Friday, November 18, 2011

fi matbakh ( di dapur:))


Bismillahirrahmanirrahim...keifhum al aaan?(ap khabar skrg?)sihat dok?harap2 sntiasa sihat2 la ye semuaorg:)
okay,,harini,,sy sbg chef yg terkenal kat the hashimate kingdom of jordan ni,daripada smlm lagi..pyela semangatnyaaa bagitau membe..

diba:wey,korang..esok,ak masak daging masak merah tau..
*info: menunya still daging lagi ye memandangkan daging korban haritu x abes lagi masak:P

membe:ha!okay!masak lazat2 tau!
diba:okay!(mestilah sdp en..da ak yg masak...~~):P

lps tu,keesokan harinya,,(harini),tyme tu kol 11 am,pastu..semangat da ni cari resepi kat internet kat my resepi tu,pastu..potong2 daging..rebus2 kasi lmbut sikit..macam kat gamba bawah ni:)




lps tu,,,smntara tu,potongla bawang besar,bawang putih,halia...pastu tumbuk..(tradisional x sy?haha)

 lps tu..tauk minyak dalam kuali..tumis..


dsbbkn xde sos cili..so gnelah serbuk cili pun jadilaaa nak ganti sos cili..tp rasa dy agak annoying kalau nak compare ngn guna sos cili


pastu,dah bau wangi tu,masukkan sos tomato n serbuk cili da cairkan tu..tp.........................................bila rasa2.......weekkk!xsdp GLEEE!xtau nak describe..:(,alaaa,farhana kata sng je masak merah....(alamak..slalu masak jadi je..npe x jd plak ni??ni mesti sbb sos tomato ni n serbuk cili ni masam sgt ni........)--->supported reason:

dlu...housemate ak penah masak ayam masak merah jugak,pastu x jadi jugak..ha!ni mmg da konpem da ni,mst sbb bahan2 ni~~:P


lps tu,alamak,xkn la nak buang en,,da semangat sy tumis2 semua daaa...alih2,tiiiinnkkkk!-->dapat ideaaaa..
wat ifff....sy taruk kicap,n sedikit lada hitam..gula tambah sikit kasi manis...hasilnyaaa,seperti gambar diatas!

alhamdulillah..sdpla jugak..(dah sy yg masak mstilah cakap sdp en..?:P)

okay..itulah sajaaa,ha!lagi satu,nak tnjuk ni hasil nasi goreng ikan bilis+lada hitam yg telah dimasak minggu lps;)

okay,ni plak nak cte pasal....besday kak farah,mentor kami masa fes tyme datang sini,kak farah...baik gle,,,,da la lmah lmbut,baik hati,sejukk je mata tgk..

pastu,fes2 kitrg ingt..nak smbut kat lua,beli jee,tp,bila bincang2,meeting2 semua..kami buat konklusi..utk..masak!:)
ketua chef adalah nice( ahli kebis-kelab istri solehah:D)

then,sy n izzah dtugaskan otk goreng ayam..tp ayam ni goreng lain sikit daripada biasa..sbb...kitrg taruk:
konfleks:utk rangup dyrg kata,n serbuk cili kasi rasa pedas sikit,n telur+susu,bagi berlemak sikit;)





 salingan: ni mee goreng yg telah dimasak sebulan yg lalu,spagetti telah digunakan utk ganti mee:)

 ayam goreng yg sdg digoreng:)



haa,nilah dy kak farah:)hepi belated besday kak farah!:)

 alamak,,da nak habis baru teringt nak amik gamba kuah spegetti yg nice masak:P.sdp glee,dy tak taru perasa ap2 pon,ori!sy rasa kagum sbb sy x penah masak kuah spagetti sndri..slalu guna prego je:P,

nilah dy kek besday kak farah:)

okay,setakat itu saja utk kali ni,maasslamah:)
bye2,jaga diri ye semua org:),assalamualaikum:)

Tuesday, November 15, 2011

cbe tekaaa,,,sy nk cerita ap plak kali ni..?:D

assalamualaikum...ha!anda disana!schlonak??(apa khabaq?):D,hari ni.....sy nak bercerita pasal..family sy pula skrg:),my siblings yg AMATTTTTT sy rindui skrg,,kalau dulu,jalan g mana2,kalau jalan ngn abg,"bicara hati:its okay..kalau ad pape jadi,,luqman kan ad~"huu..now..?sy ad rakan2 yg sama2 memprotect sesama kami utk lbih berdikari..kalau boley,nak je imprt my big bro ni dtg,,kalau nak g mana2 kat area kajang tu,xyah risau2 la nak ingt jalan,sbb..sy ad dua org driver yg setia menemani dimana jua anda berada ya,HAHA,so..lesen P yg sy ad tu,entah bilaa la kan nak guna..dah ad kat zon selesa,driver ramai kat rumah..spe je yg nak bawak kete kan..?:p(sori naa akk n abeee:*),tu x termasuk lagi big boss umi n abah yg mmg pembawa kereta nombor satu dunia kan,hehe..mungkin,,satu hari nnti,bila dah ada kereta sendri la baru ad feel nk bawak kete..kot..?:P,haaaha!

