Friday, November 18, 2011

fi matbakh ( di dapur:))


Bismillahirrahmanirrahim...keifhum al aaan?(ap khabar skrg?)sihat dok?harap2 sntiasa sihat2 la ye semuaorg:)
okay,,harini,,sy sbg chef yg terkenal kat the hashimate kingdom of jordan ni,daripada smlm lagi..pyela semangatnyaaa bagitau membe..

diba:wey,korang..esok,ak masak daging masak merah tau..
*info: menunya still daging lagi ye memandangkan daging korban haritu x abes lagi masak:P

membe:ha!okay!masak lazat2 tau!
diba:okay!(mestilah sdp en..da ak yg masak...~~):P

lps tu,keesokan harinya,,(harini),tyme tu kol 11 am,pastu..semangat da ni cari resepi kat internet kat my resepi tu,pastu..potong2 daging..rebus2 kasi lmbut sikit..macam kat gamba bawah ni:)




lps tu,,,smntara tu,potongla bawang besar,bawang putih,halia...pastu tumbuk..(tradisional x sy?haha)

 lps tu..tauk minyak dalam kuali..tumis..


dsbbkn xde sos cili..so gnelah serbuk cili pun jadilaaa nak ganti sos cili..tp rasa dy agak annoying kalau nak compare ngn guna sos cili


pastu,dah bau wangi tu,masukkan sos tomato n serbuk cili da cairkan tu..tp.........................................bila rasa2.......weekkk!xsdp GLEEE!xtau nak describe..:(,alaaa,farhana kata sng je masak merah....(alamak..slalu masak jadi je..npe x jd plak ni??ni mesti sbb sos tomato ni n serbuk cili ni masam sgt ni........)--->supported reason:

dlu...housemate ak penah masak ayam masak merah jugak,pastu x jadi jugak..ha!ni mmg da konpem da ni,mst sbb bahan2 ni~~:P


lps tu,alamak,xkn la nak buang en,,da semangat sy tumis2 semua daaa...alih2,tiiiinnkkkk!-->dapat ideaaaa..
wat ifff....sy taruk kicap,n sedikit lada hitam..gula tambah sikit kasi manis...hasilnyaaa,seperti gambar diatas!

alhamdulillah..sdpla jugak..(dah sy yg masak mstilah cakap sdp en..?:P)

okay..itulah sajaaa,ha!lagi satu,nak tnjuk ni hasil nasi goreng ikan bilis+lada hitam yg telah dimasak minggu lps;)

okay,ni plak nak cte pasal....besday kak farah,mentor kami masa fes tyme datang sini,kak farah...baik gle,,,,da la lmah lmbut,baik hati,sejukk je mata tgk..

pastu,fes2 kitrg ingt..nak smbut kat lua,beli jee,tp,bila bincang2,meeting2 semua..kami buat konklusi..utk..masak!:)
ketua chef adalah nice( ahli kebis-kelab istri solehah:D)

then,sy n izzah dtugaskan otk goreng ayam..tp ayam ni goreng lain sikit daripada biasa..sbb...kitrg taruk:
konfleks:utk rangup dyrg kata,n serbuk cili kasi rasa pedas sikit,n telur+susu,bagi berlemak sikit;)





 salingan: ni mee goreng yg telah dimasak sebulan yg lalu,spagetti telah digunakan utk ganti mee:)

 ayam goreng yg sdg digoreng:)



haa,nilah dy kak farah:)hepi belated besday kak farah!:)

 alamak,,da nak habis baru teringt nak amik gamba kuah spegetti yg nice masak:P.sdp glee,dy tak taru perasa ap2 pon,ori!sy rasa kagum sbb sy x penah masak kuah spagetti sndri..slalu guna prego je:P,

nilah dy kek besday kak farah:)

okay,setakat itu saja utk kali ni,maasslamah:)
bye2,jaga diri ye semua org:),assalamualaikum:)

3 comments:

  1. amboi...1st time masuk dapur ke kak :P

    ReplyDelete
  2. keh3,fes tyme xdelah kan,tp masak sndiri tu....:P

    ReplyDelete