Monday, November 14, 2011

its arabs!

assalamualaikum wbt,hari ni nak cerita plak pasal masyarakat arab disini,
kan selalu org cakap arab ni,x reti beratur laa,slalu kasar2,xsabarlaa,
tp..itu mmg x dapat dinafikanla kan,even sy pon hari2 kene berakbi,berebut bus,xkira dah org nak kata ap,
adalah satu hari ni,balik lmbat kol 515..solat magrib duu kat JUST,n da kol 530 kot tyme tu,pastu pyela ber walkaton nak berakbi berebut bus sbb tyme2 camni dah lewat,,takut bus takde..then,tgah berperang dgn ramai manusia kat mujamma' tu,tiba2,tyme nak serbu2 org tu,tiba2..

me: syuwai3333(tumpang2 lalu)
org yg di hadapan: uishh,org malaysia!
me: "malu gleee!aku pyela semangat menolak2 celah org,bersyuwai2 plak,xperasanlah plak org dpn ni melayuu,malu gleee!"
okay,pengajarannya,lain kali kalau nak ber rakbi tgk org dlu ye,jn pakai rakbi je,buat malu jeee,rasa tyme tu cam nak pakai niqab je xnk bagi orang detect itu adalah sy,HAHA:P

OKAY,kmbali pula pada tajuk asal,pasal org arab melalui observation sy..
ap yg sy tulis perwatakan2 tu semua mmg x dapat dinafikan..dyrg mmg terserlah dgn sifat itu..tp x semua begitu..(macam melayu jugak,ad je yg x reti nak beratur tyme naik bus kan..n ada jugak yg kasar2,sama je..)

cumanyaa,antara perkara yg melayu ni bagus,adalah..kebersihan..mmglah negara kita pon ad la jugak kotor2 kan,tp malaysia bersih compare to here..tahniah malaysia..
smpai haritu sy n membe dok pikir2,
"wey,knp kita cam xde la org terang2 buang sampah,mmg la ad tp bilangan yg buat tu..xdelah BANYAK gle.."

antara konklusi kami adalah,sbb kita tlh diterapkan nilai sivik n sensitiviti terhadap kebersihan sejak dari bangku sekolah, dan kat rumah lagi//kalau makan gula2,,xde tongsampah kat situ..simpan dulu smpah dlm beg @ dalam poket,,jumpa tong sampah..baru buang smpah tuu..:),n,itulah natijahnya sekolah sy YAKNI SEPINTAR menjalankan kempen SIFAR TONG SAMPAH,sedikit sebanyak telah memberi kesan insyaAllah kpd semua:)

n tyme khutbah jumaat minggu lps pon..syabab cerita khatib tu puji,bunyinya lbih kurang begini:
"malaysia adalah antara negara islam yang membangun..negara mereka bersih dan rakyatnya mementingkan kebersihan," n dy juga puji attitude org melayu..tahniah kpd sy dan anda sebagai melayu,tpi!ingat..x semua kita begitu..jadi kita sama2lah saling ingat mengingatkan..:)

okay,berbalik kpd tajuk..(ni macam cakap melayu je plak ni:P)

org arab ni, dyrg g lectre..bawak satu buku JE,note book,kalau sy...bawak la rasa cam nak angkut semua yg ada,,kalau boleh buku campbell 5 kg tu pon nak bawak gi jamiah:P-->over gle,HAHA,tp..dyrg bawak satu dua buku JE..n tyme muhadarah(kuliah),ad yg dengaa je ap lectrer tu ghoyak..wow~star..xtpu,,sbb dyrg pye result gempak kot..yg sy ni..tulis x ckp tangan,,kabut je tyme muhadarah tuu,huu..

n,dyrg ni peramah n baik juga,,kalau kat musolla tu,pernah satu hari,sy ddk2 tgah tunggu kls lagi satu jam nak start..ttbe adalah sorang arab ni,nama dy..ermm..alamak,x ingat la plax:P.heee,okay,dy cerita2,tye2 macam biasa,skema dy awal perbualan sprti yg tlh diajar oleh senior azam-->(cikgu bahasa arab ammi kami yg dah tahun 4 medic,wow~,ajar kami bahasa arrab ammi setiap hari isnin kol 7-9pm,bahasa arab dy mmg POWER GLEEE,xtpu!),okay,smbung cerita musolla tu,fes2 tye la:

*syusmik?(siapa nama?)
*wen sakin?(mana tinggal?)
*shu takhassus enti?(coarse ap?)
*fi muhadarah ba'din?(ad lctre aft ni..?)
n so on..

pastu..dy tyelah,kitrg reti x baca quran..kitrg" eh,mestilah reti..xkn x reti kot kan"
pastu,dy cakap"habistu knp x reti cakap arab..?"
dyrg mmg expect kami x reti baca quran sbb kita x reti cakap arab..pastu kitrg cakap la yg kita baca "fahimtu syuwai2" faham sikit2 jeee..n selanjutnya tgklah terjemahan kat tepi tuuu..

pastu..dy nak tasmi',denga kitorg baca quran..:):)

pastu..ad satu hari ni..ni pasal cerita mok cik pemurah syangakkk..
waktu tu,baru aes solat zohor kat musolla..ttbe..sy ngn membe salam2 la mok cik tu,skali,,,dy tye nama,syu takhassus sume2..then,ttbe..dy hulur...10 JD sorg!wowww,dy kata,"ya bintii,belajar rajin2,Allah yubarik fik..bittaufiq"..senyum smpai telingaaaa kami"rezeki turun~"heeee

pastu...ni plak peristiwa kat masjid..tyme tu dah abes solat...mata plak,,da tinggal 1/2,,ngntok gleeee...pastu,.tdo laa kat blkg masjid tu..skali..bgn2..

membe:diba..ni td mok cik arab tu ad bagi kita semua 5JD sorg,.dy kata blajar rajin2..

huu..terharunyaaa,semoga satu hari nanti kita semua akan jadi ringan tangan seperti mokcik2 td...amin999

n ada makcik ni,tye sy,,syuzmik?
syaza adibah,sy reply..then dy kata,syaza adibah?u know wats the meaning of ur name..?
oowh!yes!iknow,,it means a nice odour,adibah means one's tat have a good manners,(*syum smpai telinga)
pastu,dy kata,,ur name suits u~jamil jiddan(*oouuuu~saje je ni nak show off ni~HAHA)

okay..tu je post sy stakat ni,,
la taqul ilaliqa,walakin,qul ma'assalam..
laula fil ard,fil jannah insyaAllah:)amin...

sedikit coretan daripada diri ini..:)

"segala2nya kini telah disediakan selagi kita mampu pertahankan,maruah agama bangsa dan negara,selagi itulah kita kan berstu,disitu letak kunci kejayaan kita bersama..:),jangan biarkan musuh merapatinya,hancurkan kedamaian kitaa,.Taburkan jasa semaikan budi,jadilah kita warga yg berbakti,hidup semangat cintakan negara demi pewaris bangsa,anak2 generasi kitaa.insyaAllah..:)

yours faithfully,
syaza adibah shahar,<3

No comments:

Post a Comment