okay,skrg nak tunjuk kat hampa semuaaa,nilah abg sy...cbe teka yg mana satu..~~dy PALING kecil taw!:D(oups!sori bang,jangan marah naaa:P),kalau kat mana2 pon,akan berlaku perbualan begini:

membe:eh..eyyyy...ko ad abg ke diba..??x tau pon!
diba:eh,adalah,abg aku pandai masak taw!ko cakap jela ap yg dy nak masak,dy sanggup la stat enjen kete ke,,moto ke,,nak g beli kat kedai bahan2 ap yg dy nak masak uh, sate pon penah buat sndri,,tp..sbb ad masalah teknikal sikit en, sate tu x dapat dibakar dengan sempurnaa,:P,kalau takat ikan bakar tuu,hurmm,tinggal jeee dy sorg kat dapur tu,ko ddk tgk movie kat atas pon dy boley handle sorg2 -->(siyes ni,tada tpu!)





gamba atas ni gamba budak nakal dua org yg x tau bila la nak matang perangainyaaaaa,pening kpala akk,tp,bila dah diam pelik plak,mesti tgah buat projek lain tuuu,,haaaaaaaaaaaaa,yg kurus2 sikit tu,,dy form 2,tahun depan pmr~slalu laa jugak ad sesi motivasi ngn dy ni...walau pon nakal,tp kalau mintak tolong,,,okaylaa,sng la jugak..seyes ni!dy la paling taat,n x pandai nak kelentong2 org..bagus2,tp kalau lurus sgt pon ssh la jugak en..?:P,HAHA,korang,tolonnggglah doakan dy pmr tahun dpn ni yaaa,semoga dy success selalu,,,amin,,-->doa seorg cikgu*eceh!:P


yg belah kiri tuuuuuu,agak manja sikit lah,sikit la tp,cumanyaaa,dy mmg PINTAR tu x tpu..seyes,sbb dy x de la baca buku sgt pon,,tp gempak jugak,boleylaaaa,semoga sentiasa success jugaaakk,n dlm klgn siblings,dy cam stylo2 dalam usia yg kecik,maklumlaaa,zaman arus modenisasi~kalau tyme sy dlu..tyme darjah 6 tu..sememeh lagi,smpai form 5 n smpai skrg pon sememeh jeee~HAHHA,tp dy dah pandai da"yo,wassuppp brader??!":P


org slalu salah2,eh,ko sulung ek?(bicara hati:apa?aku ni besar sangat keee smpai nak kata aku sulung..?:(:(:(oh tidak,Ya Allah,,,normalkanlah tumbesaran kakakku ini...walaupun umurnya kini x mengizinkan,,tp,bantulah diaaa utk terus membesar dgn kuat dan sihat..amin,,,*jom amin ramai2 naa:))yg pasti kdg2,x semua org yg kita tgk kuat kat lua,dalamnya keras,dan begitu juga sebaiknya,,kadang2,ad jeee org nampak kuat taft kat luaa,tp,,,hati kulit bawang~,tp,,bagi sy akk sy ni kalau semangat mmg semangat ar,tp kalau tyme xde mood tuu,ko buat laa ap pon,,xjalan pyelah!:D,haha,dan...dylah kotak rahsia sy..sdeynyaaa dy da la da tuaaa,umo da 21..nak masuk 22 da tahun dpn..wuuu,da nak kawen...nanti kalau dy kawen,,,sape nak denga cerita sy..?:(:'((mood:sentimental smbil ad alunan lagu..ermm..lagu...ha!lagu saat terakhir-st12*saiko je:P)



 with my big bro,:):) iron chef kajang:P




 tis is my mom!aka umi~eng teacher..dlu,umi sy aja smart reader!tau x smart reader y mana..?ala..yg ada gamba strawberry n sorg budak kecik pakai spek tuuuu sbg modelnyaaa,ha!satu2 nya lagu smart reader yg sy xley lupa smpai skrg..yg sy da blaja berbelas thn dlu,,adalaahhhh berbunyi begini:

a e i o u,
a e i o u,
a e i o u..
vowels i love u!:D
umi sy sangat pandai masak,kalau kenduri uh,mmg pro ar,pejam celik da siap-->over je,masak da la lama:P
hehe,btw,kalau masak mmg tumbs up kuasa infinity!i realllyyy999 wish i can master in cooking JUST like her,or even better,who knows rite??(cakapjela ye korang!),
ini adalah abah sy!dulu,,abah sy panggil ayah dy dad taw!so atuk kitrg tu kitorang panggil tok dad~(p/s:abah da jd atuk nnt nak panggil abah tuk daddy kah..?HAHA),abah,,kalau bawak kete,mmg xkn senyap la kereta tu,
abah:"awatnya dy potong kiri?"honnnnnnn!
haha,da macam gaya arab daaaaa,,,
n abah juga berkawan n satu fikrah ye dgn pakcik haizal,,so kalau jumpa pakcik haizal,mmg satu kpala la tu kan,satu geng~
n sangat la mesra alam,smpai kalau nak g knduri,kalau abah ajak umi je,mst umi nak ajak salah seorg daripada kitrg sbb abah ni msra alam sgt,HAHA,nnt ghaib~
kalau kat petro pam pon boley jugak jumpa geng,tah sape2 tah..mmg amalkan konsep taaruf la kan,~



