Sunday, November 6, 2011

my fes experience clbratg raya haji in irbid




Assalamualaikum,semoga para pembaca sekalian sentiasa berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknyaa,pada kali ini,sy nak ceritakan kpd rakan2 sekalian……berkenaan dgn,PREPARATION OF RAYA HAJIJ
Okay,min cakap kat sy,”diba,kali ni raya haji kedua kita sambut sama2(sbb last year smbut kat sekolahàunforgetble memory)..okay!xnak sdey2 sbb nak raya kan~so,kali ni,,,(biala sdey pons bb x dpt raya ngn family,,lagi2 tanpa kehadiran suami tersayang disisi:P),haha.ok,kita teruskan dengan proses penyediaan juadah,b4 tu,,,nak tunjuk dlu…apakah menu kita kali ni ya…?,berikit adalah menunya!:)




Okay,kita teruskan jelajah menu2 yang sedang dalam proses memasakknya ye,oleh chef terhandal sakan sahawneh,(npe semua pandg I ni…?:P),haha,okay,fine….semua ahli sakan sahawneh ALIF ni semuanya,I mean,SEMUANYA adalah chef terhebatJ,ketua dy nadhratul muneera ya,atau pon kak long DOLI,HAHA,
Okay,fes thing fes,peristiwa yang berlaku pada dua malam sebelum malam raya,floor bawah iaitu floor nasuha n d geng telah bertukus lumus buat kek coklat n cornflakes madu, kalau dah geng dy yang buat tu..insyaAllah,!sedap!xde keraguan,,sbb…dy la antara geng masak master chef,iaitu kak long doli!:),HAHA,okay..berikut adalah hasilnyaaa,




Nampak sedap x?haha,okay,,(yg kek tuu,don’t judge the book by its cover ya:P),sedap aw dyrg masak,hee,okay,kita beralih pula kepada malam raya…tyme ni..paling HOT!sbb..everybody acts like a mom!semua bakat telah keluar ya tyme tu..kalau nak rekemen kat sesapa ni,boleh la ni kiranya ni,masak petik jari je!(over je:P),haha,okay,antara yg terawal siap adalah caramel yg dibuat oleh hana,farlia dan sekutunya,tyme ni,bilik sebelah hana tgh buat kek batik,antara ahlinya adalah TENGKU,ana,falia juga  dan sekutunya











Okay,kali ni pula,kita tgk proses pemotongan ayam yang dilakukan oleh saya,ulang suara ya,SAYA yang ptg ayam:P,haha,okay,jumlah ayam ada 9 ekor,kami potong secara rewang,antara ahli grup adalah farlia n athirah hlovate,




Dalam masa yang sama pula ya,master chef n d geng(yakni rakan2 floor bawah+paan) sedang bertukus lumus menyiapkan kuah kacang n masak lodeh(btl ke sy eja ni?sbb sy rasa nama dy lontong:D),heee,okay,nilah proses penyediaanya:




Dalam masa yang sama pula,bilik depan master chef along doli,iaitu geng afiqah n aina n sekutunya telah bertukus lumus goreng ayam nak buat ayam masak merah



Seterusnya,kita beralih pula kepada geng floor sy yang terlibat dengan tukus lumus dan bersungguh2,buat nasi impit sendiri buatan tauke nasi impit FARAHA,yang lain tlg tekan2 jee kasi lumat nasi tuu..sebanyak 4 periuk nasi telah dikendalikan oleh FARAHA ya,dan…..sira pisang(translation klate:sigha piseee):P,haha,manih syangak!n sedap syangk99!







Seterusnyaaaa,beralih pula kpd aktiviti memasak nasi tomatooo!antara tenaga kerjanya adalah TENGKU,NASUHA,CACA dan sekutunyaaa,n JUSTMINE LAAAA(aka jasmine nazri) jugaaJ




Okay,begitulah bertukus lumusnya kami mem prepare utk raya haji esoknya!sbb ada open house sakan MARA,,nak jemput budak JPA datang,knala tunjuk bakat yang kitrg anak jati MARA ni kan,haha,okay..tats all 4 now,assalamualaikum!
p/s:terimakasihdaunselasihkepadaanda2yangsudimembacaceriterasyJAllahyu’tikal’afiahInsyaAllah
p/s2:soriiiisyangak kepada rakan2 yang buat puding n koktail,sy dtg bilik korang nak amik gamba tp alih2 lupaa la plak:P,heeee

6 comments:

  1. waaaahhhh!!! nmpk syedakk sgt9999!! meleleh333 ayaq liuurrr eden!^_^

    ReplyDelete
  2. SEMESTINYA la tu kan sedap syangak99 infinity!

    ReplyDelete
  3. syaza tgh syok tgk makanan uh,tetibe ternampak bnde len yg lbey menarik.ce teke ape?? heheheheeh

    ReplyDelete
  4. tangan yang sangat lawa tgh potong ayam tuu:P

    ReplyDelete
  5. best giler bea......ayam ko potong jadi tak??

    ReplyDelete
  6. heee,alhamdulillah..jadi!:))-->dah ak yg ptg..mstilah aku ckp jadi en:P,haha,yg pasti skg da boley bukak tender ar kalau aku nak bukak,ko nak kawen,ha,panggillah aku datg masak ek:P(HAAHA:D)

    ReplyDelete