Wednesday, November 9, 2011

AJLOUN N HISTORY OF US:)



Assalamualaikum w.b.t diucapkan kepada semuaJ
Post sy pd kali ni,(tgah excited n ink cte ni!)nak cerita pasal,,,pengalaman sy di ajloun,berikut adalah tentatifnyaJ
1.00pm:bertolak ke bayt shurhabil (dekat dgn Arabella mall),kumpul n daftr ngn akhawat lain kat situ
2.30pm:bertolak ke Ajloun
4++pm: (p/s:terlupa nak tgk jam la plak:P):kami tiba di ajloun
Nama program: Open Your Eyes and Heart (OYEH!)+GREAT!

dkt bayt shurhabil,:)


dlm koster..

Tyme da smpai ajloun,agak scary la sbb dgn gaya pokcik koster tu bawak koster dy naik bukit,mmg pokcik ni pemandu yg sangatlah pakar ya,tahniah diucapkan kpd pokcik.:)
Smpai2,rasa beku tulang,SEJUK!mmg irbid pon sjuk,tp sbb ajloun atas bukit,so sejuk dy lain macam sikit.lps tu,malam tu denga pencerahan dari kak Asma pasal Islam,okaylaaaaaaa,heeee





Lps tu,ermm,malam tu jugak macam xde rasa ap sgt pons bb,,entahla,,tp!satu je rasa cam SUBHANALLAH!akk tu srh kitrg tgk lua tingkap,n jelas kelihatan di gunung berhadapan bangle program ktrg tuu,nampaklah tersergam indah AJLOUN CASTLE!fes2,sy ingtkan ajloun castle tu,biasa2 je..
Kata hati:”alaaaa,mestilah raja dyrg bina utk pertahanan bla333~~”
Tp….ap yang sy jangka tu OF COZLA tpt kan,da diba yg tekaaaa,mmg la tpt:P..walakin!(tp!) korang cbe tekaaaa,siapakah yg membina ajloun castle itu..??

SULTAN SALAHUDDIN AL AYUBIJ,n…istana itu digunakan utk pertahanan zaman pemerintahan salahuddin, from ajloun castle tu dapat lihat 4 negera,iaitu:
*LUBNAN
*SAUDI
*PALESTINE
*SYRIA
Info:pd tahun 1099,perang salib 1 telah berlaku,Alquds telah jatuh ke tangan kafir,namun pd perang salib 2@perang Hittin,kafir laknatullah telah dikalahkan oleh tentera yang dipimpin salahuddin Al ayubi,dan merampas kmbali Alquds..



tyme perkongsian ilmu akk2



ajloun castle..

Esoknya,kak nuha bentangkan carta pembangunan kejatuhan Islam,fes2 sy denga pasal program OYEH ni aka ISK(ini sejarah kita),sy ingtkan bosannyaaaaa,KLISHE kot..tyme sekolah dah blajaa laaa, spm dah A+ à (eh,tertaip:p) daaa, let by gone be bygonelaaaa,TAPI!
Alhamdulillah..Allah bg juga kekuatan utk dengar balik sejarah,n faham balik sejarah itu supaya kita bangkit balik from ZERO TO HERO!
Bosan ke baca post sy pasal sejarah ni??kalau ikutkan hati ni,nak share satu buku tu taw!(ececece~terover plak:P),okay,sambung..
Lps tu..kak nuha cerita pasal kesusahan nabi menyampaikan dakwah n tarbiyah kpd masyarakat arab pd waktu tuu,kan kita semua sedia maklum seperti mana yang tercatat pada buku sirah darjah 4,5,6 dan buku sejarah form 4 mengenai dakwah  selama 13 tahun di makkah selepas wahyu fes n secnd turun..n seramai 300 org SAHAJA yg beriman dengan kalimah tauhid…

 time tu,ada 5 kuasa besar yg sedang menguasai DUNIA,apakah itu?

*ROM (ITALY),KRISTIAN
*PARSI(IRAN), MAJUSI
*INDIA
*GREEK TUA(AFRICA)
*TANAH ARAB

PERSOALAN:??
Kenapa nabi turun kat tanah arab..?knp x parsi ke..?Rom ke..?sbb dyrg kan monopoli dunia tyme tuuuu

Answer: sbb.....beginilah perumpamaannya:)
ROM,PARSI etc: air kopi dalam cawan,kalau nak bersihkan,kena buang air kopi tu semua,n ganti dgn air yang baru

Arab jahiliyah: cawan kotor yang dibiarkan lama..kena bersihkan kotoran itu supaya bersih daripada jahiliyah

lagipun..tyme tu Rom n Parsi semua2 tu dah ada pegangan masing2 seperti Kristian n majusi..dalam kalangan arab jahiliyah pon ada pegangan,masih ada segelintir yang ahli kitab yang masih berpegang teguh pada ajaran agama nabi Ibrahim..tp,majority sembah berhala...(agama nabi ibrahim telah diselewengkan..)

okay,ha!sudi denga lg x ni?tengah berkobar2 gelora2 nak kasi tau plak ni pasal......SISTEM KHALIFAH...
sy nak tye,,,skg tahun 2011..dah berapa lama sistem khalifah Islamiah telah diHAPUSKAN?SIAPAKAH laknatullah yang menghapuskan sistem itu?APAKAH TEKTIK YANG DIGUNAKAN N MENGAPAAAA PERKARA ITU TERJADI..?????

cerita nya begini..
mengikut kefahaman sy sepanjang program OYEAH ni...