okayyy,yg ni plakkkk,kanan skali.......syaza aribah shahar..slalu jugak laaa org ingat nama kitrg samaaa,hello semuaaaa,dy aRibah,sy aDibah,,sy punya lagi sdplah,,xkn tu pon xdpt beza kan..?:P.hee,okay,kalau hok ni,mmg x dapat nafi laaaa,org senyum ad satu lesung pipit jeee,kalau dy syum..cbe korg tgk btol2,dy ada 3,4 lesung pipit!ikut level kegembiraan dy ni~hehe,semua org pon nak cakap dy lmbut,tp mmg la lmbut kan,dy ni  cam pendiam sikit kalau dgn org x knl,sama lah dgn sy n kakak sy~kami mmpyai genetic inheritance yg sama..tp x tau inherit sapa,umi ngn abah mesra alam jee,huhu,n dy skg kat SEPINTAR..sekolah sy yg tercintaaaa,
dy ni pon dalam klgn yg cepat tangkap kalau blaja,,xdelah lampi sgt macam sy ni:(uhuhu),n....dy jugak celik it lebih sikit daripada ktrg,mungkin sbb dy blaja subjek comp tu kat sek kot,kitrg plak,yg kitrg tau sikit2 jeeee,xdelah banyak sgt kan,*rendah diri~:P,n...dy minat taylor jugakkk!!i mean,akk sy juga minat taylor..smpai kalau sape hafal lagu tu,rasa jealous sgt!(astaghfirullah..cbela bersaing hafal hadis ke,baru la mencabar sikit...*insyaAllah,,,suatu hari nnti..:)kami akan cuba!:)"

n..dy jugak suka la tacing2 ni,kalau tyme tgah tgk nur kasih the move ke,,cte yg sdey2 sentimental tu,tgk dyrg je,,konpm nangis,HAHA,baguslaaa ad la nilai kewanitaan tu,,btol x..?:D

okay,,,mungkin itu saja utk post kali ni,,,,:),ma'assalamah..:),bittaufiq wannajah utk sesape saje yg sedang,bakal atau semakin bakal amik exam..semoga sentiasa success sajaaa:),

"tiada kegagalan dalam hidup melainkan kejayaan yang sering tertunda2:)"

ookay,bye2 semuaaa,
kalau korang tgah baca post ni tyme malam,sy ingin mengucapkan,tusbih ala khir,jgn lupa amik wuduk n baca doa b4 tduq naaaa

kalau pagi,,,rise n shine!eh,salah2,gugudmorning!sabahalward:)semoga hari anda akan sentiasa ceria seceria pelangi:)

kalau ptg,,bonne soir ilaik:)

okay,,,Allah yu'tikal 'afiah..
assalamualaikum wbt:)

yours faithfully,
Dr. syaza adibah shahar:)-->baru fes year..haiihhh==''

Monday, November 14, 2011

its arabs!

assalamualaikum wbt,hari ni nak cerita plak pasal masyarakat arab disini,
kan selalu org cakap arab ni,x reti beratur laa,slalu kasar2,xsabarlaa,
tp..itu mmg x dapat dinafikanla kan,even sy pon hari2 kene berakbi,berebut bus,xkira dah org nak kata ap,
adalah satu hari ni,balik lmbat kol 515..solat magrib duu kat JUST,n da kol 530 kot tyme tu,pastu pyela ber walkaton nak berakbi berebut bus sbb tyme2 camni dah lewat,,takut bus takde..then,tgah berperang dgn ramai manusia kat mujamma' tu,tiba2,tyme nak serbu2 org tu,tiba2..

me: syuwai3333(tumpang2 lalu)
org yg di hadapan: uishh,org malaysia!
me: "malu gleee!aku pyela semangat menolak2 celah org,bersyuwai2 plak,xperasanlah plak org dpn ni melayuu,malu gleee!"
okay,pengajarannya,lain kali kalau nak ber rakbi tgk org dlu ye,jn pakai rakbi je,buat malu jeee,rasa tyme tu cam nak pakai niqab je xnk bagi orang detect itu adalah sy,HAHA:P

OKAY,kmbali pula pada tajuk asal,pasal org arab melalui observation sy..
ap yg sy tulis perwatakan2 tu semua mmg x dapat dinafikan..dyrg mmg terserlah dgn sifat itu..tp x semua begitu..(macam melayu jugak,ad je yg x reti nak beratur tyme naik bus kan..n ada jugak yg kasar2,sama je..)

cumanyaa,antara perkara yg melayu ni bagus,adalah..kebersihan..mmglah negara kita pon ad la jugak kotor2 kan,tp malaysia bersih compare to here..tahniah malaysia..
smpai haritu sy n membe dok pikir2,
"wey,knp kita cam xde la org terang2 buang sampah,mmg la ad tp bilangan yg buat tu..xdelah BANYAK gle.."

