikmat,jika ALLAH tarik,akan bawa impak besar pada kita.eg:cuba anda try kepakkan ibu jari ke tapak tangan,dan try makan nasi dengan 4 jari itu saja,tanpa ibu jari.susah bukan?

lihatlah NIKMAT ALLAH dengan MATA HATI.kerana jika nikmat kita lihat melalui MATA KEPALA sahaja,kita tidak mungkin akan bersyukur,kerana apa?kerana HATI itu DIA telah kurniakan utk kita menghayati dan merasakan zuqnya keindahan ciptaannya.kalau tidak dengan hati,masakan seorang itu berkata hatinya terpanah jika dia jatuh cinta,kan?


pemberitahuan: rupa asal coklat ini adalah bulat2,kalau di malaysia,macam coklat van houtan  yang bulat2 tu.

setakat itu saja perkongsian yang xseberapa daripada hamba ALLAH yang masih lagi belajar mensyukuri nikmat ALLAH yang amatlah luas itu,jika nak tulis seluas 7 lautan pon xdapat tanding dengan nikmat si DIA..subhanallah..:)


LASTLY:),sy dedicatekan lagu ni specially utk semua yang sedang membaca..:)



moga ALLAH kekalkan hati di atas jalannya,moga ALLAH tetap sayang kita sampai kapanpun:)assalamualaikum wbt..

No comments:

Post a Comment