Friday, June 1, 2012

BETUL anda CINTA itu...??

                                    
assalamualaikum wbt,


sekarang tgah cuti semester,tak pergi mana2,duduk dirumah,xbuat ap2..
yes!
masa lapang.kalau tanya semua orang,semua pon akan cakap "I LOVEEE FREEEEEE TYME",boleh lepak2 bilik kawan..tanam pokok kat farm ville tanpa rasa resah gelisah x baca anatomy and physiology lagi..boleh tgk team medical dragon,running man,bof dan x lupa juga kepada yang suka tgk tom and jerry dan juga shin can.


kita free utk buat apa yang kita suka tapi asalkan benda2 tu bawa kebaikan dan pembangunan dalam diri kita.itu yang kita mahu.siapa kata kalau asyik tgk movie xbawa kebaikan?


tapis kata.


xsemua movie tu membawa keburukan.saya kagum dengan rakan2 saya yang suka tgk movie ni sbb ilmu dyrg banyak.mereka blaja daripada ap yang mereka tonton.




contoh:




farhana  merupakan seorang yang sangat suka tgk cerita team medical dragon yang ad 3 season tu  *xsalah sy ad 3 season*
tyme kat kelas physiology,ad seorang rakan yang bernama aqilah bertanya:


aqilah: wey,actually,bape lama nak mati otak lepas xde oxygen supply?


farhana:4minit!dalam team medical dragon ada cakap


NAMPAK?


kalau orang tu tgk movie, ambil ibrah dan  pengajaran,insyaALLAH,dy akan dapat sesuatu.kita isi masa lapang bukan hanya nak "asalkan masa lapang aku terisi..sudahlah."


TAPI.kita jadikan setiap amalan yang kita buat itu membuahkan sesuatu kebaikan kepada kita.
 tgk running man pulak,kita kenalah contohi semangat2 waja peng runner tu utk beroleh kejayaan,itu SANGAT membina MOTIVASI dalaman kita yang insyaALLAH xkenal erti putus asa..


kalau tgk B.O.F pulak *lelakiatasbunga*,erm..ha!sy tgk kawan2 saya yang tgk cerita tu mempunyai nilai emphaty yang sangat tinggi.



kalau suka pasang robot2 gundam,pasang2 puzzle-membina minda kreatif dan kritis.


bila berbicara tentang hobi dan nilai kecintaan masing2 terhadap ap yang kita suka buat,M.U.H.A.S.A.B.A.H.


kita kena ingat,semua perkara yang kita lakukan,kita kena nilai.kelebihan yang diperoleh melalui cerita BOF,TMG dan running man, hatta bercucuk tanam di farm ville pon,perlu ada hadnya.even kalau hobi baca blog orang pon,perlu ada hadnya*tembakdiri*


SEMUA ada had




“Demi jiwa serta penyempurnaan (ciptaannya). Maka Dia mengilhamkan
kepadanya (jalan) kejahatan dan ketakwaannya. Sungguh beruntung orang
yang mensucikannya. Dan sungguh rugi orang yang mengotorinya.” 
[QS asy-Syams, 91:7-10]


kalau kita pandai bahagikan masa kita dengan TUHAN,dengan HOBI kita,insyaALLAH,tiada masalah..jangan dilupakan juga tentang kewajipan kita seharian itu..jangan sampai KECINTAAN kita pada SESUATU itu mngotori jiwa kita dan akhirnya..menghumban kita keneraka sudah,nauzubillah..


“Dijadikan terasa indah dalam pandangan manusia cinta terhadap apa yang diinginkan, berupa perempuan-perempuan, anak-anak, harta benda yang bertumpuk dalam bentuk emas dan perak, kuda pilihan, haiwan ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia, dan di sisi Allah-lah tempat kembali yang baik.” 
[QS Ali ‘Imran, 3:14] 

hobi=potensi diri+pengalaman baru+pengetahuan baru+membina jiwa tenang+mengasah diri dengan kebolehan lain

fitrah manusia itu begitu,jadi raikanlah.raikan dengan gunakan ia dengan sebaiknya..sama juga dengan cinta.kalau kita guna ia dengan sebaiknya,jalan yang betul*ikut syara'*.tiada masalah.

jadi,sahabat2 yang ALLAH sayang sekalian..

kita asah diri.kita bina potensi.kita kan nak berlari menuju syurga ALLAH..?bukan berjalan.berlari.jadi,kalau kita nak berlari menuju syurga ALLAH itu,usaha kita kenalah setimpal dengan itu..kita sama2 pegang tangan,sahut seruan.jangan biarkan diri kita hanyut didalam sungai keduniaan yang fana ni.berhibur itu perlu.tp ada batasnya.*sendiri terasa layan taylor kena kurangkan*

orang yang ada tarbiyah sebagai jantung dan iman sebagai blood capillaries,dipumpnya iman oleh tarbiyah keseluruh tubuh melalui systemic circulation,dan membuang jahiliyah melalui pulmonary circulation,menyedut rohaniah,ruhul jadid yang baru.sebagaimana kita membuang carbon dioxide,menyedut oxygen.begitulah muslim yang membangun.

anda buat salah, ada rasa BERSALAH  dalam diri??alhamdulillah.syukur ALLAH.kerana DIA sayang ANDA.DIA xmahu anda terjerumus kelembah HINA itu..kan sy pernah mention sebelum ni,


begin with the end in mind


kita doa nak masuk syurga hari2..

"ya ALLAH,masukkan aku kesyurgaMU,dapat duduk kat tepi2 pintu syurga pon jadilah!,asalkan,aku x masuk neraka"

dan usaha kita pon sama macam kat tepi2 pintu jelah.

kalau kita target nak syurga teratas,usaha kita pasti teratas juga kan?:)*sama2 muhasabah*

ok.setakat itu sahaja luahan pendapat sy utk kali ni,assalamualaikum,moga terus thabat diatas JALANNYA,insyaALLAH..:)

10 comments:

  1. That is a very nice writing diba :D

    ReplyDelete
  2. aku x pasang gundam aku pasang model heli..fuh baru jer siap..

    ReplyDelete
  3. haha,heli kopter rupanyaaa..

    ReplyDelete
  4. Bismillahirahmanirrahim :)
    Assalamualaikum
    thanks dr.

    pada saya,
    semua tu tak salah selagi kita tak makin jauh dengan Allah :)

    yang sedihnye, bila tengok sahabat2 tengok movie, main fb, smpai melewat2kan solat..tidur lewat, bangun subuh terlepas.

    sedih kan?

    nak tegur pun takut tak kena, takut kata kita tak faham jiwa mereka.

    pada saya, tengok lah korang nak tengok, tapi plezz, jgn lupa hak kita pada ALLAH, pada kawan2.

    hurm, btw, nice post.

    nak masuk syurga macam shbt2 yang dijanjikan syurga, amal pun kena lah mcm mereka kan?

    lastly

    salam mujahadah,
    jom sama2 kita gapai redha Allah ^^
    masuk syurga sama2

    D.O.M.E

    ReplyDelete
  5. setuju2 dengan solehah mujahidah,so,hobi kita tu sepatutnya x membataskan hubungan kita dengan sang PENGCIPTA,malah,sepatutnya..kita kena tahu,kalau hobi kita tu membuatkan kita lalai dan jauh darinya,itu bukanlah hobi yang bawa manfaat kepada kita:)

    sama2 muhasabah:)

    ReplyDelete
  6. angah ke asirah itu..?kah3,angah pye belog mana ngah~~

    ReplyDelete