antara konklusi kami adalah,sbb kita tlh diterapkan nilai sivik n sensitiviti terhadap kebersihan sejak dari bangku sekolah, dan kat rumah lagi//kalau makan gula2,,xde tongsampah kat situ..simpan dulu smpah dlm beg @ dalam poket,,jumpa tong sampah..baru buang smpah tuu..:),n,itulah natijahnya sekolah sy YAKNI SEPINTAR menjalankan kempen SIFAR TONG SAMPAH,sedikit sebanyak telah memberi kesan insyaAllah kpd semua:)

n tyme khutbah jumaat minggu lps pon..syabab cerita khatib tu puji,bunyinya lbih kurang begini:
"malaysia adalah antara negara islam yang membangun..negara mereka bersih dan rakyatnya mementingkan kebersihan," n dy juga puji attitude org melayu..tahniah kpd sy dan anda sebagai melayu,tpi!ingat..x semua kita begitu..jadi kita sama2lah saling ingat mengingatkan..:)

okay,berbalik kpd tajuk..(ni macam cakap melayu je plak ni:P)

org arab ni, dyrg g lectre..bawak satu buku JE,note book,kalau sy...bawak la rasa cam nak angkut semua yg ada,,kalau boleh buku campbell 5 kg tu pon nak bawak gi jamiah:P-->over gle,HAHA,tp..dyrg bawak satu dua buku JE..n tyme muhadarah(kuliah),ad yg dengaa je ap lectrer tu ghoyak..wow~star..xtpu,,sbb dyrg pye result gempak kot..yg sy ni..tulis x ckp tangan,,kabut je tyme muhadarah tuu,huu..

n,dyrg ni peramah n baik juga,,kalau kat musolla tu,pernah satu hari,sy ddk2 tgah tunggu kls lagi satu jam nak start..ttbe adalah sorang arab ni,nama dy..ermm..alamak,x ingat la plax:P.heee,okay,dy cerita2,tye2 macam biasa,skema dy awal perbualan sprti yg tlh diajar oleh senior azam-->(cikgu bahasa arab ammi kami yg dah tahun 4 medic,wow~,ajar kami bahasa arrab ammi setiap hari isnin kol 7-9pm,bahasa arab dy mmg POWER GLEEE,xtpu!),okay,smbung cerita musolla tu,fes2 tye la:

*syusmik?(siapa nama?)
*wen sakin?(mana tinggal?)
*shu takhassus enti?(coarse ap?)
*fi muhadarah ba'din?(ad lctre aft ni..?)
n so on..

pastu..dy tyelah,kitrg reti x baca quran..kitrg" eh,mestilah reti..xkn x reti kot kan"
pastu,dy cakap"habistu knp x reti cakap arab..?"
dyrg mmg expect kami x reti baca quran sbb kita x reti cakap arab..pastu kitrg cakap la yg kita baca "fahimtu syuwai2" faham sikit2 jeee..n selanjutnya tgklah terjemahan kat tepi tuuu..

pastu..dy nak tasmi',denga kitorg baca quran..:):)

pastu..ad satu hari ni..ni pasal cerita mok cik pemurah syangakkk..
waktu tu,baru aes solat zohor kat musolla..ttbe..sy ngn membe salam2 la mok cik tu,skali,,,dy tye nama,syu takhassus sume2..then,ttbe..dy hulur...10 JD sorg!wowww,dy kata,"ya bintii,belajar rajin2,Allah yubarik fik..bittaufiq"..senyum smpai telingaaaa kami"rezeki turun~"heeee

pastu...ni plak peristiwa kat masjid..tyme tu dah abes solat...mata plak,,da tinggal 1/2,,ngntok gleeee...pastu,.tdo laa kat blkg masjid tu..skali..bgn2..

membe:diba..ni td mok cik arab tu ad bagi kita semua 5JD sorg,.dy kata blajar rajin2..

huu..terharunyaaa,semoga satu hari nanti kita semua akan jadi ringan tangan seperti mokcik2 td...amin999

n ada makcik ni,tye sy,,syuzmik?
syaza adibah,sy reply..then dy kata,syaza adibah?u know wats the meaning of ur name..?
oowh!yes!iknow,,it means a nice odour,adibah means one's tat have a good manners,(*syum smpai telinga)
pastu,dy kata,,ur name suits u~jamil jiddan(*oouuuu~saje je ni nak show off ni~HAHA)

okay..tu je post sy stakat ni,,
la taqul ilaliqa,walakin,qul ma'assalam..
laula fil ard,fil jannah insyaAllah:)amin...

sedikit coretan daripada diri ini..:)

"segala2nya kini telah disediakan selagi kita mampu pertahankan,maruah agama bangsa dan negara,selagi itulah kita kan berstu,disitu letak kunci kejayaan kita bersama..:),jangan biarkan musuh merapatinya,hancurkan kedamaian kitaa,.Taburkan jasa semaikan budi,jadilah kita warga yg berbakti,hidup semangat cintakan negara demi pewaris bangsa,anak2 generasi kitaa.insyaAllah..:)

yours faithfully,
syaza adibah shahar,<3

Friday, November 11, 2011

RANDOOMMMM ceriteraa~

assalamualaikum wbt..:),harini nak cerita randomly tentang kehidupan sy di jordan sepanjang 2 bulan ni termasuklah semua kngnku di INTEC trcinta yang kitrg ddk sepnjg 18/5/2011-->20/8/2011:)  (mood tgah rajin nak berblog en setelah SEKIAN LAMA menyepi sebelum ni:P),










okay,fes thing fes,,nak cerita pasal bnda2 tragik sikit,tyme ni..(tarikh tak ingt tp dalam bulan 10 rasanya bnda ni jadi...)..satu eksiden telah berlaku semasa jalan pulang daripada JUST(Jordan Uni of Sc N Tech),satu kmlgn telah berlaku yg menorbankan 2 org pelajar JUST:(..(alhamdulillah pelajar malaysia selamat..)n pakcik koster tu x konfemlah dy selamat ke x.,.huhu,semoga lps ni jd pengajaran ye kat semua org supaya lbih berhati2 pada setiap masa tidak kira dimana jua anda berada kerana ajal itu tidak akan tercepat mahupun terlambat walau sesaat pon...wallahu a'lam...






