Tuesday, May 24, 2011

:)

sama2 hayati..

" Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami telah beriman," sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta. "

-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KENAPA AKU TIDAK DAPAT APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN ?
" ..... Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. "

-Surah Al-Baqarah ayat 216

KENAPA UJIAN SEBERAT INI ?

" Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya."

-Surah Al-Baqarah ayat 286

RASA KECEWA ??

" Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi derajatnya, jika kamu orang-orang yang beriman. "

-Surah Al-Imran ayat 139

BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA ?

" Hai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu

dan tetaplah bersiap siaga (di perbatasan negerimu) dan bertakwalah kepada Allah

supaya kamu beruntung. "

-Surah Al-Imran ayat 200

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan shalat. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu', "

-Surah Al-Baqarah ayat 45

APA YANG AKU DAPAT DARIPADA SEMUA INI ??

" Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri dan harta mereka dengan memberikan surga untuk mereka ..... "

-Surah At-Taubah ayat 111

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP ?

" ..... Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Tuhan selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal. Dia adalah Tuhan yang memiliki 'Arsy yang agung. "

-Surah At-Taubah ayat 129
AKU DAH TAK DAPAT BERTAHAN LAGI !!!!!!!!!!
" ..... dan jangan kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah, melainkan kaum yang kafir. "

-Surah Yusof ayat 87

Thursday, May 5, 2011

ask the TEACHERS!



one day,i'm wondering..wat is LOVE?(mahal in filipino:p)..
suddenly i ask my  tchr,here is the result..
   

physic tchr,(cikgu azlina:))
love is a force of attraction,to attract the positive and negative magnatic pole



bio tchr,(ckgu kk,ckg sakinah,ckg rohani:))
love is the way to know about humanities and related to that,


chemist teacher,(ckg marlina,ckg ili,ckgu KA:))
love is a chemical  reaction that we couldnt know the reason,


math tchr,(ckg fatimah,ckg hamizan,ckg rosila,ust tolhah:))
love is  to define one solution of  two non parallel lines,


islamic educatn teacher ( i assume the PAI, PSI n PQS tchr:) )--> (ust rahila,ust izzan,ust khadijah,ust hashimah:))
dont u ever leave love but dont be to close to it bcz love is full of hatred and temptation by the satan(am i spell it right??hehe) and love is sin targets


music tchr,
love is like  the rhythm and the song,they cannot be separated,


economic tchr,
love is human needs,that must be fulfilled either directly or indirectly,



history tchr,(ckg azarina:))
love can only be love if it is true and right. but dont forget,if there is the reason,there must be a consequence..


geog tchr,(ckg fida:))
love just like 4 seasons in europe's country..smetimes its spring,sometimes its summer,sometimes its winter and sometimes,its autumn..


languages tchr,(madame,ust kamisan,ckh fauziyah,ckg forum,ust faradin:)) 
love is wnderful bcz in love there must be harmony and the beautiful of words in it..




counseling teacher,
follow wat ur heart says,love is the motivation session and spiritual  between two,


inilah result berdasarkan kajian sy terhadap cikgu2 ini,hehe,just for fun,enjoy reading it:)





SIHAT SLALU :)


skg nak kongsi plak pasal tips yang sy dah baca ptg tadi,,:),make sure baca taw!tips n maklumat ni boleyla di apply kan dalam kehidupan harian supaya kita sume sbg penduduk bumi ini dapat mempractise a healthy lifestyle,soo,tua2 nnt,peratus sakit2 tu insyaAllah dapat dikurangkan..:),berikut adalah maklumat kesihatan yang sy perolehi,,

1)SAKIT BLAKANG!
 ni sy nak bgtaw,tips utk kurangkan sakit blakang adalah......BANGUN DAN BERDIRI!duduk terlalu lama melemahkan otot dan pert serta mnybbkn kekejangan pd bahagian pinggul. lama kelamaan BOLEH menyebabkan kita sakit blkang..
selain ituuu..berdiri MAMPU  kurangkan risiko penyakit JANTUNG sebanyak 42% berdasarkan kajian oleh penyelidik Kanada,
TIPS lagi ni!----------> tempoh paling ideal adalah bagi setiap 15 MINIT duduk,anda perlu berdiri selama 45 MINIT.

SEKIAN TIPS N MAKLUMAT YANG SY TELAH COPY DARI MAJALAH ISIHAT EDISI 41 APR 2011 UTK DIKONGSI BERSAMA ANDA2 SEMUA,SLAMAT MEMPRAKTIK! :)

KUKU!:)


okey,skg sy nak cakap pasal KUKU!actually,kita sbnrnya xtaw pon bahawasanyaa..by looking at nails,we can detect some of deseases in our body sys..berikut adalah listnye..

HATI                                          : kuku putih pucat

KIDNEY                                    : kuku terbahagi kpd 2 warna yakni warna merah jambu dan putih

PARU2                                       : kuku berwarna kuning,tebal dan lambat panjang!

KURANG DARAH (ANEMIA) : pucat

DIABETES                                 :kuku kuning dan kemerahan dipangkalnya

JANTUNG                                 :nail bed (bawah kulit kuku) warna merah

(P/S:so,perhatikanlah kuku anda!)

rujukan:majalah RATU edisi bulan feb or mac or apr,x ingt dah :p
sekian laporan kesihatan dari sy,terima kasih:)

Tuesday, May 3, 2011

Innaddeena 'indallahil Islam,

                                                 
utk pntahuan rakan2,sy telah mmbeli buku ni tyme sy  f4,,lame gle daa,n ble da abes SPM,barulaa free nak baca,n,wat i can conclude here is,bacalah buku ni,,seyesly x rugi,its about an ateis family..yang cari siapa itu Tuhan,sy ni bukanlaaa PTS pye duta nak promo2 buku dyrg kan,tp, baca buku ni sedikit sbyk dapat membuatkan kita mnghargai agama Allah itu.,betapa payahnya org yang x de agama nak cari agama,tp kita yang dah beragama,appreciate wat we have,,:)

wonders of the world,

http://www.unmuseum.org/wonders.htm





As a bonus, try visiting some marvels that might have made the list a top ten, but didn't: