Thursday, February 2, 2012

turkiye:)


Bismillahirrahmanirrahim..:)

hye semua!:)post sy kali ni...nak cerita kat anda semua pengalaman sy winter camp kat turkey pada 23 jan -31 jan 2012:)

kitrg bertolak ke queen alia airport amman seawal jam 6 pagi,tyme ni sumeorg excited gila nak g turkey da..and,otw tu,,kitrg tdo2 lah jugak sebab perjalanan from irbid ke queen alia airport agak lama,1 jam mungkin..?ttbe,sy yg sdang tdur ni pn trjaga bila membe2 jerit,salji wey!haha,,tyme ni,sume org terjagaaa,n tgk salji yg x berapa nak lebat tu..








 Kitrg sampai di turkey pada waktu petang,n lepas solat2 sume ad briefing from ustaz dawud aka ust jija n ust shah,tyme tu jugak ad taaruf sesame kitrg..:),n tyme ni ust jija ajar kitrg nombor dalam bahasa turkey,n plg PENTING!cara nak turunkan harga barang,,:D











Malam tu,kitrg gerak ke konya.otw g konyaa,ad berenti kat satu  RNR ni tau,kat sini dah start gigil2 kesejukan dah ktrg..tp,seperti biasa masih bertenaga utk amik2 gambaa:p*tyme tu jam menunjukkan pkul 2 pgJ









Then,kitrg sampai di konya pada waktu pagi,lps check in,ktrg gerak ke kedai utk sarapan,sarapannya adalah roti turkey cicah dgn syorba *sejenis sup,cnclsion kami rasanya seperti kari+dal:D,heehe
Then,kitrg gerak ke museum konya








Ba’din*aft tat,ktrg gerak ke salah satu sekolah di konya,tyme ni,ktrg kena melaungkan asmaul husna atas permintaan guru2 sekolah tu,n guru2 sekolah tu terangkan kat ust jija berkenaan system pembeljaran di turkey,n ust jija terangkan kat kitrg balik*sbb x paham bahasa turkey n bahasa arab paham syuwai2 sajaa *sikit2 sajaaa:P

Lps tu,,kitrg pergi ke pasar basah konya,tyme ni,WOW,im realllllyyyy amazed dgn org2 turkey,*maybe tyme ni baru terbit butir2 cinta dengan turkey ni..nak tau x kenapa..?sbb..org2 turkey ni sangat pembersih n kemas GILA,even buah2,sayur2 pon dyrg susun!pasar dyrg..subhanallah…bersih!n..kitrg nk sntuh2 sayur tu pn x sampai hati rasa..haha









N ap yang menarik perhatian kami adalah keju yg berwarna kuning+tompok hijau sikit,kitrg tye pakcik kdai tu,
Us:”bu ne..?”*what is this?
pakcik replied,”owh,this cheese we use as antibiotics”
us:”ououuuu”



*keju antibiotics tu kat sebelah dyrg tuuuu


aft that,kitrg gerak ke satu pusat pengeluaran barangan herba.kat sini,kitrg telah disajikan dengan teh herba*kulit kayu manisàerrr..sdp ke..?no comment.









Aft that,kitrg pergi ke masjid konyaJ
Lps tu kitrg melawat museum maulana aka mevlana.mevlana merupakan seorang alim yg terkenal dengan tarian sufi di konya,and..tyme kat konya tu,banyak sangat nama mevlana,di serata tempat ad tulis mevlana..hatta nama restoran pn ad mevlana..subhanallah..




Lps jalan3,lapaaaa…then,ust dawud dengan penuh bersemangat bawak kitrg g makan etliekmek*sejenis roti yg terkenal di konya,sdp3!









Tmpat seterusnyaaa,ahmed*tourist guide bawak kitrg g acoustic*btl ke sy eja ni..?hee,tyme ni,ahmed suruh kitrg berdiri selari dengan dy antara bulatan tu,n bila ahmed cakap,suara dy bergema datang dari belakang seolah2 dy ad kat blakang kita!






2nd dayJ
Tmpat pertama ktrg g pada hari ni adalah rumah kanak2 kurang upaya di konya..:)tyme kitrg datang,ad sorg je kanak2 kurang upaya kat rumah tu,n kanak2 tu ad muscular dystrophy  yg membuatkan dy x ley jalanL,tp..menurut ahmed,budak2 gini genius normally,sooo..kitrg pn bagila dy soalan math,fes2,darab2,then..huda bagi soalan square root,dy pandang soalan lama gilaa…conclusion:xblaja lagi tuuu:P







 Then,kitrg g binaan church lama yg under construct lg akibat gempa bumi pada tahun brapa x ingt:P,church tu ddk dkt kawasan bukit2 kat konyaa,
Church Helena




Then,kitrg gerak ke konya universiti,tp x trun pons bb dah malam..ktrg round2 uni tu dengan bus..uni tu mmg sangat besar..n of coz sangat besar dari JUST,:p,haha..n malam tu ktrg makan etliekmek lagi+MaggieJ
Aft tu..kitrg g shopping makanan utk hari2 seterusnya kat shopping complex sbb aft ni mungkin ssh nak cari makanan,n kat shopping complex nil ah paan n d geng dapat kamus turkey free daripada pok cik yg pemurah kat satu bookshop tuu

N malam tu bus kitrg meneruskan perjalann ke bursaJ.