okay,ni salingan je..comella ayat dy,kreatif!

 yg ni nak menyatakan keterharuan kpd NUR FARHANA ATIQAH BT MOHD HAIZAL ye..thx a lot:)



yg ni plok..kubis jordan,berikut adalah peristiwa di kdai sayuran ketika shopping barang dapur:

membe: (besa gilaaa weyy..)
             ermm,lau samaht,ya mu'alim..mumkin qataq hai...ermmm(kubis barab ap ye..?)
*ermm,excuse me,pakcik.boleh potong x ni...?
pok cik: la ah!kulluh!
*no!semua!

haha,


ni plak karipap fes makan sejak datang sini,alhamdulillah...dapat juga makan karipap..yg menariknya,dy ada tampal tazkirah ya kat plastik karipap tu



ni teng yg khusyuk denga ceramah liberalisme in malaysia pagi td,go teng go!

yg atas ni,panjang ceritanyaaa,meh sy pendekkan naaaa,pada suatu ptg yang nyaman~~
me:lapanyaaaaa!masak jom!
tgah sy memotong2 bahan masakan di dapur..ttbeee...
*tis nite is flawless,dont u let it go,...-taylor swift(pne bunyi menandakan ada org kol:P)
 miss nabila:hello,assalamualaikum,adibah,is there anythg happen?i can hear from my office someone's shoutg..

me:ermm..nothing happen la miss..(smbil menuju ke arah tingkap),,,eh!!!!,misssss!!!the scholl is on fireeeee!!!!!!!!(sy pon mulalaaa buat kabut tu kan,haha,terus jerit lari turun bawah bgtaw membe lain,)

beberapa minit kemuadian,miss nabila dtg rumah sy n kol police..(tyme tu kitrg pon heran,why police..not bomba..?:?)huhu
pastu..bbrapa minit kmudian...kedengaran bunyi siren bomba n berpusu2 memadamkan api terbabit...mmg hitam hanguslah bangunan tu..alhamdulillah tu bukan main building..kalau x....haiihhhh,susahla macam tu kan..tyme tu dah terbayang da,ad reporter dtg,n temu ramah keeeee....hahahha,malangnyaa,tau2 la sndri kan ad ke x reportr tu dtg:P


 ni plak tyme kls bio terakhir...wuwuuwuwuw,miss yg sgt best!!semua wajah bercahaya ni!

 haaa,yg ni plok..kenangan tyme jamuan miss hanieeeeeee...BEST SANGATTTT!tyme nilah fes tyme saya jumpa syabab yg bila sy offer nak tlg basuhkan pinggan mangkuk bagai,dy kata,"ooow,its okay,xpe3,sikit je ni..",wah,sblm ni,pakai tinggal je semua,bagus2..teruskan kerajinan itu..

btn!ermm,biasajeee..(for me), mmg kenegaraan habislah!ha!satu bnda bes!jmpa leaya aka aishah mat noor:),mcm kem2 lain la kan,basuh pinggan sndri..btw,gamba diatas menunjukkan ahli grup sy:)
tyme mhs,orentasi..

okay,setakat tu saja utk kali ni,panjang umo murah rezeki,ketemu lagi kita yaaa:),okay,assalamualaikum...wbt:)semoga semua anda2 sentiasa sihat n ceria semua2nya selaluuu:)

Wednesday, November 9, 2011

AJLOUN N HISTORY OF US:)



Assalamualaikum w.b.t diucapkan kepada semuaJ
Post sy pd kali ni,(tgah excited n ink cte ni!)nak cerita pasal,,,pengalaman sy di ajloun,berikut adalah tentatifnyaJ
1.00pm:bertolak ke bayt shurhabil (dekat dgn Arabella mall),kumpul n daftr ngn akhawat lain kat situ
2.30pm:bertolak ke Ajloun
4++pm: (p/s:terlupa nak tgk jam la plak:P):kami tiba di ajloun
Nama program: Open Your Eyes and Heart (OYEH!)+GREAT!

dkt bayt shurhabil,:)


dlm koster..