  • Mustafa kamal tali barut Barat,dy reka perang dgn British n mustafa kamal menang--> (nmpk macam dy hero Islam)--->peperangn dirancang.
  • ada pilihanraya, rakyat lbih percaya mustafa kamal berbanding khalifah,Sultan Mahmud
  • M.K menang pilihanraya,khalifah kena buang negeri pada pagi itu juga,sistem khalifah jatuh... 
tambahan akk fasi sy pula,dy kata,tyme tu..even Mesir,Al-Azhar  pn x sedar yg sistem khalifah dah jatuh..mungkin mereka sedar tp mereka x rasa utk selamatkan sistem khalifah pd ketika itu..

kenapa perkara ni berlaku..?
sbb...waktu ni,muslim terlalu lalai memikirkan perkara sekecil2 perkara sehingga sebesar2 perkara menjadi kabur pada pandangn mereka..
eg: terlalu memikirkan perkara remeh:darah nyamuk najis x..?

tyme tu, As-Syahid Imam Hassan Al Banna telah sedar akan perkara itu,jadinya..dy telah menyedarkan orang yang berada di al azharn menubuhkan ikhwanul muslimin....

1924-2011:87 tahun sudah berlalu.....:(


hurmmm,begitulah ceritanya,sebenarnya banyak lg rasa nak kongsi,,tp mungkin setakat itu saja dulu..buat masa ni,n..skg sy nak share pulak antara ayat2 Al quran yang menarik utk menjadi  rujukan bersama..:)

  • surah Alhadid:16-org yang tunggu tanpa buat perubahan sememangnya telah ditipu oleh angan2 kosong..
  • al baqarah:208-masuklah Islam secara keseluruhannya
  • al a'raf:28-bumi ini adalah milik org bertaqwa
ciri umat jahiliyah:
  • surah azzumar:64-kejahilan
  • surah attin:5-6:kehinaan(zillah)
  • surah annisa:28-kedhaifan
  • surah ali imran:103-pecah belah
selepas kdtgn Islam:
  • surah almunafiqun:8-zillah--->izzah
  • surah al anfal:60-pecah belah---->quah(bersatu)



EXTRA NOTES:)
  1. air yg mengalir xkn jadi najis
  2. surah al ahzab:4-hati manusia xkn boleh ada 2.
  3. (29:2) n (94:5-6)-ayat tentang ujian daripada Allah keatas hambanya
  4. surah arra'du:11-Allah xkn ubah nasib sesuatu kaum melainkn mereka ubahnya sendiri
  5. PERJUANGN MUSLIM ITU TIDAK PERNAH AKAN BERAKHIR SEHINGGALAH KE PINTU SYURGA:)-->credits to wan ayuni diyanah atas ayat ini:)
orait..mungkin setakat ini saja perkongsian sy pd kali ni..thx sbb sudi baca:),(kalau korg baca smpai habis,sy syummmm smpai telingaaaaa!:D),okay..Allah yubirik fikum,assalamualaikum w.b.t :)




khusyuk dengaaaaa..




pemandgn ajloun tatkala mentari sudah trbenam:)


semngt kak asma cerita kat ktrg tntg sejrh melalui peta


inilah rangka masa sejarah KITA

pd pagi yg SEJUK SYANGAKK!

7 comments:

  1. sayangnya.. stelah bbrapa ratus tahun.. akibat kelalaian.. ada pihak lain sng2 amik kesempatan smpi kerajaan islam tumbang dgn mudah...:(

    ReplyDelete
  2. kat sane pun ader isk and zero to hero??? wah... mcm dok kat msia... program tu best..

    ReplyDelete
  3. moga2 kita semua x terglg dlm klgn org2 yg lalai itu,insyaAllah..

    mirasyaza:yuppie..ada!SANGAT BEST kan?ko penah join ke?

    ReplyDelete
  4. ni extra pengetahuan ya,bacalah blog ni,menarik!

    http://akuislam.com/blog/fakta-menarik/mustafa-kamal-ataturk-kematian-yang-menyeksakan/

    ReplyDelete
  5. dik, besar sgt gambar. hihi.. mabruk alaiki, ade perasaan untuk sharing. teruskan menulis..

    ReplyDelete
  6. Adik,akak telah membacakan
    masya Allah,adikla logam itu
    semoga terus kuat dalam usaha meningkatkan kualiti diri
    menjadi dr zero kepada hero
    amiin,insya Allah

    ReplyDelete