3rd day,

Kitrg solat subuh kat masjid uluk jame’.masjid ni ad tmpat amik air semayang dalam masjid tu.sejarah pasal masjid ni adalah,dulu2,ad dua pembesar dah bersepakat nak wakafkan tanah masing2 utk didirikan masjid..tp,antara dua tanah tu ad satu mata air milik seorang wanitaa,n wanita tu xnk wakafkan kawasan dy utk masjid tu,suatu malam..wanita itu bermimpi..semua org melalui kawasan dy menuju ke syurgaa,then,melalui mimpi itulah dy terbuka hati nak wakafkan tanah dy utk pembinaan masjid tu,yg sekarang ini dikenali sbg masjid uluk jami’J


Aft tu,kitrg jalan2 kat bazar kat bursa,n sarapan rotiJ




akk kedai roti pn comey molek

Then,kitrg g makam Othman gazi,orhan gazi.


Okay,tyme ni adalah masa yg SANGATTT ditunggu2…ce tekaaa,ap dy..?
S.K.I!!
Tyme ni seyes xrasa sejuk sgt sbb excited sgt nak berski,tyme nak bawak papan ski naik bukit tum mg sangat susah,berat!tp,sdeynya ktrg dapat main kjap je sbb kekangan masaaL
Lps penat2 excited berski..ktrg naik bus utk gerak ke Istanbul pulaJ,n tyme dalam bus of coz sume tdo mati x ingt dunia sbb sangat letih,smpai bus ktrg naik feri ke Istanbul pn x sdr..haha,perjalanan ke Istanbul ambil masa selama 4 jamJ








 1st day kat IstanbulJ
Ktrg sampai kat istanbul awal pagi..then kena tggu cek in hotel lama sikit,smntara tu,lps solat sbh,ktrg ad sharing dgn ustaz shah berkenaan syiah n sedikit berkenaan politikJ
Sepanjang hari tu ktrg bebas nak buat ap2,and malam tu ktrg g shopping kat grand bazar,Istanbulàkdai ttp awal gila,kol 7 dah ttp,n merasalah kena kunci,terperangkap dalam grand bazar tu,haha..alhamdulillah pakcik polis pgg kunci tu ad lagi,kalau x…..hehe


2nd day kat Istanbul
kitrg g ayasophia,sejarah ayasophia ni,dulunya adalah church..tp tyme sultan al faith takluk Constantinople(Istanbul),dy telah menukarkan  ayasophia kepada masjid,n sultan faith berkata,”sesiapa yg menukarkan ayasophia ini kepada ap2 saja selain daripada masjid,maka,dia akan mendapat laknat aku,dan laknat Allah..”.pada zaman pemerintahan kamal attartuk,dy telah menukarkan ayasophia kepada museum….
Then,tyme zaman sultan faith juga,blue mosque telah dibinaa berhadapan dengan ayasophia,melambangkan kemegahan ISLAMJ








Then,kitrg g museum topkapin malamnya kitrg ke taksim naik tren*window shopping:P

3rd day at Istanbul
Kami ke spice bazar utk shopping,aft tuu,ktrg naik boat merentasi selat bosphorus sambil bersharing tentang satu topic yg hangat,haha











Lps tu ktrg lawat makam ayub al Ansari,orang ansar*kena daki bukit
Sejarah ayub al Ansari:
-tyme hijrah nabi ke madinah,semua menawarkan rumah utk nabi,n nabi bersabda,baginda akan ddk di rmh ikut kemana unta baginda berhenti,dan unta baginda berhenti di rumah ayub al AnsariJ
-ayub al Ansari juga pernah cuba utk menakluk kota Constantinople,ttpi x Berjaya.dy telah berwasiat,makamkan jasadku di Constantinople,supaya aku dapat mendengar derapan kuda,sebaik2 tentera dan pemimpin yang dapat menakluk Constantinople ituàconstantinople akan ditakluk oleh sebaik2 tentera dan pemimpin berdasarkan hadith nabi s.a.w

N aft tu,ktrg turun bukit naik cable carJ



pemandangan dari atas bukit



4th day kat IstanbulJ
Pagi tu kami shopping di grand bazar buat kali kedua:P,then kami g makam sultan alfatihJ,




Then,kami melawat masjid sulaymaniye,lps tu..kami g blakang masjid sulaymaniye utk tgk teluk bosphorusJ







Aft tat,kami naik boat merentasi turki eropah ke turki asia..sangat cantik!
*gambar random











 kat tmpat yg bnyk brg merpati:)


masjid sulaymaniye:)









panorama 1453:)

okay,itu saja utk post kali ni..:)sekian,wasalam:)
*turkiye in my heart*:)