Tyme da smpai ajloun,agak scary la sbb dgn gaya pokcik koster tu bawak koster dy naik bukit,mmg pokcik ni pemandu yg sangatlah pakar ya,tahniah diucapkan kpd pokcik.:)
Smpai2,rasa beku tulang,SEJUK!mmg irbid pon sjuk,tp sbb ajloun atas bukit,so sejuk dy lain macam sikit.lps tu,malam tu denga pencerahan dari kak Asma pasal Islam,okaylaaaaaaa,heeee





Lps tu,ermm,malam tu jugak macam xde rasa ap sgt pons bb,,entahla,,tp!satu je rasa cam SUBHANALLAH!akk tu srh kitrg tgk lua tingkap,n jelas kelihatan di gunung berhadapan bangle program ktrg tuu,nampaklah tersergam indah AJLOUN CASTLE!fes2,sy ingtkan ajloun castle tu,biasa2 je..
Kata hati:”alaaaa,mestilah raja dyrg bina utk pertahanan bla333~~”
Tp….ap yang sy jangka tu OF COZLA tpt kan,da diba yg tekaaaa,mmg la tpt:P..walakin!(tp!) korang cbe tekaaaa,siapakah yg membina ajloun castle itu..??

SULTAN SALAHUDDIN AL AYUBIJ,n…istana itu digunakan utk pertahanan zaman pemerintahan salahuddin, from ajloun castle tu dapat lihat 4 negera,iaitu:
*LUBNAN
*SAUDI
*PALESTINE
*SYRIA
Info:pd tahun 1099,perang salib 1 telah berlaku,Alquds telah jatuh ke tangan kafir,namun pd perang salib 2@perang Hittin,kafir laknatullah telah dikalahkan oleh tentera yang dipimpin salahuddin Al ayubi,dan merampas kmbali Alquds..



tyme perkongsian ilmu akk2



ajloun castle..

Esoknya,kak nuha bentangkan carta pembangunan kejatuhan Islam,fes2 sy denga pasal program OYEH ni aka ISK(ini sejarah kita),sy ingtkan bosannyaaaaa,KLISHE kot..tyme sekolah dah blajaa laaa, spm dah A+ à (eh,tertaip:p) daaa, let by gone be bygonelaaaa,TAPI!
Alhamdulillah..Allah bg juga kekuatan utk dengar balik sejarah,n faham balik sejarah itu supaya kita bangkit balik from ZERO TO HERO!
Bosan ke baca post sy pasal sejarah ni??kalau ikutkan hati ni,nak share satu buku tu taw!(ececece~terover plak:P),okay,sambung..
Lps tu..kak nuha cerita pasal kesusahan nabi menyampaikan dakwah n tarbiyah kpd masyarakat arab pd waktu tuu,kan kita semua sedia maklum seperti mana yang tercatat pada buku sirah darjah 4,5,6 dan buku sejarah form 4 mengenai dakwah  selama 13 tahun di makkah selepas wahyu fes n secnd turun..n seramai 300 org SAHAJA yg beriman dengan kalimah tauhid…

 time tu,ada 5 kuasa besar yg sedang menguasai DUNIA,apakah itu?

*ROM (ITALY),KRISTIAN
*PARSI(IRAN), MAJUSI
*INDIA
*GREEK TUA(AFRICA)
*TANAH ARAB

PERSOALAN:??
Kenapa nabi turun kat tanah arab..?knp x parsi ke..?Rom ke..?sbb dyrg kan monopoli dunia tyme tuuuu

Answer: sbb.....beginilah perumpamaannya:)
ROM,PARSI etc: air kopi dalam cawan,kalau nak bersihkan,kena buang air kopi tu semua,n ganti dgn air yang baru

Arab jahiliyah: cawan kotor yang dibiarkan lama..kena bersihkan kotoran itu supaya bersih daripada jahiliyah

lagipun..tyme tu Rom n Parsi semua2 tu dah ada pegangan masing2 seperti Kristian n majusi..dalam kalangan arab jahiliyah pon ada pegangan,masih ada segelintir yang ahli kitab yang masih berpegang teguh pada ajaran agama nabi Ibrahim..tp,majority sembah berhala...(agama nabi ibrahim telah diselewengkan..)

okay,ha!sudi denga lg x ni?tengah berkobar2 gelora2 nak kasi tau plak ni pasal......SISTEM KHALIFAH...
sy nak tye,,,skg tahun 2011..dah berapa lama sistem khalifah Islamiah telah diHAPUSKAN?SIAPAKAH laknatullah yang menghapuskan sistem itu?APAKAH TEKTIK YANG DIGUNAKAN N MENGAPAAAA PERKARA ITU TERJADI..?????

cerita nya begini..
mengikut kefahaman sy sepanjang program OYEAH ni...

  • Mustafa kamal tali barut Barat,dy reka perang dgn British n mustafa kamal menang--> (nmpk macam dy hero Islam)--->peperangn dirancang.
  • ada pilihanraya, rakyat lbih percaya mustafa kamal berbanding khalifah,Sultan Mahmud
  • M.K menang pilihanraya,khalifah kena buang negeri pada pagi itu juga,sistem khalifah jatuh... 
tambahan akk fasi sy pula,dy kata,tyme tu..even Mesir,Al-Azhar  pn x sedar yg sistem khalifah dah jatuh..mungkin mereka sedar tp mereka x rasa utk selamatkan sistem khalifah pd ketika itu..

kenapa perkara ni berlaku..?
sbb...waktu ni,muslim terlalu lalai memikirkan perkara sekecil2 perkara sehingga sebesar2 perkara menjadi kabur pada pandangn mereka..
eg: terlalu memikirkan perkara remeh:darah nyamuk najis x..?

tyme tu, As-Syahid Imam Hassan Al Banna telah sedar akan perkara itu,jadinya..dy telah menyedarkan orang yang berada di al azharn menubuhkan ikhwanul muslimin....

