Thursday, May 31, 2012

AM i a gud MUSLIM? for mySELF or for OTHERS?

"TO REACH THE TOP,THE FIRST STEP COUNT"

assalamualaikum wbt kepada semua para pembaca, alhamdulillah,anda adalah insan yang terpilih oleh ALLAH utk menyuburkan lagi ROHANI supaya HATI kita tetap padaNYA,insyaALLAH:)

sedang duduk2 bersantai di rumah senior,tiba2 senior tahun dua dentistry itu pun memulakan bicara..

senior: korang tau x code hidup kita sama,..best kan??
kami: sama?eh,mak sy x pernah cakap pon sy ad kod hidup...camane akk boleh ad?

sambil tersenyum, senior tersebut pon berkata..

senior: 51:56,2:30..

kami: owhh..kalau macam tu kitorang punya code hidup pon 52:56, 2:30 la ye kak!style!

seukir senyuman terlukis dibibir:)

subhanallah..indahnya ISLAM,sehinggakan code hidup kita pon boleh sama kan?

" AKU TIDAK MENCIPTAKAN JIN DAN MANUSIA MELAINKAN AGAR MEREKA BERIBADAH KEPADAKU"-SURAH ADZARIYAT,56

"DAN (INGATLAH) KETIKA TUHANMU BERFIRMAN KEPADA PARA MALAIKAT,"AKU HENDAK MENJADIKAN KHALIFAH DI BUMI".MEREKA BERKATA,"APAKAH ENGKAU HENDAK MENJADIKAN ORANG YANG MERUSAK DAN MENUMPAHKAN DARAH DISANA,SEDANGKAN KAMI BERTASBIH MEMUJIMU DAN MENYUCIKAN NAMAMU?". DIA BERFIRMAN,"AKU MENGETAHUI APA YANG TIDAK KAMU KETAHUI"-SURAH ALBAQARAH,30GUNAKANLAH code itu utk membuka peti AMALAN kita diakhirat kelak..


sy yakin dan pasti,SEMUA orang pon tahu,CODE ini penting..INTABEH*PERHATIAN!* JADI,lepas ni,sebar2 kanlah code hidup ini kepada rakan2,saudara2,dan mereka yang terdekat sebagai tanda KASIH SAYANG kita kepada mereka,berpimpinan TANGAN hingga KESYURGA,insyaALLAH..


"macamana ni..aku x cukup baik utk berdakwah...:("

"diri aku pon x betul lagi,camane nak betulkan orang lain..??"

"xpayahlah susah2 nak pikirkan masalah ummah ni..pandai2 lah hidup,masing2 dah besar kan..ada pilihan masing2..kata the choise is in ur hand..so?"

bla.bla.bla.

SEMUA orang baca QURAN hari2,tidak kira dimana2 kita berada,sedarkah kita bahawa ALLAH telah meletakkan di bahu kita beban utk menyampaikan dakwah itu?

"DAN DEMIKIAN PULA KAMI TELAH MENJADIKAN KAMU (UMAT ISLAM) SEBAGAI UMAT PERTENGAHAN AGAR:

1)KAMU MENJADI SAKSI ATAS PERBUATAN MANUSIA
2)RASUL MENJADI SAKSI ATAS PERBUATAN KAMU 

SURAH ALBAQARAH,143

SYAHADATUL HAQ-KESAKSIAN YANG PASTI.

jadi,tiada lagi utk kita katan TIDAK kepada penyebaran ilmu ALLAH itu yakni DAKWAH, kerana kita semua adalah saksi sesama kita,SEDARLAH. hari PENYAKSIAN itu PASTI. dan tiada keraguan padanya.

oleh itu,sahabat2 yang diSAYANGI ALLAH sekalian..

yang LUPA,kita INGAT2kan
yang terLENA,kita KEJUT2kan
yang TIDAK MAHU,kita SEDARkan
yang SEDAR,kita BANGUN2kan.try to be a productive muslim,perjuangan kita xkn sia2..bila mana sy terlupa ANDALAH tolong SEDARKAN sy,kerana..fitrah manusia itu adalah L.U.P.A

berusaha..dan terus berusaha..INGATLAH.janji ALLAH itu PASTI.STOP denying and saying tat WE CANT.REMEMBER,ALLAH has mentioned in the QURAN, 

LAYUKALLIFULLAHUNAFSAN ILLA WUS3AHA..

Bukankah ALLAH telah berkata dalah surat CINTANYA kepada kita,:" APABILA KAU TELAH MEMBUAT TEKAD,MAKA BERTAWAKALLAH KEPADA ALLAH,SUNGGUH ALLAH MENCINTAI ORANG2 YANG BERTAWAKAL".

so,whats next..?anda lah yang tentukan.sesungguhnya DAKWAH itu bukanlah BEBANAN,tetapi LAMBANG CINTA kita kepada orang yang kita SAYANG,kita sayangkan SAUDARA seISLAM kita,dan itulah THE MAIN REASON kenapa kita PERLU selamatkan mereka daripada dunia yang hanya MAINAN semata2 ini..

"DAN TIDAK DINAMAKAN KEHIDUPAN DUNIA MELAINKAN PERMAINAN YANG SIA2 DAN HIBURAN YANG MELALAIKAN,DAN DEMI SESUNGGUHNYA NEGERI AKHIRAT ITU LEBIH BAIK BAGI ORANG2 YANG BERTAQWA,OLEH ITU,TIDAKKAH KAMU BERFIKIR??"- SURAH AL AN'AM,32

semoga sahabat terus thabat dalam menempuh setiap ujian darinya..SEDARLAH.ujian itu juga adalah TANDA KASIH SAYANG ALLAH kepada kita kerana,DIA RINDUKAN kita..


hayatilah lagu diatas,moga JIWA2 pemuda pemudi ISLAM anda tersentuh utk LEBIH mensyukuri NIKMATNYA...SUBHANALLAH..THANK YOU ALLAH..

                                               "BEGIN WITH THE END IN MIND"

SEMOGA anda sentiasa berada dalam KASIH SAYANGNYA..INSYAALLAH..assalamualaikum wbt..:)


3 comments:

  1. dr, ada sedikit silap disitu~ mohon baiki! 51:56, not 52:56..

    *dh lama baca, baru perasan..-.-*

    ReplyDelete