1924-2011:87 tahun sudah berlalu.....:(


hurmmm,begitulah ceritanya,sebenarnya banyak lg rasa nak kongsi,,tp mungkin setakat itu saja dulu..buat masa ni,n..skg sy nak share pulak antara ayat2 Al quran yang menarik utk menjadi  rujukan bersama..:)

  • surah Alhadid:16-org yang tunggu tanpa buat perubahan sememangnya telah ditipu oleh angan2 kosong..
  • al baqarah:208-masuklah Islam secara keseluruhannya
  • al a'raf:28-bumi ini adalah milik org bertaqwa
ciri umat jahiliyah:
  • surah azzumar:64-kejahilan
  • surah attin:5-6:kehinaan(zillah)
  • surah annisa:28-kedhaifan
  • surah ali imran:103-pecah belah
selepas kdtgn Islam:
  • surah almunafiqun:8-zillah--->izzah
  • surah al anfal:60-pecah belah---->quah(bersatu)



EXTRA NOTES:)
  1. air yg mengalir xkn jadi najis
  2. surah al ahzab:4-hati manusia xkn boleh ada 2.
  3. (29:2) n (94:5-6)-ayat tentang ujian daripada Allah keatas hambanya
  4. surah arra'du:11-Allah xkn ubah nasib sesuatu kaum melainkn mereka ubahnya sendiri
  5. PERJUANGN MUSLIM ITU TIDAK PERNAH AKAN BERAKHIR SEHINGGALAH KE PINTU SYURGA:)-->credits to wan ayuni diyanah atas ayat ini:)
orait..mungkin setakat ini saja perkongsian sy pd kali ni..thx sbb sudi baca:),(kalau korg baca smpai habis,sy syummmm smpai telingaaaaa!:D),okay..Allah yubirik fikum,assalamualaikum w.b.t :)




khusyuk dengaaaaa..




pemandgn ajloun tatkala mentari sudah trbenam:)


semngt kak asma cerita kat ktrg tntg sejrh melalui peta


inilah rangka masa sejarah KITA

pd pagi yg SEJUK SYANGAKK!

Sunday, November 6, 2011

bahagia or seronok..?mana satu menjadi pilihan hati..?


assalamualaikum wbt,entah nape tah mood sy harini jiwa kacau sgt smpai nak buat post kat blog ni smpai 3 post hari ni!huhu..semua org pon tahu,"everythg happn 4 a reason" atau lbih dikenali sbg hikmah..n kadang2,tindakan yg kita buat,kita rasa kita dapat hadapi kesannya dengan mudah( mungkin tyme tu kita rasa selesa dgn keadaan tuu,mungkinlaaaa....),tp,secara lahiriahnyaa,n kebiasaannya,sebaliknya pula berlaku..kita mula rasa "menyesalnyaaaa aku buat kptsn melulu macam tuuuuuuu!knp aku ni bodoh sgt niiiii!"

n kadang2,fikiran yang bercelaru n hati manusia yang sentiasa berubah membuatkan kadang2 kita tergugat dgn keputusan yang telah kita buat dulu yang kononya akan membawa kemaslahatan bersama,
contohnya,"aku x boleh dah macam ni!itu da jadi habbit aku sblm ni,mana boley tinggal..n sayang nak lupakan...."
"sunyi nya hidup aku lps ni..."
 etc,etc.........

n sesungguhnya,sy pon merasainya skg...
tapi....
tengah sy membaca2 blog2 kot2 dapatlaa sikit makanan jiwa kan,skali terbaca la satu blog ni,yang sangat dikenali oleh warga rakyat jelata SEPINTAR~

www.badarsepintar.blogspot.com

berikut adalah isi2 dan hujah2nyaaa..mungkin juga dapat membawa satu pengertian kpd diri anda,si pembaca:)

apa yang lebih kita utamakan,kebahagiaan ataupun keseronokan..?

Menurut kamus dewan keseronokan bermaksud 1 hal atau keadaan seronok; rasa seronok.
Menurut kamus dewan bahasa & pustaka kebahagiaan ialah keadaan hidup yg aman damai serta gembira; kesenangan hidup. Dua perkataan ini hampir sama tapi membawa erti yang berbeza bagi saya.

Kebahagiaan itu hanya dapat diperoleh melalui sesuatu kesusahan di awalnya. Bahagia itu sukar untuk di lihat oleh mata kasar kerana hanya orang yang merasai sahaja yang tahu maknanya Kita perlu merasa sakit & getir sebelum memperoleh satu kebahagiaan itu. Tapi Insya Allah segala pahit getir akan terbalas dengan kebahagiaan yang hakiki. . Sesuatu perkara yang negatif perlu ditinggalkan, tapi bagi sesiapa yang merasainya tahu betapa sakitnya untuk meninggalkan sesuatu yang sudah biasa kita lakukan. Tapi ingatlah, akhirnya sakit, perit, pedih itulah yang membawa kita ke bahagiaan yang hakiki. Insya Allah.....

Keseronokan itu sesuatu yang sementara dan tidak semestinya berakhir dengan senyuman. Ianya senang diperoleh. Banyak ada di mana - mana sahaja. Malangnya dia tak semestinya akan kekal. & tidak semestinya membawa kebaikan kepada kita. Hakikatnya inilah yang menjadi pilihan kita kan? Tepuk dada tanya iman...... Kadang2 mata & hati kita tertipu dengan apa yang ada di depan mata. Teralpa dengan keindahan dunia sehingga kita memilih keseronokan tanpa berfikir panjang. Sehingga akhirnya kita menyesal.... Semoga kita terselamat dari keseronokan yang sementara.....

Wahai pembaca yang dihomati sekalian, semoga kita sentiasa berfikir dalam setiap tindakan seperti kata pepatah " sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tak berguna lagi".... Betullah kata mereka yang lebih makan garam dulu daripada kita.... sudah menjadi lumrah remaja ingin berseronok tapi ingatlah kematian itu sesuatu yang pasti. Tak kira muda, tak kira tua.... Semoga setiap apa pun pilihan kita semoga ianya membawa kebahagiaan di dunia & di akhirat. Hal yang demikian kerana kebahagiaan itu hakikatnya tidak sama dengan keseronokan....... Renungan bersama.... Semoga kita dapat menjadi hamba Allah yang lebih bertaqwa...... Insya Allah......

moga2 dengah pencerahan yang sedikit ni dapatlah membantu kita utk lebih yakin dgn janji Allah..n,honestly...its not tat easy to make a sudden change....sometimes,it may hurt u,,deeply..but,just bare in mind..a conscious mind,tat Allah knows better than we do...moga2 semuanya berjalan lancar dan pelangi akan mula mewarnai hidup kita mulai saat ini dan saat2 akan datang dan insyaAllah..selama2nyaaa,amin...:)

sabda Rasulullah s.a.w:
"hati manusia itu tidak pernah stabil,bahkan geloranya melebihi gelora air yang sedang mendidih"

hapuskanlah semua duka dan air matamu wahai pemilik diri ini dan semua rakan2 yang berada dalam situasi yang sama..teruskan perjuangan kitaa,wa la tahzan,innallahama'ana:)

OH RAYAKU..

assalamualaikum,anda2 sekalian!kali ni nak cerita pulak pasal HARIRAYA!:) (raya aidiladha,tp pasang lagu raya puasa,mission:nak rasa beraya tu kot:P)

okay,ni la suasana pagi raya..pagi2 tu bangun,pastu tunggu lama menung,nak mandixnknakmandixnak,......sbb air macam baru lps kua peti ais je rasa,heater x fucntion pagi2 ke camane,xtahu la,
pastu...cnclsnnya..mst la laksanakan jugak kan sunat muakad tuuu mandi pagi raya,pastu..tgk jam..baru pkl 530..awal lagi..dyrg kata nak g solat kol 645..katanya laaa..
pastu gagahkanla jugak diri iron baju sume3,pastu kunci jam kol 6,ingt nak bangun,sempat la tuuu nnt nak siap..skali.....baru lelap kejap...denga rakyat jelata sakan sahawneh ALIF ni sangatlaaa excited ya nak smbt raya,loceng bilik pon berbunyi berkali2 smpailaaa saya terpaksa gagahkan juga diri ini untk bersiap..

pada suatu pagi raya,berdekatan syari' jamiah..ketika tunggu membe nak siap...

inilah aktvti utaman kami:)

lps tu…da datang masjid(kitrg solat raya kat masjid yarmouk),lps solat2 sume..denga khutbah..awal2 struggle gila focus nak paham khutbah,yela kan pengalaman fes denga khutbah dalam bahasa arab,,rasa macam semangat membara nak denga tu sbb khatib yang baca khutbah tu baca macam nak nangis je suara dy,jauh disudut hati ini berbicara,”bakpo pokcik ni sedih,keno denga nih!”..tp..malangnya..last2 tuuu,kurang jelas ya mesej nak disampaikan aka x paham ap yg dy cakap:P,

lps hbs khutbah sume3,ap lagi..semua bawak kua pne,camera,galaxytab bagai utk aktiviti utama!rsanya anda pon tahu apakah aktvti utama itu…akk2 senior pandang senyum je..”biasalahh,fes year mmg gituu:P”
HAHA








yang bawah ni plak kambing2 yang bakal dikorbankan,ada 3 kandang!





okay,lps tu..balik sakan,then,,,tetamu jemputan pon datang..yakni..rakan2 JPA,n ada akk2 juga datang:)
kami makan dengan penuh bersemangat sekali!


gamba diatas sbnrnya nak bergambar kat sebelah kandang2 kambing tu,tp..ramai pocik arab..takutla plak nak g usha kambing,n x sempat nak cakap kat kambing2 tu selamat tinggal............:(:(:(


kat bawah ni plak hasil masakan kami!nampak sdp x?nmpksdp x?nmpk sdp x???(skema jawapan dy hanyalah:SEDAPNYAAAAA!):p






 WITH my roomate,si tauke nasi impit,



okay..tats all for now,tuai padi hasilnya nasi,ada masa jumpa lagi(xsedp ya diksi pantun ni..?),haha,okay..semoga hari2 anda sekalian sentiasa diwarnai pelangi3 yang mewarnai2 dengan kaler2 yang sangat cerah!:),assalamualaikum,w.b.t,barakallahufikum:)